KOTI KAIKILLE !

”Tavallisia koteja tavallisille ihmisille
Valtakunnallinen Asunnottomien yö 17.10.2014

Tavalliset ihmiset tahtovat tavallisia koteja. Tavallisesta ihmisestä tulee helposti epätavallinen, jos ihmisen oikeus omaan kotiin vaarantuu.

Suomessa on 7500 ihmistä kokonaan vailla asuntoa. Myös asuminen on kriisiytymässä: monet tavalliset ihmiset ovat menettämässä asuntonsa. Yksi syy on kamppailu jatkuvasti nousevien asumiskustannusten kanssa. Monen yksin asuvan eläkeläisen tuloista asuminen voi nielaista lähes 40 prosenttia. Asunnottomia perheitä on noin 420. Pitkäaikaisasunnottomia autetaan jo, mutta uusia asunnottomia virtaa järjestöihin apua etsimään.

Jokaiselle vailla kotia olevalle tulee löytyä elämäntilanteeseen ja taloudelliseen tilanteeseen sopiva asunto kohtuullisessa ajassa. Asunnottomuus voi kohdata ketä tahansa, eikä se välttämättä tarkoita kadulla asumista. Jos tilanne pitkittyy, riski ajautua kadulle kasvaa. Kadulle joutuneet eivät välttämättä löydä sopivaa suojaa. Hätämajoitusta ei ole riittävästi.

Pitkittynyt asunnottomuus on niin traumatisoiva tilanne, että harva selviää siitä yksin. Mitä pitempään asunnottomuus jatkuu, sitä isompi ongelmavyyhti elämään syntyy.  Ongelmien hoitaminen ja elämän uudelleen järjestely voivat viedä vuosia. Yhteiskunnalle olisi edullista järjestää asuminen ja tarvittava tuki ajoissa. Kohdattavana on ihminen, ei tapaus. Eikä asunnoton ole automaattisesti yhtä kuin asumiskyvytön päihdeongelmainen.

Asunnottomien yössä toimii jälleen iso ja monipuolinen joukko.  Kansalaisliike kasvattaa maassamme asumisen tahtotilaa. Sodan jälkeen asutettiin 400 000 ihmistä, mutta nyt ei löydy tahtoa järjestää asuntoja paljon pienemmälle joukolle. Asuminen kuuluu perusoikeuksiin: asunnon puuttumista ei tule hyväksyä missään olosuhteissa.

 

Kategoria(t): Ajankohtainen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.