Uutiset 2015

Helsingin Asunnottomien yön ohjelma 2015

Helsingissä Asunnottomien yö koostuu useista tapahtumista. Päivän tapahtumat alkavat jo aamupäivällä Diakonissalaitoksella ja jatkuvat muutamissa paikoissa läpi yön.

Vaasanaukiolla eri toimijat esittelevät toiminitaansa klo 14–17.00 ja tarjolla on myös soppaa ja asumisneuvontaa.

Ohjelma jatkuu Dallapen puistossa klo 17:
Miika Pettersonin tentissä helsinkiläisiä kuntapoliitikkoja 17–18.00
Kevyt Kuumotus 18–18.40
Imitaattori Tuomo 18.40
Yön tulet syttyvät 19.00
Sarana 19.20
Arthur the Marcher 20.30
Sini Aalto with band 21.00
Joonas Lepistö yhtyeineen  21.30

Tapahtumassa vierailee myös Tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

EHYT osallistuu Asunnottomien yön tapahtumiin eri puolella Suomea

EHYT ry ja sen jäsenjärjestöt osallistuvat Asunnottomien yö -kansalaisliikkeeseen ympäri Suomea. EHYT ry:n järjestöpäällikkö Jiri Sironen sanoo onnistuneen asuntopolitiikan olevan koko yhteiskunnan kannalta tärkeä kysymys:
– Kohtuuhintaista ja sosiaalista asuntotuotantoa tarvitaan lisää erityisesti kasvukeskuksissa. Nuorten kohdalla piiloasunnottomuus, eli se että majaillaan pakon edessä sukulaisten ja ystävien nurkissa on ilmiö, joka ei näy kaikissa tilastoissa. Asuntojen tarve on suuri. Tarve lisääntyy myös Suomeen saapuvien pakolaisten myötä, toteaa Sironen ja jatkaa:
– Järkevä asuntopolitiikka tukee laajasti ihmisten hyvinvointia. Keskusteluun asunnottomuudesta on nostettava myös päihteet, sillä ilman omaa asuntoa elävän kohdalla riski päihteiden ongelmakäyttöön kasvaa.

Pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämiseen tähtäävä Asunto ensin –periaate tarkoittaa, että asunnottoman akuutein tarve, eli asunnottomuus hoidetaan ensimmäisenä. Kun on saatu katto pään päälle, lähdetään ratkaisemaan muita ongelmia. Tuetussa asumisessa on varmistettava, että asukkailla on mahdollisuus saada muitakin kuin asumiseen liittyviä palveluja.

EHYT ry:n edunvalvontakoordinaattori Riikka Perälä korostaa, että asunto ensin ei saa muuttua mallin periaatteissa ”asunto vain” –malliksi.
– Tukipalveluissa on kiinnitettävä huomio asukkaan kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja pyrittävä löytämään apu myös mahdollisiin terveydentilaan, päihteidenkäyttöön tai henkiseen terveyteen liittyviin ongelmiin.
– Tavoitteena tulee olla asukkaiden kuntoutumisen ja toimintakyvyn edistäminen, sanoo Perälä.

Lue koko EHYT ry:n tiedote ja tapahtumat.

YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastainen päivä maailmalla

povertydaySuomessa YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaista päivää vietetään Asunnottomien yö merkeissä. Päivää vietetään ympäri maailmaa.

YK:n päivän nimi on englanniksi The International Day for the Eradication of Poverty (IDEP). Tänä vuonna YK:n oma päätapahtuma on YK:n päämajassa New Yorkissa teemallla ”Rakennetaan kestävää tulevaisuutta: Tulkaa yhteen lopettamaan köyhyys ja syrjintä” (Building a sustainable future: Coming together to end poverty and discrimination). Lisätietoja YK:n verkkosivuilla.

Päivällä on myös omat verkkosivunsa, josta löytyy eri maiden tapahtumia ja jonne voi myös halutessaan lisätä oman tapahtumansa www.overcomingpoverty.org

Myös Euroopan köyhyyden ja syrjäytymisen vastainen verkosto EAPN on listannut verkkosivuilleen omien verkostojensa järjestämiä tapahtumia ympäri Eurooppaa.

Espoon Asunnottomien yössä useita tapahtumia

espoo2015Espoossa tapahtuu jälleen Asunnottomien yöhön liittyen.

Torstaina 15.10. klo 17:30 pidetään Entressen kirjastossa teemaan liittyvä leffailta (elokuvan nimellä ei ilmeisesti saa mainostaa) ja elokuvan jälkeen pidetään vielä keskustelupaneeli Asunnottomuudesta. Tilaisuus on avoin ja maksuton kaikille – saa tulla!

