Uutisia 2012

Mustan Lampaan Roskagaala Asunnottomien yönä 17.10.2012

Katso Mustan Lampaan Roskagaalan taltiointi Tampereen Asunnottomien yönä 17.10.2012

Asunnottomien yö -kansalaisliike 2012

RAPORTTI: NÄKYMÄTTÖMÄN LÄSNÄOLO
ASUNNOTTOMIEN YÖSSÄ 17.10.2012

Moving Gallery; Näkymättömän läsnäolo -valokuvascreening oli esillä Helsingin Asunnottomien yössä perjantaina 17.10.2012. Näytös järjestettiin Vailla vakinaista asuntoa (VVA) ry:n tapahtuman yhteydessä Hakaniemen torilla.  Moving Galleryn blogissa tapahtumasta on tarinaa ja kuvia. Moving Gallery In English:
REPORT: INVISIBLE PRESENCE IN THE NIGHT OF THE HOMELESS CITIZENS’ (ASUNNOTTOMIEN YÖ) 17.10.2012

Arskan patsaan sai jalkapallomaajuokkueen päävalmentaja, lue lisää: lehdistötiedote

Yhteiskunnallinen teko 2012

Poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton Asunnottomien Yö -kansalaisliike on saanut tunnustusta yhteiskunnallisesti merkittävästä toiminnasta asunnottomuuden esillä pitäjänä.

Helsingin (Stadin) Demarit jakavat vuosittain ”Vuoden yhteiskunnallinen teko”-palkinnon.
Tänä vuonna palkinnon sai Asunnottomien yö -kansalaisliike. Palkinnon otti vastaan Vailla vakinaista asuntoa ry:n puheenjohtaja Sanna Lehtonen

Helsingin Demarit: Asunnottomien yö on vuoden yhteiskunnallinen teko

Saappaanheitto 2012

Valkosaapas lensi yössä

Asunnottomien yön korkeatasoisin (ainakin torin pinnasta ylöspäin mitattuna) tapahtuma eli saappaanheittokisa, YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisen päivän 17.10.2012 keskiyöllä, Hakaniemen torilla Helsingissä.

Tulokset:

Naiset (valkoinen Siili-saapas, nro 38):
1) Tuula L 14.33. 2) Sanna S 13.86. 3) Iina H 13.42. 4) Päivi M 12.62. 5) Wilma K 12.38. 6) Sanna L 12.06. 7) Kikka L 10.10. 8) Tamara T 9.20. Kilpailun ulkopuolella: Eija I 22.80.

Miehet (musta Siili-saapas, nro 43):
1) Ripa H 27.80. 2) Keijo L 27.69. 3) Es S 24.90. 4) Tumppi I 21.80. 5) Jussi L 20.50. 6) Esko E 18.77. 7) Jari P 18.10. 8) Niko S 13.04. Kilpailun ulkopuolella: Antti H 29.44.

Kisaraportti:
Heitot suoritettiin ilman vauhtia – vastatuuleen. Kaksi heittoa, joista pisimmälle päätynyt mitattiin pysähtymispisteestä. Sektoreiden kanssa oltiin suurin piirtein luovia eli riittävän suurpiirteisiä, kunhan heittoväline ei sentään osunut kehenkään sivulliseen, eikä mennyt horisontin yli esimerkiksi Tallinnaan.

Asunnottomuusvuosista saatavia lisämetribonuksia ei kilpasarjoissa käytetty, koska ”siinäkin kisassa” olisi ollut sama kärki, kuin ilman bonuksia heitettäessä. Kisatunnelma oli saappaiden kaariakin korkeammalla, todellista urheilujuhlaa pääkaupungissamme – keskiyöllä muuten ankeata syysyötä.

Mainittakoon kilpailijoiden itsensä osallistuneen niin saappaiden hakuun kuin luottamuksenosoituksena myös oman tuloksensa mittaamiseen. Heittäjiä ja etenkin yleisöä oli ko, kisahistorian ennätysmäärät.

Erityiserikoisuutena tässä mutenkin poikkeuksellissa kisassa oli naisten sarjan valkoiset heittosaappaat, joiden kiito hämärässä oli parhaimmillaan kaunista kuin joutsenen lento. Tosin muutamia töyhtöhyypän kaltaisia lentoratoja nähtiin. Miesten musta ei aina erottunut lentoradaltaan, mutta sentään kuului milloin se maahan töpsähti.

