Uutisia 2011

”Hiertävä kivi” -asunnottomuudesta muistuttaja Pelastusarmeijalle 2011


YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena
päivänä 17.10.2011 pidetyssä Hakaniemen
Asunnottomien yö -tapahtumassa Helsingissä
luovutettiin ”Hiertävä kivi” -asunnottomuudesta
muistuttaja Pelastusarmeijalle.

Kiven viidennen jakokerran kohde on Pelastusarmeija, joka on huomioinut toiminnoissaan pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelman antamat haasteet. Ko. ohjelma on antanut Pelastusarmeijalle mahdollisuuden palata juurilleen asunnottomien kohtaamisessa: Seinien lisäksi myös toiminta uudistuu.

Pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelman tavoitteen mukaisesti Pelastusarmeija pyrkii uuden asunnottomuuden oikealla kohtaamisella estämään uuden pitkäaikaisasunnottomuuden syntyä.

Hiertävän kiven neljä ensimmäistä jakokertaa olivat ensisijaisesti muistutuksia tekemättömistä tai väärintehdyistä töistä. Tämä viides jakokerta oli kiitos tehdyistä hyvistä töistä asunnottomuusongelmien vähentämiseksi.

Hiertävä kivi- muistuttajassa on kyseessä päättäjien sekä vastuunkantokykyisten ja -haluisten vaikuttajatahojen kesken kiertävä ja mieltä hiertävä kivi. Kivi kiertää kunnes asunnottomuusasioissa ei ole liiemmin muistutettavaa.

Asunnottomien yö -kansalaisliikkeen toiveen mukaisesti muistuttajakivi kiertäisi enintään 10 vuotta, jonka jälkeen se – toivon mukaan – voitaisiin heittää tai palauttaa tarpeettomaksi tulleena takaisin luonnon kiertokulkuun. ”Hiertävä kivi” -teoksen on valmistanut Kati Sinenmaa.

Ensimmäisellä kerralla ”Hiertävä kivi” luovutettiin vuonna 2007 asuntoministeri Jan Vapaavuorelle, 2008 Helsingin kaupunginosayhdistykset (Helka) ry:lle, 2009 kansanedustaja ja suuromistaja Eero Lehdelle ja 2010 Turun kaupungille.

Lisätietoja:
Asunnottomien yö –kansalaisliikkeen puolesta:
Antti Honkonen, 040 529 5283
antti.honkonen@elamantapaliitto.fi
www.asunnottomienyo.fi

Asunnottomien yö -kansalaisliike: Oikeus asumiseen jää juridisesti hätämajoituksen tasolle

Pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelmaa toteutettaessa on tehty investointeja asunnottomuuden poistamiseksi.  Kun lainsäädännöllistä valmistelutyötä ei ole nähty tarpeelliseksi liittää asunnottomuudenvähentämisohjelmiin, hyväkin ohjelma voi vesittyä poliittisen tahdon muuttuessa.

Suomea esitellään maailmalla asunnottomuuden poistamisen mallimaana. Suomessa ollaan kuitenkin tilanteessa, jossa  juridista velvoitetta asumisen järjestämiseen ei ole. Oikeus asumiseen kuuluu Suomen laissa säädettyihin sosiaalisiin perusoikeuksiin. Kuitenkaan se ei velvoita julkista valtaa mihinkään. Paljon on tehty, mutta tulevaisuudessa poliittisesta ja virkamiestahdosta riippumattomaksi jää vain se tosiasia, että asunnotonta ei saa jättää pakkaseen paleltumaan.

Asunnottomuusohjelmia toteutetaan ilman että yksilöllä on oikeus vaatia muuta kuin henkensä ja terveytensä suojaa: laki velvoittaa järjestämään katon  yksilön pään päälle. Kun sitovampaa velvoitetta ei ole, taloustilanteen vaikeutuessa kunnat voivat tyytyä järjestämään ainoastaan hätämajoitusta.

Oikeus asumiseen on säädettävä subjektiiviseksi oikeudeksi. Sosiaaliset oikeudet ovat lainsäädännön hurskaita ja löysiä toivomuksia. Ne eivät velvoita samalla tavoin kuin yksilönoikeudet : ketään ei voida haastaa oikeuden eteen, jos sosiaalinen oikeus jää toteuttamatta.

Kansalaisten velkaantumisen seurauksena tulevaisuudessa voi olla odotettavissa jälleen uusi pitkäaikaisasunnottomuuden aalto. Kenties pakkaseen ei palelluta, mutta koti ei vieläkään kuulu kaikille.

Asunnottomien yö –kansalaisliike vaatii, että oikeus asumiseen säädetään subjektiiviseksi oikeudeksi.

YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastainen päivä  ja Asunnottomien yö 17.10.
Teema 2011: Asumisen sietämätön vaikeus
Kaikkiaan 30 asunnottomuustapahtumaa 20 paikkakunnalla eri puolilla Suomea
www.asunnottomienyo.fi

Kallio Kunsthalle aukeaa Asunnottomien yönä

Kallio Kunsthalle on taidetasku Kalliossa. Kallio Kunsthallen toiminta myötäilee EU:n vapaaehtoistoiminnan teemavuoden 2011 tavoitteita. Sen toimintaa ovat olleet kehittämässä kuvataiteilijat, tutkijat ja paikalliset järjestöt. Keskeinen yhteistyökumppani ja tukija on Helsingin Optimistit. Kallio Kunsthalle toimii Elämäntapaliiton Elokolo-kohtaamispaikan vieressä osoitteessa Toinen linja 31.

