Hiertävä kivi 2012 luovutettiin pääkaupunkiseudun valtuutetuille

Kansalaisliike muistuttaa kuntien omasta vuokra-asuntotuotannosta

Asunnottomuudesta muistuttava Hiertävä kivi luovutettiin 17.10. Asunnottomien yössä Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupunginvaltuutetuille ansiottomuuksista asunnottomuuden torjunnassa.

”Kaupungeillanne on ollut hyvät tavoitteet uusien kunnallisten vuokra-asuntojen rakentamiseksi, mutta ette ole nähneet asiaa niin tärkeäksi, että olisitte pitäneet kiinni näistä tavoitteista”, kansalaisliike toteaa kirjeessään valtuutetuille. Huomionosoituksellaan kansalaisliike toivoo myös uusilta valtuutetuilta aloitteellisuutta ja ennakkoluulottomuutta.

Kansalaisliike luovuttaa mieltä hiertävän kiven vuosittain kiertoon päättäjien ja vastuunkantokykyisten vaikuttajatahojen keskuuteen. Kierto loppuu, kun asunnottomuusasioissa ei ole liiemmin muistutettavaa.

”Kunnallisten vuokra-asuntojen tarve on huutava, sillä tällä hetkellä ainoastaan kaupungit rakentavat asuntoja, joissa vuokran määräytyminen olisi todella omakustannusperiaatteen mukaista. Yleishyödyllisetkin rakennuttajat ovat olleet julkisuudessa selvittelemässä vuokranmääräytymisiään ARA:lle ja asuntoministerille”, kansalaisliike muistuttaa.

Saatekirjeessä todetaan kuntien oma vuokra-asuntotuotanto yhdeksi niistä viisasten kivistä, joilla pääkaupunkiseudun asuntotilanteeseen voidaan saada helpotusta.

”Kunnalliset vuokra-asunnot ovat siitä erikoinen rakennuskohde, että ne eivät käytännössä maksa kaupungille juuri mitään. Kunnallisten vuokra-asuntojen rakennuslainojen lyhentämisestä, tonttivuokrista ja käyttökulujen kattamisesta huolehtivat asukkaat vuokrissaan. Kiinteistöjen omakustannusperiaate kattaa myös peruskorjaukset. Uudisrakentamisessa toki syntyy kuluja kunnallistekniikasta, mutta nämä kulut ovat täsmälleen samat kuin esimerkiksi omistusasuntoja rakennettaessa. Mielestämme tähänkään ei voida perustellusti vedota.”

”Meistä Asunnottomien yön toimijoista on outoa, että tästä loistavasta rahoitusmahdollisuudesta huolimatta te valtuutetut edelleen suositte kaavoituksessa muita asumismuotoja, jotka vastaavat huonosti edullisen asumisvaihtoehdon tarpeeseen. Kaavoituksessa tulisi aina muistaa varata riittävästi tontteja myös kaupungin omien vuokra-asuntojen tarpeisiin.”

Hiertävä kivi jaettiin ensimmäisen kertran vuonna 2007, jolloin sen sai asuntoministeri Jan Vapaavuori. Vuonna 2008 Hiertävän kiven kierrätykseen kutsuttiin Helsingin kaupunginosayhdistykset ry (HelKa). Vuonna 2009 kiven joutui vastaanottamaan kansanedustaja, suuromistaja Eero Lehti ja vuonna 2010 muistutuksen sai Turun kaupunki.  Vuonna 2011 Hiertävä kivi sai myönteisen särmän hyvin tehdystä työstä, saajana Pelastusarmeija.

Hiertävä kivi 2012, kunniakirja

Kategoria(t): Ajankohtainen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.