Tällä kertaa ei ollut huippukuntoisia poliiseja heittämässä, johtuen ehkä siitä etteivät olisi pärjänneet, koska eivät olisi saaneet asunnottomuusbonuksia. Ja ehkä eivät olisi pärjänneet vaikka olisivat nyt olleet mukana bonuksettomana käydyssä, mutta luonnonolot huomioiden sangen tasokkaassa kisassa.

Kilpailun ylitysjohtajana toimi Eija Isakson Suomen Saappaanheittoliitosta ja alitusjohtajana Antti Honkonen Korson Kaiusta.

Valokuva: Antti Honkonen 

Hiertävä kivi 2012 luovutettiin pääkaupunkiseudun valtuutetuille

Kansalaisliike muistuttaa kuntien omasta vuokra-asuntotuotannosta

Asunnottomuudesta muistuttava Hiertävä kivi luovutettiin 17.10. Asunnottomien yössä Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupunginvaltuutetuille ansiottomuuksista asunnottomuuden torjunnassa.

”Kaupungeillanne on ollut hyvät tavoitteet uusien kunnallisten vuokra-asuntojen rakentamiseksi, mutta ette ole nähneet asiaa niin tärkeäksi, että olisitte pitäneet kiinni näistä tavoitteista”, kansalaisliike toteaa kirjeessään valtuutetuille. Huomionosoituksellaan kansalaisliike toivoo myös uusilta valtuutetuilta aloitteellisuutta ja ennakkoluulottomuutta.

Kansalaisliike luovuttaa mieltä hiertävän kiven vuosittain kiertoon päättäjien ja vastuunkantokykyisten vaikuttajatahojen keskuuteen. Kierto loppuu, kun asunnottomuusasioissa ei ole liiemmin muistutettavaa.

”Kunnallisten vuokra-asuntojen tarve on huutava, sillä tällä hetkellä ainoastaan kaupungit rakentavat asuntoja, joissa vuokran määräytyminen olisi todella omakustannusperiaatteen mukaista. Yleishyödyllisetkin rakennuttajat ovat olleet julkisuudessa selvittelemässä vuokranmääräytymisiään ARA:lle ja asuntoministerille”, kansalaisliike muistuttaa.

Saatekirjeessä todetaan kuntien oma vuokra-asuntotuotanto yhdeksi niistä viisasten kivistä, joilla pääkaupunkiseudun asuntotilanteeseen voidaan saada helpotusta.

”Kunnalliset vuokra-asunnot ovat siitä erikoinen rakennuskohde, että ne eivät käytännössä maksa kaupungille juuri mitään. Kunnallisten vuokra-asuntojen rakennuslainojen lyhentämisestä, tonttivuokrista ja käyttökulujen kattamisesta huolehtivat asukkaat vuokrissaan. Kiinteistöjen omakustannusperiaate kattaa myös peruskorjaukset. Uudisrakentamisessa toki syntyy kuluja kunnallistekniikasta, mutta nämä kulut ovat täsmälleen samat kuin esimerkiksi omistusasuntoja rakennettaessa. Mielestämme tähänkään ei voida perustellusti vedota.”

”Meistä Asunnottomien yön toimijoista on outoa, että tästä loistavasta rahoitusmahdollisuudesta huolimatta te valtuutetut edelleen suositte kaavoituksessa muita asumismuotoja, jotka vastaavat huonosti edullisen asumisvaihtoehdon tarpeeseen. Kaavoituksessa tulisi aina muistaa varata riittävästi tontteja myös kaupungin omien vuokra-asuntojen tarpeisiin.”

Hiertävä kivi jaettiin ensimmäisen kertran vuonna 2007, jolloin sen sai asuntoministeri Jan Vapaavuori. Vuonna 2008 Hiertävän kiven kierrätykseen kutsuttiin Helsingin kaupunginosayhdistykset ry (HelKa). Vuonna 2009 kiven joutui vastaanottamaan kansanedustaja, suuromistaja Eero Lehti ja vuonna 2010 muistutuksen sai Turun kaupunki.  Vuonna 2011 Hiertävä kivi sai myönteisen särmän hyvin tehdystä työstä, saajana Pelastusarmeija.

Hiertävä kivi 2012, kunniakirja

Asunnottomien olympialaiset Tampereella 2011

Tamperelainen päiväkeskus Musta Lammas järjesti olympialaiset asunnottomien yönä 17.10.2011. Olympialaisissa kilpailtiin lajeissa, jotka ovat asunnottomille tuttuja. Näytöksessä mukana Mustan Lampaan asiakkaita, vapaaehtoistyöntekijöitä ja yhteistyökumppaneita.