Asunnottomien yön kansalaisliike: Yhä useampi asunnoton turvautuu kansalaisjärjestöihin

logoasunnottomienyoisoValtakunnallinen Asunnottomien yö 17.10. vietetään tänä vuonna 15. kertaa. Kansalaisliikkeen tapahtumia järjestetään ympäri Suomea. Tapahtumatietoja on tähän mennessä lähettänyt 27 paikkakuntaa.
Tapahtumat löytyvät myös Facebook-haulla Asunnottomien yö.
Helsingin tapahtuma järjestetään Sörnäisten Vaasanaukiolla kello 17-22. Tapahtuma on mielenilmaus kotien ja turvatun asumisen puolesta. Ohjelmaa on kaikenikäisille. Tapahtuma on päihteetön.

Asunnottomuusongelmat ovat monimuotoistuneet. Yhteydenotot kansalaisjärjestöihin ovat lisääntyneet, ja kyse on harvoin pelkästä asunnosta.
Jos vuokra-asunnon on onnistunut saamaan, sen säilyttäminen on haastavaa kiristyneessä markkinatilanteessa.  Vuokrien nousu kaataa talouksia. Velkaongelmat ja tuen puute näkyvät kansalaisjärjestöissä. Peruskotitalouksien asumisen epävarmuus on lisääntynyt, ja asunnottomaksi jää kokonaisia perheitä.

Järjestöt voivat ohjata tulijoita eteenpäin, mutta paikat ovat vähissä. Sosiaalitoimesta on jo ohjattu asiakkaita asunnottomien järjestöön, jossa asioita selvitellään mm. palveluohjausmallia käyttäen. Asunnottomuustilanteessa pyritään kokonaisuuksien selvittämiseen ja siihen liittyvään asiainhoitoon.  Ihmisen elämäntilanteen ratkaiseminen ja kuuleminen ovat keinoja, joilla voidaan vaikuttaa myös asunnottomuuteen.

Oikeus asumiseen on ihmisoikeus, eikä asunnon puuttumista tule hyväksyä missään olosuhteissa.
Kuntien ja valtion tulee turvata asuminen. Kunnat on saatava sitoutumaan vuokra-asuntojen rakentamiseen.
Asunnottomuusjärjestöissä on valmisteilla toimenpidealoite oikeudesta asumiseen. Aloite halutaan eduskunnan käsittelyyn ja tuodaan kansalaisten allekirjoitettavaksi ensi vuoden puolella.

Lisätiedot
Toiminnanjohtaja Sanna Lehtonen
Vailla vakinaista asuntoa ry
Puh. 050 407 9702, sanna.lehtonen@vvary.fi

Järjestösihteeri Hanna Piirainen
Vailla vakinaista asuntoa ry
Puh. 050 443 1061, hanna.piirainen@vvary.fi

Kategoria(t): Ajankohtainen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.