Etusivu > Materiaalit > Asiakirjat > Asiakirjat 2003 > Kommentti Porista

Arkistokappale

Asunnottomien yö 17.10.2003 Porin tapahtuman arviointi

Jäljempänä olevat kommentit ja tapahtuman arvio perustuu paikalliselta sähköpostiverkostolta saatuihin palautteisiin sekä keskusteluihin järjestelyissä päävastuun kantaneiden tahojen edustajien kanssa käytyihin keskusteluihin, joita on käyty 23.-30.10.2003 välisenä aikana. Keskusteluissa ovat olleet Porin seudun työttömät ry:n, Porin srk:ien diakoniatyön päihde- ja kriminaalityön, Porin Sininauhan, Pelastusarmeijan ja Tuikku Tukikeskuksen edustajat.

1. Yleisarvio tapahtumasta:

Valtakunnallisesti tapahtuma näyttää saaneen kohtuullisen hyvän vastaanoton. Edelleen yksi sekä valtakunnallista että paikallista koskeva ongelma on todellisen vallankäyttäjien ryhmän kiinnostumattomuus asiasta. Jotenkin tuntuu siltä, että köyhyyden kanssa välittömästi kosketuksiin joutuva kenttätaso on vakavissaan pohtimassa ongelmia eli juuri se suodatin, joka on vallan ja todellisuuden välissä. Hyvä asia kuitenkin on asian tuominen julkisuuteen eli vaikka politiikan huippu puuttuukin paikalta, niin ei sen sittenkään pitäisi masentaa ruohonjuuritason toimijoita.

Paikallisesti yleiskuvana pätee edellä mainittu. Tosin tänäkään vuonna ei lähetetty erityisiä kutsuja poliitikoille, mutta toisaalta tuntuisi luonnolliselta, että köyhyyden ongelma kiinnostaisi ainakin niitä politiikassa käsitteleviä tahoja kuten esimerkiksi sosiaalilautakunnan jäseniä, mutta kun ei niin sitten ei! Todettakoon, että seminaarissa havaittiin kontaktipintaa eduskuntaan kahden kansanedustajan avustajan paikalla olon muodossa. Perjantaipäivän vuoksi kansanedustajien läsnäolo maakunnassa oli luonnollisista syistä vaikeaa. Sosiaaliasioista vastaava apulaiskaupunginjohtaja oli ulkomailla eli hänellä oli luonnollinen este. Sosiaalilautakunnan luotttamusmiesjohtoa tilaisuuksiin ei tullu, mutta sosiaaliviraston virkamiesjohdon osastopäällikkötasolta tultiin illan tilaisuuteen. Luottamishenkilöitäkin asioiden odottaisi kiinnostavan! Kaikesta huolimatta työ kannatti!

2. Parhaiten onnistuminen

Valtakunnallisesti Tapahtuman yhteydenpito sähköpostin kautta paikallisiin yhdyshenkilöihin toimi hyvin. Jos ja kun köyhyys on asiassa myös mukana, niin köyhiä ja "vajaa-asuntoisuutta" on koko maassa, mutta ymmärrettävästi asia on painottunut myös tämän tapahtuman osalta Etelä-Suomeen. Liikkeen sivujen perustaminen on hyvä asia, mutta ehkä sen ohella voisi olla yleistä asiaan liittyvää materiaalia paikallisen tiedottamisen avuksi. Kokonaisuutena valtakunnallinen koordinointi toimi hyvin ja siitä oli apua paikallisille järjestelyille.

Paikallisesti saatiin päällekkäisyydet torjutuksi eli tänä vuonna eri tapahtumien järjestelyistä saatiin muodostettua yhtenäinen kokonaisuus. Myös järjestämisen pitkäjänteisyys oli edellistä tapahtumaa parempi. Hyvä asia oli aiempaa laajempi mukana olevien yhteisöjen joukko, joskin mukanaolemisen intensiivisyydessä oli liiankin huomattavia eroja!

