Etusivu > Materiaalit > Asiakirjat > Asiakirjat 2003 > Kommentti Lahdesta

Arkistokappale

Asunnottomien yö Lahdessa 17.10.2003 klo 19 - 03


Asunnottomien yö kansalaistapahtuma pidettiin Lahdessa alatorilla ”sippipuistossa klo 19 – 03. Torille oli kalustettu kolme telttaa ja soppatykki josta jaettiin 120 l hernekeittoa, tarjolla oli myös voileipiä ja lämmintä mehua. Seitsemässä tynnyrissä sytytettiin tulet Asunnottomien yö- kansalaistapahtuman alkamisen merkiksi. Alatori oli pieni mutta viihtyisä joten tunnelma oli mukava. Avauslaulun ja tilaisuuden avauksen jälkeen kaupunginjohtajan toi terveiset jotka olivat erittäin positiiviset. Ohjelmassa musiikkia, runonlausuntaa, taikurin esityksiä, asunnottoman muotokuvan esittäminen, Teatteri jukon esitys. Lisäksi sosiaalipäällikkö vt Marja Ilvonen kertoi miten asunnottomuutta hoidetaan Lahdessa.

Paikalla oli 6 päättäjää alkuillasta mutta heitä ei näkynyt kun olisi ollut ohjelman mukaan päättäjien puheenvuoro, ainoastaan vasemmiston Kalervo Piiponniemi astui esiintymislavalle, tynnyritulien ympärillä tosin syntyi vilkas keskustelu asunnottomuudesta. Tapahtuma keräsi kenttämestarin Esko Sutelan mukaan arviolta 450 eri henkilöä. Asunnottomien tulet sammuivat kello 3.

Ilmoittelu ja julkisuutta

Tapahtumasta oltiin ilmoiteltu sähköpostein, jaettavilla mainoksilla, lehti ilmoittelulla, radio haastatteluin, Takataskun viikkotiedottein sekä nettisivuilla ja suullisesti. Tänä syksynä, Lahden ammattikorkeankoulun 40 sosionomiopiskelijaa katsoivat sosiaali-ja terveysalan oppilaitoksella video elokuvan Mies vailla menneisyyttä. Elokuva liittyi Lahden Asunnottomien yön tapahtumiin.

Avustusta

Aktiiviselta kansalaistoimijalta Jouni Ikoselta tuli aloite jotta seurakunnassa kerättäisiin kolehti asunnottomuudelle. Sunnuntaina 19.10 Lahden ristinkirkossa oli Tuomas-messu, kolehtiin tuotto kohdistettiin asunnottomuuteen Lahden seurakunnan diakonityön kautta. Tuomas- messussa oli noin 200 seurakuntalaista, Jouni oli rakentanut asunnottomille oman rukousalttarin.

Kustannukset

Tapahtumalle ei oltu laadittu kustannusarviota, mutta yhteisissä suunnittelukokouksissa joita oli neljä, keskusteltiin mitä mahdollisia kuluja tapahtumasta tulee. Osa kuluista on jo maksettu yhteistoimijoiden kesken. lopullinen arvio kustannuksista saadaan selville kun on pidetty paikallinen palautepalaveri Lahden Asunnottomien yön järjestelytiimin kanssa.

Puheista käytännön toimiin

Viime vuonna asunnottomien yön jälkeen perustettiin Lahden kadunmiehet ry. niminen yhdistys, jonka tarkoituksena on päihteettömän raittiin elämäntavan edistämisen lisäksi järjestää katto pään päälle lahtelaisille asunnottomille.( tiedote liitteenä ) Yhdistyksen aktiivisena puuhamiehenä toimii Tero Ketola. Kadunmiehillä on Nikkilän ja Ahtialan kaupunginosassa asunnottomille asuinpaikkoja. Uutena kohteena Lahden keskustaan on parhaillaan rakenteilla asunnottomille toimintakeskus.

Lahden yössä Lahden Elokolo

Jukka Suomilammi


Takaisin   Helsingin kommentit   Porin kommentit   Tampereen kommentit  

Sivun alkuun   Kuvat
Osoite