Asunnottomien yötä vietetään myös Oulussa

Kansanvälistä YK:n köyhyyden -ja syrjäytymisen vastaista päivää vietetään 17.10. Oulussa Pohjois-Pohjanmaan perusnaiset järjestävät tapahtuman Rotuaarilla klo 12.00. Tarkoitus on muistuttaa ihmisiä, että köyhyys koskettaa Suomessa jo liki miljoonaa ihmistä.

Tilaisuudessa jaetaan leipää ja kiinnitetään huomio siihen, että Suomessa leipäjonossa seisoo säännöllisesti viikottain yli 20000 ihmistä.

Työllisyysluvut eivät näytä paranemisen merkkejä ja talous sakkaa.

Pitkään jatkuva työttömyys ja sitä seuraava köyhyys aiheuttavat monenlaisia ongelmia.

Huono-osaisuuteen ja köyhyyteen liittyvät lieveilmiöt ovat ennen kaikkea pitkittyneessä köyhyydessä elävien ihmisten, kaikkein huono-osaisimpien taakka.

Köyhyys tuo mukanaan mielenterveysongelmia, sosiaalisten suhteiden hajoamista, päihdeongelmia ja asunnottomuutta.

Työttömiä on tem:n mukaan 319400 ja erilaisissa työvoimapoliittisissa toimenpiteissä 116900. Avoimia työpaikkoja Suomessa on 36200.

Meillä on työssäkäyvien köyhien ryhmä, johon kuuluvat matalapalkka-aloilla työskentelevät, tukitöissä olevat sekä useat pienyrittäjät. Konkursseja pantiin vireille tammikuussa-elokuussa 2014 2039 ja näissä henkilökunnan määrä oli 9792.

Työnteko on tehokkain tapa poistaa köyhyyttä, mutta vain silloin, kun siitä maksetaan kunnon palkka.

Paitsi että köyhyys on henkilökohtainen tragedia se on myös vakava kansantaloudellinen ongelma.

Köyhyys koskettaa myös vanhuksia. Tampereen yliopistossa valmistuneen Lina van Aerschotin väitöskirjan mukaan heikoimmassa asemassa ovat yksinäiset , pienituloiset vanhukset. Suomessa kolmannes yli 65-vuotiaista on pienituloisia. Vanhojen ihmisten pitkittynyt köyhyys on Suomessa muita Pohjoismaita yleisempää.

Terveisin
Sirpa Ahola-Laurila
Puheenjohtaja, Pohjois-Pohjanmaan perusnaiset ry

 

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.