Kallio Kunsthalle esittää: Kall(i)ossa kohtaavat elämä ja kuolema – Kalliossa. Avajaisnäyttelyn avajaiset Asunnottomien yönä 17.10. klo 18:00-22:00. Näyttely kestää
17.10.-17.11.2011.

Valokuvaaja Jukka Pääkkönen on koostanut mustavalkoisen muotokuvasarjan Kallion Elokolon päivittäisistä kävijöistä. Valokuvat ovat valmistuneet Elokolossa järjestetyn valokuvatyöpajan yhteydessä.

Valokuvaaja Eero Alapitkä avaa kuva-arkistonsa salat teemalla 100-vuotta mustavalkoista valokuvaa. Kenkälaatikkoon on kertynyt vuosien varrelta muotokuvia läheisistä, kuvia Helsingistä ja Neuvostoliitosta. Eero taistelee parhaillaan kantapäätulehdusta vastaan Vallilan tukiasunnosta käsin, mistä löytyy myös kamera- ja trumpettikokoelma.

Kuvanveistäjä Aarno Rankka tuo tilaan pronssisia kalloja ja niiden purukalustoja. Aarno on Kallion virallinen kuvanveistäjä.

Avajaisissa tarjolla lämmintä mehua!

Auki päivittäin 9-15 (jos taiteilija paikalla)
Näyttelyvierailua voi tiedustella Elokolosta (< 15 m Kallio Kunsthallesta vasemmalle)
Lisätietoja: www.kalliokunsthalle.fi
Tiedustelut: info@kalliokunsthalle.fi

Osoite:
Kallio Kunsthalle
Taidelli
Toinen linja 31
00530 Helsinki

Asunnottomien yö – teemana ”Asumisen sietämätön vaikeus”

Asunnottomien yötä vietetään  17.10.2011 YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä 13. kertaa. Valtakunnallisen tapahtuman järjestää Asunnottomien yö –kansalaisliike.

Teema vuonna 2011:  Asumisen sietämätön vaikeus. Oletko pienipalkkainen? Jatka näytöissä kiertämistä. Etkö pystynyt maksamaan vuokraa, menetitkö luottotietosi? Et saa vuokra-asuntoa. Saitko pitkäaikaisasunnottomuusohjelman mukaisen asunnon? Jotta asumisesi ei vaarannu, sinun on hallittava asumisen käytännöt vaikka olisit niistä vieraantunut. Luulitko, että lakiin kirjattu oikeus asumiseen turvaa asunnon? Laissa vain edistetään oikeutta asuntoon, laki ei sido julkista valtaa.

Asunnottomien yön valtakunnallinen kansalaisliike vaatii:
– Kohtuuhintaisten asuntojen tuotantoa on lisättävä  siten, että asuminen mahdollistuu tulotasosta riippumatta.
– Pitkäaikaisasunnottomuuden poistamisohjelmaa on jatkettava ja ohjelman aikana syntyneisiin epäkohtiin on puututtava.
– Subjektiivinen oikeus asumiseen on kirjattava perustuslakiin.

Uusi asunnottomuusaalto kehkeytymässä

”Sosiaalinen asuntotuotanto puuttuu ja taloudelliseen ahdinkoon joutuneiden määrä kasvaa. Vuokravelkaiset jäävät ilman asuntoa: heissä on yksinäisiä, perheitä, maahanmuuttajia. Pitkäaikaisasunnottomia on asutettu, mutta nyt olemme kokonaan uuden tilanteen edessä”, sanoo Vailla vakinaista asuntoa ry:n toiminnanjohtaja Sanna Lehtonen.

Asunnottomuusjatkumon loppupäästä on purettu pois korkeimmalle noussutta aallonharjaa, pitkäaikaisasunnottomuutta. Alkupää harhauttaa hiljaisuudellaan: siellä vasta velkaannutaan ja ollaan joutumassa vaikeuksiin. ”Hallituksen tulevassa asuntopoliittisessa ohjelmassa on huomioitava erityisesti taloudellisissa vaikeuksissa olevien asuminen.  Pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämis- ja poistamisohjelman jatko vuoteen 2015 tulee turvata mahdollistamalla kuntien ja järjestöjen toimintaedellytykset. Kuntien ja järjestöjen on kyettävä maksamaan myös erityisasumiseen liittyvät tukihenkilöstökulut, jotta asutettu ei joudu uudestaan asunnottomaksi”, Lehtonen summaa.

Asunnottomien yön kansalaisliikkeen toimijat yhteiskuntamme eri alueilta ottavat kantaa paremman asumisen puolesta. Mukana on myös asumisesta tai asunnottomuudestaan huolestuneita kansalaisia. Tapahtumia järjestetään usealla paikkakunnalla. Paikkakuntakohtaiset tapahtuma- ja yhteystiedot löydät osoitteesta www.asunnottomienyo.fi

Asunnottomien yön kansalaisliikkeen ohjeet siedettävään asumiseen

1. Kaikille on oltava oma koti
2. Kodin on oltava sellainen, että asujalla on varaa myös riittävän hyvään elämään asumiskulujen jälkeen.
3. Kotona saa olla silloin kun haluaa ja sellaisena kuin haluaa.
4. Kotiin saa tuoda ystäviä.
5.  Asuinympäristön ja asunnon tulee olla viihtyisä ja turvallinen.
6. Jos seinät ahdistavat, on mahdollisuus tulla ihmisten pariin ja saattaa äänensä kuuluviin. Yhdessä tekemällä asiat ratkaistaan.

ARA – asuntoja rikkaille?

