Tukiasuntoja ja asumispalveluja suunniteltaessa ja rakennettaessa törmätään usein NIMBY (not in my backyard = ei minun takapihalleni) –ilmiöön, joka johtuu ennakkoluuloista ja peloista uusia naapureita kohtaan. Espoossa on huomattu, että näitä pelkoja voidaan hälventää aktiivisella yhteistyöllä.
Toista vuottaan toimiva pitkäaikaisasunnottomien asumis- ja tukiyksikkö Kuninkaankallio on esimerkki onnistuneesta yhteistyöstä. Yksikön tulon herättämiä pelkoja ja ennakkoluuloja käsiteltiin yhdessä alueen asukasyhdistyksen, Kuninkaankallion asukkaiden ja työntekijöiden kesken. Säännöllisissä kokoontumisissa keskustellaan ongelmista sitä mukaan, kun niitä ilmenee. Ongelmia on ollutkin odotettua vähemmän ja ne ovat vähentyneet entisestään alueella asumisyksikön toiminnan vakiinnuttua. Asumisyksikön työntekijät ja asukkaat pitävät naapurustoyhteyksiä aktiivisesti yllä ja toimivat osana asuinalueensa yhteisöä. Viime kesänä Kuninkaankallion alueella järjestettiin pyöräily- ja ulkoilutapahtuma Tour De Kuninkaantie, jossa pyöräiltiin yhdessä hyvän asumisen puolesta.
Ilahduttavaa on, että monet espoolaiset ovat ottaneet asiakseen muuttaa NIMBY-ilmiö YIMBY (yes in my backyard = kyllä minun takapihalleni). Kaitaalle suunnitellun kehitysvammaisten asumisyksikön vastustus sai myös puolustavat voimat liikkeelle. Yksikön perustamista puolustavaan Yes In My Backyard -juoksu ja kävelytapahtumaan osallistui yli 170 espoolaista. Tämän tapahtuman ja muun asian saaman julkisuuden jälkeen yksikköä ei enää vastustettu ja Villa Huvin tontille on tarkoitus rakentaa asumispalveluyksikkö viidelletoista kehitysvammaiselle.
Naapurisuvaitsevaisuus on tarpeen, kun ratkaistaan yksinäisyyttä, syrjäytymistä ja sosiaalisia ongelmia.
YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä 17.10. vietetään Asunnottomien yötä järjestämällä tapahtumia ympäri Suomea. Tapahtumalla on jo yli kymmenvuotiset perinteet. Tämä kertoo siitä, ettei asunnottomuusongelmaan ole helppoja ratkaisuja. Espoontorin tapahtumassa nostetaan esiin naapurisopu eli yhteistyö naapuruston kanssa kehitettäessä tuki- ja muita asumispalveluja.
Espoossa asunnottomuus on jonkin verran vähentynyt vuosien 2011 – 2012 välillä, tämä koskee myös pitkäaikaisasunnottomuutta. Toisaalta alle 25-vuotiaiden ja maahanmuuttajataustaisten henkilöiden asunnottomuus on kasvussa. Espoolaisista asunnottomista lähes 40% on maahanmuuttajataustaisia.
Asunnottomien yö Espoontorilla 17.10.2013 | Asunnottomuus Espoossa |
– Espoontorilla tapahtuu klo 16-20.30 ja jatkot Pappilantie 5 klo 20.30-24 – Asunnottomien yön tulet sytyttää Eero Heinäluoma – Keskustelemassa mm. Jukka Mäkelä & Juha Metso – Teemana naapurisopu, YIMBY! – Musiikista vastaavat mm. Kaija Kärkinen ja Ile Kallio sekä Mercedes Bentso – Palvelujen esittelyjä- Evästarjoiluja – Asunnottomien yötä vietetään Espoossa myös Leppävaaran ratsutorilla, Matinkylän vanhalla ostarilla ja Sininauhasäätiön Asumisluotsissa |
– Vuonna 2012 yksinäisiä asunnottomia Espoossa 554 (-70 verrattuna vuoteen 2011). Heistä pitkäaikaisasunnottomia 247 (-89 verrattuna vuoteen 2011) – Asunnottomien alle 25-vuotiaiden ja maahanmuuttaneiden määrät ovat kasvussa.- Espoolaisista asunnottomista on lähes 40% maahanmuuttajataustaisia. – Lähde: Ara Selvitys 1/2013 Asunnottomat 2012 (sivu 11) – Espoon Viherlaaksoon rakennetaan parhaillaan espoolaisille pitkäaikaisasunnottomille 35-paikkaista asumispalveluyksikköä. Rakennushanke on osa pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelmaa. Asumispalveluyksikön toiminta alkaa tammikuussa 2014. |