Asunnottomien yön kansalaisliike vaatii toimenpiteitä, ettei ihmisiä ajeta ahdinkoon

Häätöjen määrä on lisääntynyt 18 prosentilla edelliseen vuoteen verrattuna, ja osa ihmisistä on vaarassa jäädä piiloasunnottomuuden myötä palveluiden tavoittamattomiin.
Tavoite pitkäaikaisasunnottomuuden poistosta ei riitä, mikäli yhä useampi ihminen joutuu asunnottomuuden uhan alle. Paras ja halvin keino vähentää asunnottomuutta on sen ennaltaehkäisy.

Asunnottomien yön kansalaisliikkeentoimijat vaativat yhteisessä kannanotossaan, että:

📍 haavoituvassa asemassa olevien ihmisten tilannetta ei enää heikennetä lisää.

📍 häätöjen ehkäisyyn on panostettava tehokkaammin.

📍 pienituloisten asumistuki on turvattava.

📍 ihmisille on turvattava riittävää toimeentulo.

📍 on tarjottava matalalla kynnyksellä varhaista talous- ja asumisneuvontaa.

📍 on tarjottava tukea taloudellisissa haasteissa oleville kotitalouksille.

📍 hallituksen pitäisi laatia selvät suuntaviivat, jotka velvoittavat kuntia ja hyvinvointialueita sekä muita asunnottomuustoimijoita yhteistyöhön. Ilman koordinoitua yhteistyötä toimet jäävät hajanaisiksi ja tehottomiksi.

📍 järjestölähtöisen matalan kynnyksen kohtaamistyön, kuten etsivän työn ja asumisneuvonnan jatkuminen on turvattava sekä varmistettava, että ihmiset saavat heille kuuluvat päihde- ja mielenterveyspalvelut.

📍 seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille, vapautuville vangeille, naisille sekä alle 25-vuotiaille nuorille, on tarjottava turvallisia ja laadukkaita kriisi- ja hätämajoitusratkaisuja, joissa on myös tarjolla ohjausta, jotta he pääsisivät siirtymään kohti pysyvämpää asumista.

📍 palveluihin on varmistettava riittävästi resursseja, rahoitusta ja erillisiä yksiköitä, jotka vastaavat erityistarpeisiin.

📍 asunnottomuuden poistamisessa on nojattava tutkittuun tietoon.

📍 asunnottomuustilastoja tarkoituksenmukaisten rekisteritietojen kanssa, jotta päästäisiin tunnistamaan erilaisia asunnottomuustilanteita kuten piiloasunnottomuutta.

📍 asunnottomuusjaksojen kesto on minimoitava.

📍 kohtuuhintainen asuntotuotanto varmistettava.

#asunnottomienyö#piiloasunnottomuus#leikkauspolitiikka

Kategoria(t): Ajankohtainen Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.