Vähävaraisten vuokrakoteja päätynyt kansainvälisille konserneille
Asiasta kertoo Aamulehti, 10.10.2011:
AL: Vähävaraisten asuntoja vuokrattu suuryrityksille

KokoTeatterin ohjelmaa Asunnottomien yönä

Helsinkiläisessä KokoTeatterissa pureudutaan vakaviin asioihin, mutta myös otetaan rennosti Asunnottomien yön molemmin puolin! Tarjolla kuumia juomia, draamaa, musiikkia ja tiukkaa keskustelua asunnottomuudesta. Toivotamme kaikki asunnottomien ja asunnottomuuden parissa työskentelevät ja muutkin tärkeästä aiheesta kiinnostuneet tervetulleiksi mukaan tapahtumiin!

Ohjelmamme alkaa maanantaina 17.10. klo 18. Tuolloin avaamme KokoTeatterin kahvilan kaikelle yleisölle avoimeksi tukikohdaksi Asunnottomien yön kynnyksellä. Kahvilassa on tarjolla kuumia juomia ja pientä syötävää koko illan. Hengen ravinnoksi tarjoilemme lukudraamaesityksenä katkelmia KokoTeatterin ensi vuoden ensi-illasta Pudonneet. Näytelmän teemat liittyvät läheisesti asunnottomuuteen, joten olemme ilolla mukana Asunnottomien yön tapahtumissa! Loppuillasta luvassa vielä Marzi Nymanin ja Timo Hirvosen musiikkiesitys!

AIKATAULU MAANANTAINA 17.10.2011
Klo 18.00 KokoTeatterin kahvila avataan. Tarjolla kahvia ja purtavaa. Vapaamuotoista keskustelua.
Klo 20.00 Lukudraamaesitys Pudonneet -näytelmästä. Lukijoina Henry Hanikka ja Paavo Veijalainen . Näytelmästä kertovat ohjaaja Minna Puolanto ja käsikirjoittaja Anna Veijalainen .
Klo 21.30 – 22.00 Musiikkiesitys. Soittajina Timo Hirvonen ja Marzi Nyman .
Klo 22.00 – 24.00 KokoTeatterin baari on avoinna lämmittelyä ja jutustelua varten.
VAPAA PÄÄSY KOKO ILLAN AJAN!

Asunnottomien yön jälkeisenä tiistaina 18.10. on vuorossa keskustelutilaisuus asunnottomuudesta. Keskustelijoina niin asunnottomuuden kuin asunnottomuuden hoidonkin asiantuntijoita! Yleisöllä on mahdollisuus esittää kysymyksiä ja osallistua keskusteluun. YLE Puhe taltioi tilaisuuden ja lähettää keskustelun myöhemmin Mahdollinen tehtävä -ohjelmassa. Keskustelun jälkeen vielä lukudraamaesityksenä katkelmia Pudonneet -näytelmästä.

AIKATAULU TIISTAINA 18.10.2011
Klo 17.30 Keskustelu: ”Putoaminen asunnottomuuteen”
Keskustelijoina:
Heikki Hiilamo , Kelan tutkija, dosentti, VTT, FT
Krista Kiuru , asunto- ja viestintäministeri (SDP).
Markku Leijo , osastopäällikkö, Helsingin kaupungin asunto-osasto
Reijo Pipinen , asunnottomuuden kokenut asiantuntija
Keskustelua vetää KokoTeatterin johtaja ja Pudonneet -näytelmän käsikirjoittaja Anna Veijalainen .
Klo 20.30 Lukudraamaesitys Pudonneet -näytelmästä.
Lukijoina Henry Hanikka ja Paavo Veijalainen . Näytelmästä kertovat ohjaaja Minna Puolanto ja käsikirjoittaja Anna Veijalainen .
VAPAA PÄÄSY!

Keskustelutilaisuus löytyy myös tapahtumana Facebookista. Levitäthän tietoa eteen päin, niin saamme asunnottomien asian kantautumaan mahdollisimman moniin korviin!
http://www.facebook.com/event.php?eid=128083077286808

Toinen Pudonneet -näytelmän teemojen mukainen keskustelutilaisuus järjestetään KokoTeatterilla keskiviikkona 23.11.2011 klo 17.30.
Tuolloin aiheena on ”Lasten oikeuksien putoaminen yhteiskunnan mielenkiinnon ulkopuolelle”
Myös tuolloin keskusteluun on vapaa pääsy ja toivotamme kaikki lasten oikeuksista kiinnostuneet tervetulleiksi paikalle!

Pudonneet -näytelmän ensi-ilta on KokoTeatterissa 18.1.2012.
Anna Veijalaisen uusi näytelmä on karheanlempeä kuvaus keski-ikäisen Arin ja tämän sisarenpojan Joonaksen odottamattomasta yhteiselosta tämän päivän Helsingissä. Ari on sekä työtön että asunnoton ja saa kesän kynnyksellä yllätyksekseen 12-vuotiaan Joonaksen huoltajuuden. Joonaksen äiti, Arin sisko Mari, on juuri kuollut. Ari joutuu rakentamaan Joonakselle arkea olosuhteissa, jossa aineksia ei ole juuri mihinkään. Haasteista ei ole pulaa.
Esityksestä voit lukea lisää KokoTeatterin kotisivuilta: http://www.kokoteatteri.fi/performance.php?id=138

Ystävällisin terveisin:
Teemu Seppänen
tuotantoassistentti

KokoTeatteri
Unioninkatu 45 (käynti Siltavuorenranta 18)
00170 Helsinki
p. 050 321 9919
www.kokoteatteri.fi

Keravan Asunnottomien yö 2011

Valtakunnallista asunnottomien yötä vietetään vuosittain 17. lokakuuta. Samanaikaisesti asunnottomien yön kanssa vietetään YK:n köyhyyden ja syrjäytumisen vastaista päivää, joka muistuttaa siitä, että asuminen on jokaiselle kuuluva yleismaailmallinen ihmis- ja perusoikeus iästä, sukupuolesta, kansallisuudesta tai sosiaalisesta asemasta riippumatta.