Lauantaina 17.10. klo 16 -> tapahtumat Espoon keskuksessa, Matinkylän vanhalla ostarilla, Espoonlahden Lippulaivalla sekä Leppävaaran Läkkitorilla ja Raitin Pysäkillä.

Lisätietoja.

Helsingin Elokolossa esillä kuvia asunnottomista

koditonkuvassaHelsingin Elokolossa on tänäkin vuonna perinteisesti 17.10. klo 19 yötulien sytytys. Klo 20 nähdään vaikuttava kuvakavalkadi, jossa esillä ovat Lauri Erikssonin 22 tapausta asunnottomuudesta -näyttelyn ja Ben Kailan Koditon -kirjan valokuvat asunnottomista.

Lauri Eriksson on ainakin klo 20-22 välillä Elokolossa tavattavissa. Lisäksi esillä on sosiaalineuvos Antti Honkosen ja muiden yötoimijoiden otoksia aiemmista Asunnottomien yö –tapahtumista, erityisesti Helsingistä.

Tervetuloa! Lisätietoja www.kunnonelama.fi

Asunnottomien yö Lahden 8-salilla 17.10.

Lahti2015Asunnottomien yötä vietetään Lahden 8-sallilla lauantaina 17.10. klo 19-22. Tämän vuoden teemana on ”Kaikki kotona?” Tapahtuman yhteydessä järjestetään kierrätystori, jonne voi tuoda ehjiä ja puhtaita talvivaatteita niitä tarvitseville. Vaatteita vastaanotetaan Lahden Elokolossa osoitteessa Vuorikatu 14, ma-pe klo 9-15, sekä  la 17.10. klo 16-19  8-salilla. Tapahtumassa jaetaan asunnottomille ja vähävaraisille ruokakasseja. Tapahtuman juontaa Tapani Ripatti.

Ohjelmassa mm: tapahtuman tulien sytytys ja kaupungin tervehdys (kaupunginhallituksen 1. vpj Jarkko Nissinen),
Asunnottomuus ja päihteet (johtava asiantuntija Tuomas Tenkanen, EHYT ry), paneelikeskustelu asunnottomuudesta, lämpimän kynttilän jako, bändejä, keitto- ja kahvitarjoilua, kierrätystori. Lahden Asunnottomien yön juliste 2015.

Seuraa Asunnottomien yötä sosiaalisessa mediassa

Asunnottomien yö -kansalaisliike on tämän verkkosivun lisäksi sosiaalisessa mediassa. Asunnottomien yöllä on Facebook-sivu ja Twitter-tili, joita seuraamalla ja eteenpäin jakamalla voit osallistua kansalaisliikkeen toimintaan ja mainostamiseen.

Asunnottomien yöstä on löytyy myös artikkeli Wikipediasta, jonne tapahtumien järjestäjät voivat halutessaan itse lisäillä tapahtumiaan.

Asunnottomien yö jälleen 17.10. ympäri Suomea!

Asunnottomien yö ympäri Suomea 17.10.2015

Asunnottomien yötä vietetään jälleen 17. lokakuuta YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä ympäri Suomea. Tänä vuonna päivä on lauantai. Tapahtumia järjestetään ainakin Helsingissä, Hyvinkäällä, Espoossa, Joensuussa, Jyväskylässä, Keravalla, Kirkkonummella, Kuopiossa, Kotkassa, Kouvolassa, Lahdessa, Lohjalla, Oulussa, Pirkkalassa, Porissa, Porvoossa, Raumalla, Salossa, Sastamalassa, Tampereella, Turussa, Vantaalla ja Varkaudessa.

Asunnottomien yö -kansalaisliike tukee jokaisen perusoikeutta vakinaiseen asuntoon, omaan kotiin. Kansalaisliikkeen yhteisiä arvoja ovat mm.
– Asunnottomuus on mielestämme kansallinen häpeäpilkku
– Myötätuntomme ja toimintatukemme on kaikkein heikoimmassa asemassa olevien puolella
– Teemme yhteistyötä yli poliittisten ja uskonnollisten rajojen, yhteistyötä asunnottomien ja asunnon jo omaavien kesken.
– Minkäänlainen syrjintä, rasismi tai näihin viittaavat tunnukset eivät kuulu Asunnottomien yöhön.

Kutsumme muita vastuuntuntoisia kansalaisia ja yhteisöjä mukaan 17.10 YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisen päivän tapahtumien järjestelyihin. Tervetuloa mukaan!

Valtakunnallinen asunnottomuusseminaari järjestetään tänä vuonna 16.10. Jyväskylässä, lisätietoja www.asuntoensin.fi