Asunnottomien yö ja Varjojen naiset Helsingin Sörnäisissä 17.10.

Asunnottomien yötä vietetään jälleen 17. lokakuuta YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä Helsingissä ja ympäri Suomea. (Tähän mennessä on ilmoittautunut 34 paikkakuntaa). Asunnottomien yö on Suomen suurin vuosittain toistuva sosiaali- ja terveyspoliittinen tapahtuma.  Tänä vuonna Helsingin tapahtumaan osallistuu ennätykselliset 36 toimijaa. Määrä on tuplaantunut viime vuodesta.

Helsingissä Asunnottomien yön suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Tapahtuma järjestetään tänä vuonna katufestarimaisesti Sörnäisissä: Vaasanaukiolla, Vaasankadulla ja Kinaporinkadulla klo 16-22. Asunnottomien yöhön on vapaa pääsy.

Puhutaan asunnottomuudesta -paneelikeskusteluun osallistuvat muun muassa ilmasto- ja ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr.), sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.), varapuheenjohtaja Petri Honkonen (Kesk.), Helsingin sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Sanna Vesikansa (vihr.), kansanedustaja Eva Biaudet (RKP), Helsingin kaupunginvaltuutettu Suldaan Said Ahmed (vas.) sekä asunnottomuutta kokeneita asunnottomuuden asiantuntijoita.

Tapahtumassa on myös asunnottomuustoimijoiden puheenvuoroja, stand up – ja tanssiesityksiä sekä live-musiikkia, joista vastaavat mm. Ilta, Dilemma ja Nihkee Akka.

Helsingin Sosiaalinen Oikeudenmukaisuus ry:n järjestämä Soihtukulkue saapuu ja Asunnottomien yön tulet sytytetään Vaasanaukiolla klo 19:00.
Lisäksi luvassa on asunnottomille vaatejakoa, vaatteiden korjausta, saunomismahdollisuutta, hiusten leikkuuta, ruokatarjoilua sekä kaikille avoin valotyöpaja.
Asunnottomien yön tapahtumaa juontavat Katja Ståhl ja Teemu Potapoff.

Tänä vuonna Asunnottomien yön teemana on Varjojen naiset. Suomessa oli vuonna 2018 yli 1 200 yksinelävää asunnotonta naista. Asunnottomien naisten todellisen määrän oletetaan olevan huomattavasti suurempi, sillä piiloasunnottomuus on yleistä erityisesti naisten keskuudessa. Asunnottomat naiset altistuvat monenlaiselle hyväksikäytölle, ja kokemukset väkivallasta ovat yleisiä. Perhe, lapset ja äitiys liittyvät monien naisten elämäntilanteeseen.

– Asunnottomuutta kokevat naiset käyvät monenlaista taistelua tilanteessaan palvelujen ja avun saamiseksi. Turvattomuus on vahvasti läsnä ja monilla naisilla pitkään kestänyt pahan olon jäsentämättömyys vaatisi heitä kohtaavilta työntekijöiltä traumakoulutusta, jotta tunteita päästäisiin ensiksi purkamaan ja sitten vasta selvittelemään konkreettisia ratkaisuja, Vailla vakinaista asuntoa ry:n toiminnanjohtaja Sanna Tiivola kertoo naisten asunnottomuuteen liittyvistä erityisyyksistä.

– Naiset yrittävät viimeiseen asti säilyttää perhesuhteitaan ja lastensa huoltajuutta. Pelko lasten menettämisestä voi estää avun pyytämisen. Lasten menetys sysää usein naisen syvemmälle asunnottomuuteen. Nykyinen palvelujärjestelmä ei välttämättä tunnista naisille merkityksellisiä asioita. Ja ihan konkreettisesti ja akuutisti naiset tarvitsevat turvallisia paikkoja levätä ja keskustella tilanteestaan, Tiivola toteaa.

Asunnottomien yön ohjelma paikkakunnittain: https://asunnottomienyo.fi/tapahtumat/

Asunnottomien yötä on vietetty vuodesta 2002 lähtien. Vva ry:n koordinoiman Asunnottomien yön taustalla on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton kansalaisliike, joka tukee jokaisen oikeutta omaan kotiin eli vakinaiseen asuntoon. Helsingin lisäksi tapahtumia järjestetään 27:llä paikkakunnalla, mm. Espoossa, Vantaalla, Järvenpäässä, Hyvinkäällä, Hämeenlinnassa, Joensuussa, Jyväskylässä, Tampereella, Turussa, Kuopiossa, Lahdessa, Porissa, Savonlinnassa, Laitilassa, Raisiossa, Kajaanissa, Varkaudessa ja Raahessa.

Helsingin Asunnottomien yössä
2019 mukana olevat toimijat:

  1. Vailla vakinaista asuntoa ry
  2. Kriminaalihuollon tukisäätiö
  3. Suur-Helsingin Valkonauha ry
  4. Kujato – Kurvin alueen järjestötoimijat
  5. Monika-Naiset liitto ry
  6. Helsingin kaupunki – Etelän aikuissosiaalityö
  7. Usva-hanke / Exit ry
  8. Suomen Romanifoorumi ry
  9. Iso Numero
  10. Sininauhasäätiö
  11. Sisäilmakodittomat/Sisäilmalupaustiimi
  12. ViaDia Helsinki ry, Levähdyspaikka-hanke
  13. D-Asema Kallio
  14. Diakonissalaitoksen Hoiva
  15. Diakonissalaitos
  16. Pro-tukipiste ry
  17. Suoja-Pirtti ry
  18. Helsingin kaupunki – Asumisen tuki
  19. Suomen Pelastusarmeijan säätiö sr / Pitskun korjausompelu
  20. Kalliola
  21. Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
  22. Suomen Punainen Risti, Kallio-Käpylän paikallisosasto
  23. Kotipolku, Nuorten turvatalot, Suomen Punainen Risti
  24. Moniheli, Kattotoiminta
  25. HOPE Worldwide Suomi ry
  26. Y-Säätiö
  27. NEA-hanke
  28. Suomen Diakoniaopisto, Sovinnon toimintakeskus
  29. Esperin palvelut asunnottomille sekä päihde- ja mielenterveyskuntoutujille
  30. Hiiden heimo
  31. Koala -hanke, Etappi ry
  32. Suun terveydenhuollon terveydenedistäjät
  33. Irti huumeista ry
  34. Kalasataman päihdepoliklinikka
  35. Luona
  36. MARS Finland

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja
Sanna Tiivola
Puh. 050 407 9702
sanna.tiivola(at)vvary.fi

Tiedottaja
Erja Morottaja
Puh. 044 773 4700
erja.morottaja(at)vvary.fi

 

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.