Keravalla vietetään perinteistä Asunnottomien yön tapahtumaa 17.10.2011 Keravan Suojakotiyhdistys ry:n järjestämä klo 19-22 Suojakotiyhdistyksen päivätoimintakeskuksen piha-alueella osoitteessa Tuusulantie 40, 04200 Kerava.

Tapahtuman aikana on tarjolla keskustelua asunnottomuudesta, sekä mahdollisuus ilmaiseen ruokailuun. Tapahtumassa esiintyy keravalainen muusikko Sami Oinasmaa. Tapahtumassa jaetaan myös yhteistyökumppanien tukemana tarvitsijoille talvivaatteita ja ruokakasseja, jotka pitävät sisällään kuivamuonaa.

Tervetuloa telttailemaan Asunnottomien yö -tapahtumaan

Ihmiset tarvitsevat toisiaan! Ihmiset tarvitsevat kodin! Ota teltta kainaloon ja tule!

Tervetuloa telttailemaan Helsingin Tokoinrantaan Asunnottomien yönä 17.10.2011 kello 17 alkaen. Telttapaikat on järjestänyt Kallio-liike yhdessä Asunnottomien yö -kansalaisliikkeen kanssa. Telttailla voi seuraavaan aamuun kello kuuteen. Haastamme helsinkiläisiä yrityksiä, yhdistyksiä ja yksityishenkilöitä telttailemaan kanssamme.

Miksi? Pitkäaikaisasunnottomuuden poistamisohjelma näkyy vähitellen Helsingin katukuvassa. Heikoimmassa asemassa oleville, niille joilla ei ole mitään, on tarjottu nyt mahdollisuus asua. Asuminen ei kaikille ole helppoa vuosien asumattomuuden jälkeen. Silloin, kun koti oli ulkona, ei tarvinnut huolehtia seinistä. Kaupungissa tulee olla tilaa elää sellaisena kuin on, elää niistä lähtökohdista jotka juuri nyt ovat ihmisen osa, askel kerrallaan. Koti on tärkeä. Kalliossa on kiemurrellut pitkä jono Hurstin laupeudentyön ruokajakeluun. Keväällä 2011 julkisuudessa kerrottiin, että kalliolaiset kokivat leipäjonon haittana ja halusivat lakkauttaa sen. Eivät kaikki kalliolaiset: syntyi Kallio-liike, joka puolustaa ruokajakelua ja ymmärtää sen perimmäisiä syitä. Nyt Kallioliikkeen sosiaalisen vastuun ryhmä yhdessä Asunnottomien yön kansalaisliikkeen kanssa haluaa haastaa kaikki ulos koloistaan ottamaan kantaa suvaitsevaisuuden puolesta. Asunnottomien yön telttailuun kuuluvat grillaus ja kaupungin kauniit valot. Tänä yhtenä yönä siihen ei kuulu kylmän talven pelko, joka asunnotonta ahdistaa.

Lisätiedot ja haastateltavat:

Laura Oikari
Kallio-liikkeen kansalainen
p. 0440 809053

Järjestösihteeri Hanna Piirainen
Vailla vakinaista asuntoa ry
p. 050 4431061
hanna.piirainen@vvary.fi
www.vvary.fi Tiedotus: asukki@vvary.fi

Asunnottomien yö -kansalaisliikkeen toimijat pääkaupunkiseudulla:
Elämäntapaliitto, Etelä-Suomen Vasemmistonuoret ry, Helsingin Diakonissalaitos, Helsingin Sosiaalinen Oikeudenmukaisuus ry, Helsingin yliopiston ylioppilaskunta, Kallio-liike, Kallion seurakunta, KokoTeatteri, Kriminaalihuollon tukisäätiö, KRIS Etelä-Suomi ry, Kunnon Elämä ry, Metropolia AMK, Myllypuron seurakunta, Nuorisoasuntoliitto ry (NAL), Pelastusarmeija, Rakennusliitto, Sininauhasäätiö, Stydi ry, Suomen Elintarviketyöläisten Liitto-Helsinki, Vailla vakinaista asuntoa ry, Vastavoima sekä joukko asumisasioista huolestuneita kansalaisia.

Espoon Asunnottomien yö 2011

Espoontori klo 16 – 21, Villa Apteekki klo 20.30 – 24.00
Espoon asunnottomien yön mainos, (.pdf)
Espoon asunnottomien yön lehdistötiedote (.pdf)

– 16:00 Avaussanat
– 16.15 Espoon kaupungin aikuisten sosiaalipalvelujen päällikkö:
Nuorten aktiivinen asuminen ja asunnottomuuden poistaminen Espoossa
– 16:30 Vesta feat. PurpleWings
– 17:00 Tietoiskuja nuorten aikuisten asumispalveluista
– 17:15 Stefan Piesnack – mies ja kitara
– 17:30 Voimanpesä – Perheiden asunnottomuuden ehkäisy- ja tutkimushanke
– 18:00 Vesta feat. PurpleWings
– 18.45 Suoja-Pirtti ry luovuttaa Arskan patsaan
– 19:00 Asunnottomien yön tulien sytytys, kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä
– 19:15 Arvauskilpailun palkintojen jako
– 19:30 Jippu esiintyy
– 20:30 Villa Apteekki aukeaa, iltapalaa ja lämpimiä vaatteita tarjolla
– 21:30 Ehtoollishartaus Villa Apteekissa, keskustelumahdollisuus papin ja diakoniatyöntekijöiden kanssa
– 24:00 Espoon Asunnottomien yö päättyy, Villa Apteekin ovet sulkeutuvat

