VVA: Tärkeintä asunnottomuuden torjunnassa on riskien minimointi

Asunnottomuuden hoidon painopiste siirtyy ennaltaehkäisyyn hallituksen hyväksymän ohjelman mukaisesti. Ongelmiin halutaan puuttua jo ennen kuin asunto menetetään. Vailla vakinaista asuntoa ry painottaa Asunnottomien yönä 17.10. ennaltaehkäisyn roolia ja nostaa esille asumisneuvonnan tärkeyden ja asumisratkaisujen lisäämisen erilaisille kohderyhmille.

 Vuonna 2015 yksinelävien asunnottomien määrä laski ensimmäisen kerran alle 7000 henkilön, mikä saavutettiin vuosien työllä pitkäaikaisasunnottomuuden torjumiseksi. Nyt ohjelmatyössä painopiste siirretään ennaltaehkäisyyn. Kokeilut kuten huoneistoturvavakuutus ja välivuokramalli ovat tervetulleita uudistuksia, lisäksi pankkien velvollisuus myöntää verkkopankkitunnukset kaikille parantaa monien ihmisten lähtökohtia asunnon saamiseksi.

”Asunnottomuutta ei välttämättä pystytä koskaan poistamaan täydellisesti, mutta yhteiskunnan rakenteissa olevia riskit voidaan tunnistaa ja niihin voidaan puuttua ennalta”, toteaa Vva ry:n toiminnanjohtaja Sanna Tiivola. Hyvinvointivaltion perustasta on pidettävä kiinni, jotta turvaverkko toimii jokaisen kohdalla. Yhteiskunnassa on kuitenkin menossa prosessi, jossa korostetaan yksilön vastuuta ja heikennetään ja vastikkeellistetaan sosiaaliturvaa. ”Vaikuttaa vähän siltä, että täkkiä leikataan samalla toisesta päästä”, jatkaa Tiivola.

Asumisneuvonnan vahvistaminen ja vakiinnuttaminen on kirjattu uuteen Asunnottomuuden ennaltaehkäisyn toimenpideohjelmaan. Tarve näkyy Vva ry:n matalan kynnyksen työssä selkeästi. ”Ennaltaehkäisevää asumisneuvontaa ei ole riittävästi tarjolla tai jossain tapauksissa sitä ei ole ollenkaan. Kaupunkien asumisneuvojat ovat resurssoitu kaupungin asunnoissa jo asuville”, sanoo asumisneuvoja Ulla Pyyvaara. Ihmisiä pitäisi opastaa hakemaan apua ennen kuin ongelmat kasaantuvat. ”Monesti meille soitetaan, kun kämppä on lähdössä seuraavana päivänä alta”, Pyyvaara jatkaa.

Yhteiskunnan on tärkeää tarjota myös enemmän erilaisia asumisratkaisuja erilaisille kohderyhmille. Esimerkiksi ihmisille, jotka eivät käytä päihteitä ei ole tarjolla tarpeeksi kriisiasuntopaikkoja. Riittävä apu tarpeeksi ajoissa tarkoittaisi, että asunnottomuustilanne ei pääsisi pitkittymään. Vva ry on työskennellyt ennaltaehkäisyn puolesta mm. kouluttamalla kokemusasiantuntijoita ja viranomaisia työskentelemään yhdessä. ”Kun palvelut on suunniteltu kohderyhmän tarpeiden mukaisesti ja kokemuksen ääntä kuunnellen, ennaltaehkäisy myös toimii”, painottaa projektikoordinaattori Vlada Petrovskaja.

YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä haluamme muistuttaa kaikkia, että vuonna 2016 Suomessa on edelleen ihmisiä, joille vuoden jokainen yö on asunnottomien yö. Lue lisää tiedotteesta

Kategoria(t): Ajankohtainen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.