Asunnottomien yö – teemana ”Asumisen sietämätön vaikeus”

Asunnottomien yötä vietetään  17.10.2011 YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä 13. kertaa. Valtakunnallisen tapahtuman järjestää Asunnottomien yö –kansalaisliike.

Teema vuonna 2011:  Asumisen sietämätön vaikeus. Oletko pienipalkkainen? Jatka näytöissä kiertämistä. Etkö pystynyt maksamaan vuokraa, menetitkö luottotietosi? Et saa vuokra-asuntoa. Saitko pitkäaikaisasunnottomuusohjelman mukaisen asunnon? Jotta asumisesi ei vaarannu, sinun on hallittava asumisen käytännöt vaikka olisit niistä vieraantunut. Luulitko, että lakiin kirjattu oikeus asumiseen turvaa asunnon? Laissa vain edistetään oikeutta asuntoon, laki ei sido julkista valtaa.

Asunnottomien yön valtakunnallinen kansalaisliike vaatii:
– Kohtuuhintaisten asuntojen tuotantoa on lisättävä  siten, että asuminen mahdollistuu tulotasosta riippumatta.
– Pitkäaikaisasunnottomuuden poistamisohjelmaa on jatkettava ja ohjelman aikana syntyneisiin epäkohtiin on puututtava.
– Subjektiivinen oikeus asumiseen on kirjattava perustuslakiin.

Uusi asunnottomuusaalto kehkeytymässä

”Sosiaalinen asuntotuotanto puuttuu ja taloudelliseen ahdinkoon joutuneiden määrä kasvaa. Vuokravelkaiset jäävät ilman asuntoa: heissä on yksinäisiä, perheitä, maahanmuuttajia. Pitkäaikaisasunnottomia on asutettu, mutta nyt olemme kokonaan uuden tilanteen edessä”, sanoo Vailla vakinaista asuntoa ry:n toiminnanjohtaja Sanna Lehtonen.

Asunnottomuusjatkumon loppupäästä on purettu pois korkeimmalle noussutta aallonharjaa, pitkäaikaisasunnottomuutta. Alkupää harhauttaa hiljaisuudellaan: siellä vasta velkaannutaan ja ollaan joutumassa vaikeuksiin. ”Hallituksen tulevassa asuntopoliittisessa ohjelmassa on huomioitava erityisesti taloudellisissa vaikeuksissa olevien asuminen.  Pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämis- ja poistamisohjelman jatko vuoteen 2015 tulee turvata mahdollistamalla kuntien ja järjestöjen toimintaedellytykset. Kuntien ja järjestöjen on kyettävä maksamaan myös erityisasumiseen liittyvät tukihenkilöstökulut, jotta asutettu ei joudu uudestaan asunnottomaksi”, Lehtonen summaa.

Asunnottomien yön kansalaisliikkeen toimijat yhteiskuntamme eri alueilta ottavat kantaa paremman asumisen puolesta. Mukana on myös asumisesta tai asunnottomuudestaan huolestuneita kansalaisia. Tapahtumia järjestetään usealla paikkakunnalla. Paikkakuntakohtaiset tapahtuma- ja yhteystiedot löydät osoitteesta www.asunnottomienyo.fi

Asunnottomien yön kansalaisliikkeen ohjeet siedettävään asumiseen

1. Kaikille on oltava oma koti
2. Kodin on oltava sellainen, että asujalla on varaa myös riittävän hyvään elämään asumiskulujen jälkeen.
3. Kotona saa olla silloin kun haluaa ja sellaisena kuin haluaa.
4. Kotiin saa tuoda ystäviä.
5.  Asuinympäristön ja asunnon tulee olla viihtyisä ja turvallinen.
6. Jos seinät ahdistavat, on mahdollisuus tulla ihmisten pariin ja saattaa äänensä kuuluviin. Yhdessä tekemällä asiat ratkaistaan.

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.