Hyvinkään Asunnottomien yö 2011

YK:n Kyhyyden ja syrjäytymisen vastainen päivä maanantaina 17.10.
Asunnottomien yön tulet syttyvät Hyvinkään vanhan kirkon puiston yhteistapahtumassa
klo 17.00 Uudenmaankatu 13.
Hyvinkään asunnottomien yön esite (.pdf)

Hyvinkään kaupungin terveiset tapahtumaan tuo kaupunginjohtaja Raimo Lahti. Paikalla myös perusturvalautakunnan pj 0TT Irma Pahiman. Tapahtuma jatkuu vanhassa kirkossa musiikin, kahvittelun ja yhteisen keskustelun merkeissä klo 18.00 – 22.00. Tervetuloa!

Helsingin Asunnottomien yön ohjelmaa

Asunnottomien yön ohjelma 17.10. 2011 Hakaniemen tori

17.00 Sana on vapaa. Ajatuksia asumisesta.
17.30 Paneelikeskustelu: miten pitkäaikaisasunnottomuuden poistamisohjelma etenee? Mitä hyvää, mitä huonoa on havaittu? Keskustelemassa mm. Pelastusarmeijan asumispalvelujohtaja Eero Untamala, Vva ry:n Sällikodin hankevastaava Jussi Lehtonen,Tapio Tähtinen Helsingin Diakonissalaitos, Sininauhasäätiön toimitusjohtaja Satu Taiveaho sekä Kriminaalihuollon tukisäätiöstä asumispalvelukoordinaattori Mia Juselius. Yleisön joukosta kysymyksiä esittävät ohjelman puitteissa asutetut ihmiset, sekä
18.20 Tervetuloa telttailemaan! Kallio-liikkeen puheenvuoro. Illan ja yön aikana Tokoinrantaan rakentuu telttakylä, joka muistuttaa oman oven tärkeydestä ja puolustaa oikeutta omaan kotiin.
18.30 Stadin juhlaorkesteri musisoi tulensytytystunnelmiin.
19.00 Tulet syttyvät.
19.15 ”Hiertävä kivi” luovutetaan sen ansainneelle asunnottomuustoimijalle.
19.30 B-luokan Stand Up –kiertue. Naurun voimaannuttava vaikutus. Stand up –koomikot Miika Pettersson ja J-P Kangas.
20.00 Nuorisoasuntoliiton makuupussimielenilmaus. Kohtuuhintaisen vuokra-asumisen puolesta.
20.20 Muusikko Ville Leinonen
20.40 Muusikko Tumppi Varonen
21.10 Villaa Ylle –keräys: asunnottomille kudotut neuleet lahjoitetaan kansalaisliikkeen jaettavaksi.
21.20 Imitaattori Tuomo, Talentista tuttu
21.30 Puolustuksen puheenvuoro: Vailla vakinaista asuntoa ry:n Puolustus-teos sisältää kauan asunnottomina olleiden ihmisten henkilökohtaisia tarinoita tekstin, valokuvan ja sarjakuvan keinoin kerrottuna.
21.50 Reijo, kokenut asiantuntija kertoo oman tarinansa.
24.00 Saappaanheiton mestaruuskisa 2011.
06.00 Yö päättyy, uusi aamu saapuu.
Tilaisuuden juontaa Zaani.
Torilla ja Tokoinrannassa tarjolla kahvia, hernerokkaa ja grillimakkaraa. Luvassa tuttuun tapaan myös yllätysohjelmaa. Tokoinrannassa myös mahdollisuus teltoissa yöpymiseen.

Oheistapahtumat Helsingissä

Vastavoima: Suomen työväenliikkeen tukimielenosoitus Asunnottomien yön kansalaisliikkeelle.
Kokoontuminen Sörnäisten metroaseman edustalla/piritorilla La 15.10 klo 15.00. Esiintymässä SMC Lähiörotat.

Sininauhasäätiö: Puolimatkankoti Topi-Katti, Hämeentie 62 sisäpihan puolella 19.30 Topi-Katissa grilli kuumana 20.30. Kylmä yö –konsertti. 21.30 Hyvää yötä, tilaisuus päättyy.

Helsingin Diakonissalaitos: Päivätapahtuma kello 12.30 -15.00 Diakonissalaitoksen pihalla Alppikatu 2 tarjolla lohisoppaa, ilmaiskirppis. Jussi Raittinen esiintyy. Tapahtuman avaa toimialajohtaja Antti Lemmetyinen.

Elokolo: Ovet avoinna kello 9-24

Terveysneuvontapiste Vinkki: Ovet avoinna kello 18-24.00

Myllypuronkirkko: Alkaen Klo 16.00. Yöpyjille Saunamahdollisuus, lämmintä ruokaa,Iltahartaus Yöpyminen kirkolla
Elokolo: Ovet avoinna kello 9-24

Kokoteatteri:
Klo 18.00 KokoTeatterin kahvila avataan. Tarjolla kahvia ja purtavaa. Vapaamuotoista keskustelua.
Klo 20.00 Lukudraamaesitys Pudonneet -näytelmästä. Lukijoina Henry Hanikka ja Paavo Veijalainen. Näytelmästä kertovat ohjaaja Minna Puolanto ja käsikirjoittaja Anna Veijalainen.
Klo 21.30 – 22.00 Musiikkiesitys. Soittajina Timo Hirvonen ja Marzi Nyman.
Klo 22.00 – 24.00 KokoTeatterin baari on avoinna lämmittelyä ja jutustelua varten.
VAPAA PÄÄSY KOKO ILLAN AJAN!
Asunnottomien yön jälkeisenä tiistaina 18.10. on vuorossa keskustelutilaisuus asunnottomuudesta

Kriminaalihuollontukisäätiön Vertaistuksi Redis olisi asunnottomien yönä 17.10. auki 18-21. Ohjaajat paikalla kertomassa Rediksen toiminnasta. Kahvitarjoilu.

