Asunnottomien yön 2024 teemana on piiloasunnottomuus

Asunnottomien yön kansalaisliike nostaa tänä vuonna esiin piiloasunnottomuuden teemalla ”PIILOSSA ASUNNOTTOMANA”. Piiloasunnottomuus on asunnottomuuden muoto, joka ei useinkaan päädy tilastoihin. Käytännössä piiloasunnottomuus tarkoittaa sitä, että ihminen on kirjoilla jossain osoitteessa, mutta ei syystä tai toisesta pysty asumaan kyseisessä asunnossa vaan majoittuu esimerkiksi tuttavien tai sukulaisten luona. Tällainen asunnottomuuden muoto altistaa ihmisiä hyväksikäytölle ja väkivallan eri muotoihin eivätkä he välttämättä ohjaudu palveluihin, jotka heille kuuluisi.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA julkaisee vuosittain kuntakohtaisen selvityksen asunnottomuudesta. Vuoden 2023 selvityksen mukaan 2 139 ihmistä majoittui tilapäisesti tuttavien tai sukulaisten luona. Piilossa heitä on kuitenkin paljon enemmän. Osa on pudonnut kaikkien palveluiden ulkopuolelle eikä tule kirjatuksi mihinkään järjestelmään. Osa pysyy piilossa omasta halustaan turvallisuuden tai häpeän vuoksi. Tilastoihin piiloasunnottomista tulee näkyviä vain, jos he ovat hakeutuneet Kelan tai sosiaalipalveluiden pariin ja ovat itse ilmoittaneet olevansa kirjoilla jossain asunnossa, vaikka eivät asu siellä.

Piiloasunnottomuus on yleistä erityisesti nuorten keskuudessa. He saattavat olla kirjoilla vanhemmillaan, mutta majoittuvat väliaikaisesti ystävillä tai sukulaisillaan.
Piiloasunnottomuus koskettaa vahvasti myös naisia sekä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvia. Taustalla olevat häpeä, lähisuhdeväkivalta sekä asenteet asunnottomuuspalveluita kohtaan pitkittävät asunnottomuutta ja avun saantia.
Heikko tietämys palvelujärjestelmästä lisää piiloasunnottomuutta muualta Suomeen muuttaneiden keskuudessa. Ihmiset päätyvät asumaan sukulaisten tai vaikkapa omasta kulttuurista tulevien tuttavien luo esimerkiksi eron tai pienituloisuuden vuoksi. Myös ilman suomalaista henkilötunnusta maassa oleskelevat voivat jäädä kokonaan palveluiden ja asunnottomuuden tilastoinnin ulkopuolelle.
Lisäksi piiloasunnottomuuden taustalla voi olla ihmisarvoiseksi kelpaamaton asunto eli siellä ei ole esimerkiksi sähköä eikä vettä tai asunnossa on sisäilmaongelmia.

Kaupunkien ja kuntien palveluissa olevat erityispiirteet luovat puitteita suurellekin määrälle piiloon ja tilastojen ulkopuolelle jäävälle asunnottomuudelle. Varsinkin ensisuojien puuttuminen vaikeuttaa piiloasunnottomien tunnistamista ja auttamista. Lisäksi asumisohjauksen puute kaupungin tai kunnan palveluvalikoimassa tarkoittaa käytännössä sitä, että moni asunnoton jää tarvitsemiensa palveluiden ulkopuolelle.

Asunnottomien yötä vietetään 17. lokakuuta YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä Helsingissä Kansalaistorilla ja eri puolilla Suomea. Vuoden 2024 teemana on: ”PIILOSSA ASUNNOTTOMANA”.

Jos olet kiinnostunut sponsoroimaan Asunnottomien yön Helsingin päätapahtumaa tai tekemään muuta yhteistyötä, tai jos haluat järjestää Asunnottomien yötä omalla paikkakunnallasi, ota yhteys Asunnottomien yön kansalaisliikkeen koordinaattoriin Vlada Petrovskajaan, puh. 050 407 9703, sähköposti: vlada.petrovskaja@vvary.fi

#asunnottomienyö
#piiloasunnottomuus

Lisätietoja:
Järjestösuunnittelija ja Asunnottomien yön kansalaisliikkeen koordinaattori
Vlada Petrovskaja
Vailla vakinaista asuntoa ry
Puh. 050 407 9703
vlada.petrovskaja@vvary.fi

Viestintäpäällikkö
Erja Morottaja
Vailla vakinaista asuntoa ry
Puh. 044 773 4700
erja.morottaja@vvary.fi

Asunnottomien yötä vietetään 17.10. eri puolilla Suomea. Asunnottomien yö on puoluepoliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton kansalaisliike, jossa on mukana eri sosiaali- ja terveysalan järjestöjä ja muita toimijoita. Asunnottomien yö muistuttaa, että asunto on perusoikeus ja vaatii päättäjiä toimimaan asunnottomuuden poistamiseksi.
Asunnottomien yön kansalaisliikkeen koordinoinnista ja Helsingin päätapahtuman suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa Vailla vakinaista asuntoa ry.

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.