Tiedote:

Asunnottomien yön yleisötaideteos osallisti asunnottomuutta kokevat ihmiset mukaan 

Instalaatio ”2139” tuo piiloasunnottomuuden näkyväksi Arkkitehtuuri- ja Designmuseoon

Lokakuussa 2024 Asunnottomien yön kansalaisliike tuo Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon tiloihin yleisötaideteoksen ”2139”, jolla otetaan kantaa piiloasunnottomuuteen Suomessa.

YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä 17.10. eri puolilla Suomea vietetään Asunnottomien yötä. Tänä vuonna tapahtumien teemana on piiloasunnottomuus, joka ei useinkaan näy tilastoissa. Käytännössä piiloasunnottomuus tarkoittaa sitä, että ihminen on kirjoilla jossain osoitteessa, mutta ei syystä tai toisesta pysty asumaan kyseisessä asunnossa.

”2 139” origamitalosta koostuva installaatio kertoo heistä, jotka majoittuvat esimerkiksi tuttavien tai sukulaisten luona. Tällainen asunnottomuuden muoto altistaa ihmisiä hyväksikäytölle ja väkivallan eri muotoihin, eivätkä he välttämättä ohjaudu heille kuuluvien palvelujen piiriin.

”Asunnottomien yön kansalaisliikkeen tavoitteena on ylläpitää yhteiskunnallista keskustelua asunnottomuuden nykytilasta, asunnottomuuden taustalla olevista syistä ja vähentää asunnottomuuteen liittyvää stigmaa. Yhteistyö museon kanssa on oiva mahdollisuus saattaa laajempi yleisö tietoiseksi siitä, millaisesta ilmiöstä on kyse”, kertoo Asunnottomien yön kansalaisliikkeen koordinaattori ja Vailla vakinaista asuntoa ry:n järjestösuunnittelija Vlada Petrovskaja.

Origamitalojen materiaalivalinnan taustalla on kierrätyksen lisäksi pyrkimys herättää huomiota asunnottomuutta kokevien ihmisten liian kapeaan ja yksipuoliseen representaatioon mediassa.

”Asunnottomuutta kokevien ihmisten arkitodellisuuden kuvaaminen sanomalehdessä tai mediassa yleisesti ottaen keskittyy pääosin henkilötarinoiden kertomiseen, mikä pahimmassa tapauksessa jättää huomiotta asunnottomuuden taustalla rakenteelliset ja hyvinvointijärjestelmään liittyvät syyt. Myös asunnottomuutta kokevien tuen- ja palvelutarpeet sekä toimenpide-ehdotukset asunnottomuuden ennalta ehkäisemiseksi ja poistamiseksi jäävät kuulematta”, Petrovskaja täydentää.

Installaatio rakentui taiteilija Hanna Arvelan opastuksella asunnottomuutta kokevien ihmisten, heidän parissaan työskentelevien ammattilaisten ja lukuisten vapaaehtoisten voimin. Taiteilija on jalkautunut asunnottomuustoimijoiden kohtaamispaikoihin, joissa origamitaloja taiteltiin yhdessä. Yhteisötaideteokseen osallistui ihmisiä ja yhteisöjä eri puolilta Suomea.

Arvelan mukaan työpajoissa on vallinnut innostunut tekemisen ilmapiiri.

”Ihmiset ovat osallistuneet ennakkoluulottomasti tähän hiljaiseen mielenilmaukseen ja jakaneet siinä ohessa ajatuksiaan ja taustoittaneet syitä mahdolliselle asunnottomuudelleen. Jokaisessa kohteessa viesti on ollut yhtäläinen: Asumisen tulisi olla lakisääteisesti toteutuva ihmisoikeus”, Arvela kertoo.

”Asumisen ja asunnottomuuden sekä julkiseen kaupunkitilaan ja sen käyttöön liittyvät kysymykset linkittyvät vahvasti arkkitehtuurin ja muotoiluun sekä laajemmin suunnittelualoihin ja yhteiseen poliittiseen päätöksentekoon. Se, mitä suunnitellaan, ketkä suunnittelevat, kenelle ja kenen tarpeet huomioiden, on olennaista, kun keskustelemme esimerkiksi rakennetusta ympäristöstä sekä siihen liittyvästä suunnittelusta”, kertoo installaation Arkkitehtuurimuseoon ja Designmuseoon tuottanut yleisötyövastaava ja yhteisöjen asiantuntija Jemina Vainikka Lindholm. 

”Museoilla on yhteiskunnallisina toimijoina mahdollisuus ja vastuu toimia keskustelun paikkoina. Installaatio on keskustelunavaus näistä aiheista museoissamme lokakuussa”, Vainikka Lindholm muistuttaa.

Installaatio on esillä Arkkitehtuurimuseon ensimmäisessä kerroksessa 1.–31.10. osoitteessa Kasarminkatu 24. Museon ensimmäiseen kerrokseen on vapaa pääsy.
Vva ry:n Järjestösuunnittelija Vlada Petrovskaja on tavattavissa museon ensimmäisen kerroksen aulassa 1.10. klo 12.30.-15.30.

Lisätietoja:
Vlada Petrovskaja
Järjestösuunnittelija, Vva ry
Puh. 050 407 9703
vlada.petrovskaja@vvary.fi

Jemina Vainikka Lindholm
Yleisötyövastaava, Arkkitehtuurimuseo ja Designmuseo
Puh. 045 7731 0476
jemina.lindholm@mfa.fi

Kategoria(t): Ajankohtainen, Tiedote Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.