Hiljaisuus rikkoutuu II: valokuvanäyttely Valokuvataiteenmuseo, Prosessi-tila 14.10-13.11.2011
Miltä kaupunki näyttää asunnottoman näkökulmasta? Missä voi levätä, syödä tai
käydä pesulla? Kun perustarpeet on hoidettu, mihin muuhun jaksaa kiinnittää
huomiota? Entä miltä tuntuu muuttaa kadulta omaan kotiin?
Prosessi-tilan näyttelyssä siitä voi saada aavistuksen seitsemän omakohtaisen
kuvasarjan välityksellä.
Näyttelyn kuvaajat ovat itse asunnottomuuden kokeneita. Valokuvan keinoin he
ovat käsitelleet elämäänsä – mitä asunnottomuus heille merkitsee ja mitä muutos
asunnottomasta kodin haltijaksi. Kokonaisuus kertoo näiden ihmisten elämästä,
selviytymisistä, hetkistä joiden vuoksi elämällä on merkitys.

Kallio Kunsthalle esittää:
Kall(i)ossa kohtaavat elämä ja kuolema – Kalliossa.
Avajaisnäyttelyn avajaiset Asunnottomien yönä 17.10. klo 18:00-22:00.
17.10.-17.11.2011 (Toinen linja 31)

Asunnottomien yön kansalaisliikkeen toimijat Helsingissä vuonna 2011

A-klinikkasäätiö Terveysneuvontapiste Vinkki, Elämäntapaliitto, Etelä-Suomen Vasemmistonuoret, Helsingin Diakonissalaitos, Helsingin kaupunki sosiaalivirasto Lähityö, Helsingin kulttuurikeskus, Helsingin yliopiston ylioppilaskunta, Kallio-liike, Kriminaalihuollon tukisäätiö, Kallion seurakunta, KokoTeatteri, KRIS Etelä-Suomi ry, Kunnon Elämä ry, Metropolia AMK sosiaalialan koulutusohjelma, Myllypuron seurakunta, Nuorisoasuntoliitto, Oikeutta siivoojille, Oranssi ry, Pelastusarmeija, Rakennusliitto, Sininauhasäätiö, Suomen Elintarviketyöläisten Liitto, Vailla vakinaista asuntoa ry, Vastavoima ry, Stydi ry, Syväpuroyhteisö, Svenska social- och kommunalhögskolan, sekä joukko asumisasioista huolestuneita kansalaisia.

Äänekosken Asunnottomien yö 2011


– Asunnottomien Yö-tapahtuma 17.-18.10.2011 alkaen klo 18, Teollisuuskatu 45.
Tarjolla makkaraa ja mehua. Tervetuloa keskustelemaan!

Lahden Asunnottomien yö 2011

Asunnottomien Yö-Kansalaistapahtuma, Maanantaina 17.10.2011 Klo 19.00-22.00 8-sali,Sammonkatu 8 Lahti
Lahden asunnottomuustapahtuman esite (.pdf)

Teema: Asumisen tukeminen. Asunnottomien yön kansalaisliike haluaa muistuttaa, että jokaisella tulisi olla mahdollisuus inhimilliset asumisolosuhteet täyttävään asumiseen. Tänä vuonna tapahtuma järjestetään Lahden 8-salilla,koska yöt kadulla ovat kylmiä. 8-Sali ei valitettavasti tuo suojaa kuin pieneksi hetkeksi, mutta toivomme että kaikille asuntoa vailla oleville järjestyisi kohtuuhintainen asunto säädyllisessä ajassa.

Asunnottomuus on ihmisoikeusrikkomus. Tapahtuma on osa YK:n julistamaa köyhyyden ja syrjäytymisen vastaista päivää.

19.00 Asunnottomien tulet syttyvät,tapahtuman sytytyspuhe: Lahden Nuorisopalvelut/toimintayksikön päällikkö Petteri Peltonen.
19.10 Keittoruuan tarjoilu alkaa
19.30 Allof Music esittää räppiä
19.40 Asunnottomien yössä palkitseminen
19.50 Ovessa oma nimi-hanke, johtava sosiaalityöntekijä Riitta Wallin
20.00 Markus Uusitalo,mies ja kitara
20.15 Sofia Keronen,laulaa ja laulattaa
21.30 AS-yön Magiaa,Taikuri Luttinen
22.00 Asunnottomien yön tulet sammuvat

Tapahtuman aikana on tarjolla lämmintä keittoa,mehua ja kahvia.
Jaamme ruokapusseja asunnottomille ja vähävaraisille.
Myös elämänhallinnan neuvontapisteitä, joista löytyy materiaalia ja asiantuntijoita.

Sosionomiopiskelijat LAMK järjestää: Kierrätystori – Vaatteita tarvitseville! Voit tuoda kierrätystorille puhtaita ja ehjiä vaatteita. Kiitos!

Ilmainen verenpaineen mittaus.

KYAMK Sosionomiopiskelijat keräävät tapahtumassa asiantuntijalausuntoja asunnottomuudesta.

Paikalla vaatesäilytys omalla vastuulla. Tapahtuma taltioidaan.

Tapahtuma on osa YK:n julistamaa köyhyyden ja syrjäytymisen vastaista päivää.

