vanhoja Elämäntapaliiton sivuja Internet Archivesta
Etusivu > arkisto > asunnottomien yö > asunnottomien yö 2003

logo

Asunnottomien yö –tapahtuma haluaa herättää ajattelemaan ja toimimaan


Perjantaina 17.10. vietetään Yhdistyneiden Kansankuntien julistamaa Köyhyyden ja syrjäytymisen vastaista päivää. Jo viitenä syksynä sitä on sävähdyttänyt Asunnottomien yö -tapahtuma. Asunnottomuuden aiheuttamien ongelmien vähentämiseksi syntyi puolitoista vuotta sitten kansalaisliike, jossa on useilla paikkakunnilla mukana seurakuntatoimijoita. Liike kutsuu kaikkia vastuunhaluisia tahoja mukaan tapahtuman toteuttamiseen.

Asunnottomien yö -kansalaisliike tukee jokaisen perusoikeutta vakinaiseen asuntoon - omaan kotiin.

- Mielestämme asunnottomuus on kansallinen häpeäpilkku, kertoo liikkeen vetojuhtiin kuuluva Antti Honkonen.

Ehkäisevää päihdetyötä tekevässä Elämäntapaliitossa työskentelevä Honkonen muistuttaa, että kuka tahansa voi joutua – tahtomattaankin - ongelmakierteeseen, joka syvenee ja pahenee jos niihin yhdistyy asumiseen liittyviä vaikeuksia: - Syrjäytymisuhan alaisista tulee asunnottomuuden syy- ja seurausverkoston vuoksi usein syrjäytettyjä.

Kansalaisliikkeessä kunnioitetaan maamme perustuslain noudattamista, jossa luvataankin yhteiskunnan tukea asumisasioissa.

- Myötätuntomme ja toimintatukemme on heikommassa asemassa olevien puolella. Teemme yhteistyötä yli poliittisten tai uskonnollisten rajojen, asunnottomien ja asunnon jo omaavien kesken. Seurakuntaväki on ollut vahvasti mukana mm. Helsingissä, Tampereella ja Vantaalla järjestettävissä tapahtumissa, toteaa kaikissa yötapahtumissa mukana ollut Tuula Mäkinen Kallion seurakunnasta.

Asunnottomien määrä on ympäristöministeriön tietojen perusteella 10 000 luokkaa. Kansalaisliikkeen mielestä jokainen ihminen on asunnon arvoinen.

Mitä tapahtuu ja mitä voi tehdä?

Esimerkiksi Helsingissä tapahtumat aloittaa jo klo 12 Eduskunnan edustalla tapahtuva ”sanasta miestä sarvesta härkää” –tilaisuus, jossa grillataan oikeasti härkää, mutta samalla hiillostetaan asuntopäättäjiä viiden vuoden lupausten ja todellisuuden välisestä ristiriidasta.

Paikkakunnilla, joissa järjestetään Asunnottomien yö –tapahtumia, perusideana on, että perjantaina 17.10. klo 19 sytytettäisiin tapahtuman symbolina olevat yötulet, joita pidetään yllä voimavarojen mukaisesti, monin paikoin lauantain aamuseitsemään asti.

- Missä ei tapahtumajärjestäjiä tänä vuonna ole, voi kukin kansalainen olla mukana kynttilänpolttoperinteen muodostamisessa eli sytyttää kodissaan tai jossakin toimipaikassa kynttilän tuolloin iltaseitsemältä sillä myötätuntokin on voimaa, muistuttaa Vailla vakinaista asuntoa –yhdistyksen toiminnanjohtaja Juhani Roiha.

Edellisvuosina on kerätty tuhansittain nimiä erilaisiin adresseihin. Nyt halutaan vaikuttaa kansalaisten asenteisiin ja mielialoihin välittämisen ja suvaitsevaisuuden lisäämiseksi asunnottomiin ja muihin asunnontarvitsijoihin suhtauduttaessa. Vammaisten vuoteen liittyen pyritään kyseenalaistamaan esimerkiksi erityisryhmille tarkoitettujen asuntolaratkaisujen laaja vastustus.

- Toivomme siis mahdollisimman monen kansalaisen – edes - ajattelevan asunnottomia ja toimivan omien mahdollisuuksiensa mukaisesti, vetoaa kolmikko kuin yhdestä suusta.

Viime vuonna tapahtumaa väritti Aki Kaurismäen lahjoittamat ”Mies vailla menneisyyttä” –elokuvan ilmaisesitykset. Yötapahtumien järjestäjät antavatkin vinkin elokuvista kiinnostuneelle eduskunnan puhemiehelle: - Sibelius-leffan jälkeen kansanedustajien katseluohjelmaan sopisi ”Mies vailla menneisyyttä” –elokuva, joka toimii myös hyvänä opetuselokuvana tai seminaarialustuksena myös asunnottomuusasioissa.

Asunnottomien yö –tapahtumista löytyy lisätietoja juuri avatulta internetsivulta:
www.asunnottomienyo.fi

Asunnottomien yö -kansalaisliikkeen yhteystiedot:
Kinaporinkatu 2, 00500 HELSINKI
Puh. 041 517 9511
Pankkiyhteys: Vailla vakinaista asuntoa ry, Sampo 800014-174208
Sähköposti: toimisto at vvary.fi

Yövaliokunnan yhteystiedot:
Antti Honkonen, puh. (09) 4132 1102, antti.honkonen at elamantapaliitto.fi
Tuula Mäkinen, 050 363 2778, tuula.makinen at evl.fi
Juhani Roiha, puh. 0400 880 213, toimisto at vvary.fi


sivun alkuun

© Suomen Elämäntapaliitto ry ...
KA 15.10.2003