3. Parantamisen varaa

Valtakunnallisesti voisi olla jokin erityiskysymys asiaan liittyvänä kuten viime vuonna oli kuntalaisaloite "nollatoleranssista". Se oli hyvä juttu vaikkakaan sitä ei Porissa käytetty. Myös valtakunnallisessa verkostossa mukana olevat tahot voisivat informoida enemmänkin omia lähtökohtiaan oman instituutionsa paikallisille yksiköille.

Paikallisesti monien tapahtumien sijoittaminen yhdelle päivälle tekee hajanaisuuden vaikutelman, mutta ilmeisestikin köyhyyden, syrjäytymisen, asunto-ongelmien ym. asiat ovat sellaisia, että eri asian kanssa olevat toimijat eivät kykene kokoamaan yhteistä rintamaa asian suhteen. Toisaalta myös kovin monien toimijoiden verkosto tuottaa ongelmia toiminnan funktion määrittämisessä ja sitoutuneisuudessa asiaan. Eri yhteisöistä mukanaolevilla edustajilla voisi olla joitakin valtuuksia taustayhteisöltään.

4. Pieleen meni vai menikö mikään?

Valtakunnallisesti ei suoranaista pieleen mennyttä asiaa näyttäisi olevan. Tosin poliitikkojen mukaan saanti olisi voinut olla parempi.

Paikallisesti varsin kohtuullinen tulos. Jos "tulosvastuullisesti" asiaa katsotaan, niin julkisuutta köyhyys ja asumisvaikeudet saivat kohtuullisen hyvin ja jos kaikki tilaisuudet huomioidaan niin yksittäisosanottajienkin määrällä laskettuna kaikissa keskustan tilaisuuksissa kävi yli 200 osanottajaa. Eniten osanottajia oli Porin seudun työttömien pihassa hirvikeiton ja yhteislaulun merkeissä.

5. Ensi vuosi

Valtakunnallisesti tältä osin viittaus kohtaan 3. Tällaiseksi erityisteemaksi voisi ottaa vaikkapa vammaisten ja vajaatyökykyisten asiat.

Paikallisesti voitaisiin mennä kuten aiemminkin soveltuvin osin valtakunnallista teemaa käsitellen. Paikallaan on huomioita viikonpäivän merkitys. Järjestelyjen suunnittelu ja yhteistoimintaverkoston kokoaminen olisi syytä aloittaa aikaisemmin ja samalla keskustella, millaisella panoksella ollaan mukana. Esimerkiksi järjestöjen ensi vuoden toimintasuunnitelmia käsitellessä asia pitäisi tavalla tai toisella olla mukana, jos ko. taho aikoo olla hommassa mukana. Olisiko tätä syytä kysyä heti alkuvaiheessa. Jollakin tavalla eräs EU-projekti oli asenteeltaan ongelmallinen, sillä johdolta ei kuulunut mitään ja sitten yhden toimijaryhmän mukana oli ko. projektin kenttätason työntekijä, jonka asenne jäi täydeksi arvoitukseksi. Eräs haastattelemani erittäin paljon asian eteen työtä tehnyt totesi, että hän kohtasi ko. projektin edustajien taholta suoranaisen seinän. Sittenkin lienee parempi, että mukanaolevien ryhmä koostetaan vain asiaan todella vakavasti suhtautuvista tahoista!

6 Vastuunkantajat

Valtakunnallinen vastuunkanto ratkaistaneen aikanaan ko. kansalaistapaamisesta marraskuussa.

Paikallisesti ydin varmaankin tullee olemaan edelleenkin seurakuntien ja työttömien yhdistyksen varassa. Ehkä vastuista ja sitoutumisista olisi paikallaan keskustella!

Porissa 31 lokakuuta 2003 Muistion koonnut

Heikki Kemppainen


Takaisin   Helsingin kommentit   Lahden kommentit   Tampereen kommentit  

Sivun alkuun   Kuvat
Osoite