TAPAHTUMA ON MAKSUTON.
SINUNKIN OSALLISTUMISESI ON TÄRKEÄÄ!

Yhteistyökumppaneina tapahtumaan osallistuvat:

Lahden nuorisopalvelut, Elämäntapaliiton Lahden Elokolo, Lahden Elokolon Ystävät Ry, Lahden Seurakuntayhtymä, Hollolan A-kilta, SAK-Lahden seudun paikallisjärjestö, Patoseudun toimintakeskuksen kannatusyhdistys ry, Päijät-Hämeen Elämäntapayhdistys ry, LAMK Lahden ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijat, KYAMK Kymenlaakson ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijat, RISE Rikosseuraamuslaitos, Lahden yhdyskuntaseuraamustoimisto, Kris-Lahti
Liipolan Lähiöseura ry, Lahden Vihreät nuoret ry, Päijät-Hämeen Tukiapuyhdistys ry, Päijät-Hämeen Mielenterveystyön tuki Miete ry, Satu ja Heikki Pakkanen-Saneeratut Maanviljelijät, Painajainen Oy, Ruokamiehet Oy, Lahden seudun ympäristöpalvelut/aluekummit, Lahden VPK

Asunnottomien yö -kansalaisliikkeen kokous 4.10.

Seuraava Asunnottomien yö -kansalaisliikkeen kokous on kokous on tiistaina 4.10. kello 15.00 VVA:n vertaistoiminnan keskuksessa Vepassa, osoitteessa Vaasankatu 5. Kokouksessa katsotaan läpi Asunnottomien yön ohjelmaa sekä tehtäviä. Tervetuloa kokoukseen!

Jos haluat muistiinpanot kokouksesta, etkä ole vielä Asunnottomien yö -kansalaisliikkeen sähköpostilistalla, voit liittyä listalle pyytämällä sitä osoitteesta toimisto@vvary.fi

Tampereen tapahtuman tiedote

Valtakunnallisen asunnottomuuspäivän tapahtuma päiväkeskus Mustassa Lampaassa maanantaina 17. lokakuuta 2011 klo 15-20. Tapahtuman pääesitys klo 16.00. Tapahtuman järjestää Musta Lammas.

Järjestämme Mustan Lampaan sisäpihalla urheiluteemaisen näytöksen nimeltään Asunnottomien olympialaiset. Näytös alkaa klo 16.00. Näytöksessä esiintyy Mustan Lampaan asunnottomia asiakkaita, vapaaehtoistyöntekijöitä ja yhteistyökumppaneita.

Kadulla asunnottomana selviytymiseen tarvitaan huippu-urheilijan ominaisuuksia. Näytökseen on koottu kohtauksia asunnottomien elämästä, jotka esitetään eri urheilulajien muodossa. Viimeisessä kohtauksessa juhlitaan Suomen jääkiekkoleijonien hengessä Poikaa, joka on tullut kotiin. Olet sydämellisesti tervetullut kokemaan suuren urheilu-juhlan tunnelmaa!

Asunnottomia huippu-urheilijoita on kannustamassa cheerleader tiimi, johon kuuluvat Anu Rohima Mylläri, Nina Taipale ja Elina Vettenranta. Esitystä säestää Legioonateatterin rumpuryhmä La Murga ja DJ Laku. Urheiluselostajina toimivat Jorce Markkula ja Jukka Tukia. Lavastus ja valot Mika Pettissalo. Puvustus Jaana Kivikoski. Näytöksen on käsikirjoittanut Marko Ajanki ja Kirsi-Marja Salminen. Ohjaus Marko Ajanki.

Tarjoilua
Lihakeittoa, kahvia ja pullaa

Kohderyhmä
Avoimet ovet kaikelle kansalle, asunnottomille, päihde- ja mielenterveysongelmaisille, kaupungin ja järjestöjen päihde- ja mielenterveystyön toimijoille ja päättäjille. Tapahtuma on avoin toimittajille. Odotettu osallistujamäärä 300 henkeä. Viime vuoden tapahtumassa 300 kävijää.

Ohjelma

 • Asunnottomien olympialaiset klo 16.00
 • Musiikkia: Jyri Pitkänen, Kari Kuusisto, Essi & Klaus W
 • Asunnottomien ehtoolliskirkko klo 19.00. Kisapapit Vesa Mäkelä ja Rami Naumanen
 • Tule Mustan Lampaan siivellä leffaan! Tapahtuman aikana jaetaan ilmaisia lippuja elokuvateatteri Niagaran asunnottomuuspäivän erikoisnäytökseen, jonka tarjoaa Musta Lammas. Aki Kaurismäen uusin elokuva Le Havre Niagarassa klo 21.00.
  Alkukuvana Mikko Korhosen ja Topi Patjaksen Metrin askel dokumenttielokuva asunnottomasta miehestä.

Yhteistyökumppanit
Mustan Lampaan yhteistyökumppaneita on paikalla esittelemässä toimintaansa. Mukana ovat Naisten Suojakoti, Legioonateatteri, KRIS Tampere, Pro Tukipiste Tampere, A-kilta, Silta-Valmennus, Setlementti Naapuri / Mattila sekä A-klinikkasäätiön Matala ja terveysneuvontapiste Nervi

Tapahtumapaikka ja aika
Tampereen ev.lut. seurakuntien päiväkeskus Musta Lammas, os. Pellavatehtaankatu 17, Tampere.
Valtakunnallisena asunnottomuuspäivänä 17.10.2011 klo 15-20. Asunnottomien olympialaiset klo 16.

Internet: www.tampereenseurakunnat.fi/mustalammas
Yhdyshenkilö: Marko Ajanki gsm 050 322 6331
sähköposti: marko.ajanki ät evl.fi

Tampereen tapahtuma 2011

Tallennettu kategorioihin Tiedotteet 2011 | Kommentit pois päältäartikkelissa Tampereen tapahtuman tiedote | Muokkaa

Tampereen Asunnottomien yö 2011

Poika kotiin! Asunnottomien olympialaiset. Valtakunnallinen asunnottomuuspäivä ma 17.10.2011, klo 15-20, päiväkeskus Musta Lammas, Pellavatehtaankatu 17, Tampere.

Citius, altius, fortius. Nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin. Olympialaisten motto kuvaa hyvin asunnottomien kamppailua huippuunsa kilpailutetussa yhteiskunnassa, josta uhkaa pudota yhä useampi. Taistelua käydään ihmisen perustarpeiden tasolla. Pelissä on myös ihmisarvo. Ja kun peli kovenee, niin turvaverkot ovat koetuksella.

Mistä löydän turvan? Missä on minun kotini? Mistä saan seuraavan aterian? Mistä saan vaatteita? Missä voin peseytyä? Mistä saan apua, kun sairastun? Mistä sisältö elämääni? Mihin käytän aikani?

Kadulla asunnottomana selviytymiseen tarvitaan huippu-urheilijan ominaisuuksia. Pääsevätkö kisaajat finaaliin, jossa heille palautetaan ihmisarvo ja yhteiskuntakelpoisuus? Vai käykö kuten monelle ammattiurheilijalle, jotka jäävät tyhjän päälle aktiiviuran päätyttyä?

Herra, minun silmäni katsovat sinuun,
sinuun minä turvaan.
Älä jätä minua suojaa vaille!
Psalmi 141:8

Tapahtuman ohjelmassa urheiluteemainen näytös nimeltään Asunnottomien olympialaiset. Näytös alkaa klo 16.00. Näytöksessä esiintyy Mustan Lampaan asunnottomia asiakkaita, vapaaehtoistyöntekijöitä ja yhteistyökumppaneita.

Otetaan Poika kotiin Suomen jääkiekkoleijonien hengessä! Tule kannustamaan suosikkejasi yhdessä Cheerleadereiden kanssa.

Tarjolla lihakeittoa, kahvia ja pullaa

Olet sydämellisesti tervetullut kokemaan suuren urheilu-juhlan tunnelmaa!

Yhteistyökumppanit
Legioonateatteri, Naisten Suojakoti, KRIS Tampere, Pro Tukipiste Tampere, Silta-Valmennus, A-kilta, Setlementti Naapuri / Mattila sekä A-Klinikkasäätiön Matala ja terveysneuvontapiste Nervi

Ohjelma
Asunnottomien olympialaiset Mustan Lampaan sisäpihalla klo 16.00

 • kisojen avauspuhe kansanedustaja Anna Kontula
 • kisatunnelmaa luomassa cheerleaderit Anu Rohima Mylläri, Nina Taipale ja Elina Vettenranta
 • säestys Legioonateatterin rumpuryhmä La Murga ja DJ Laku alias Lars Salo
 • virallisena Musta Lammas kisamaskottina Mika Pettissalo
 • urheiluselostajina Jukka Tukia (Antero Rysäranta) ja Jorce Markkula (Pekka Hiilikainen)
 • lavastus ja valot Mika Pettissalo
 • puvustus Jaana Kivikoski
 • dekoraatio Petra Värelä
 • käsikirjoitus Marko Ajanki ja Kirsi-Marja Salminen
 • ohjaus Marko Ajanki

Musiikkia päiväkeskuksen sisätiloissa

 • Essi ja Klaus W
 • Kari Kuusisto
 • Jyri Pitkänen

Äänestä Mustan Lampaan vuoden urheilija!

Asunnottomien ehtoolliskirkko klo 19.00. Kisapapit Vesa Mäkelä ja Rami Naumanen

Tule Mustan Lampaan siivellä leffaan!

Tapahtuman aikana jaetaan ilmaisia lippuja elokuvateatteri Niagaran asunnottomuuspäivän erikoisnäytökseen, jonka tarjoaa Musta Lammas.
 • Aki Kaurismäen uusin elokuva Le Havre Niagarassa klo 21.00.
 • Alkukuvana Mikko Korhosen ja Topi Patjaksen Metrin askel dokumenttielokuva asunnottomasta miehestä.

Internet:
www.tampereenseurakunnat.fi/mustalammas
Lehdistö: tiedote

Asunnottomien yö -kansalaisliikkeen kokous 14.9.

Seuraava Asunnottomien yö -kansalaisliikkeen kokous on kokous on keskiviikkona 14.9. kello 15.00 VVA:n vertaistoiminnan keskuksessa Vepassa, osoitteessa Vaasankatu 5. Kokouksessa katsotaan läpi Asunnottomien yön ohjelmaa sekä tehtäviä. Tervetuloa kokoukseen!

Jos haluat muistiinpanot kokouksesta, etkä ole vielä Asunnottomien yö -kansalaisliikkeen sähköpostilistalla, voit liittyä listalle pyytämällä sitä osoitteesta toimisto@vvary.fi

Asunnottomien yö 17.10. ympäri Suomea

Asunnottomien yötä vietetään maanantaina 17. lokakuuta YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä ympäri Suomea.

Asunnottomien yön ohjelma eri puolilla Suomea rakentuu näille sivuille syyskuun aikana. Pysy kuulolla.

Asunnottomien yö -kansalaisliikkeelle on avattu myös uudet Facebook-sivut osoitteessa www.facebook.com/asunnottomienyo