Etusivu > Materiaalit > Asiantuntijalausunnot >
Mini LogoASIANTUNTIJALAUSUNTO 17 / 2007

1. PERUSTIEDOT

a) Nimimerkki: Henrik
b) Haluttaessa etu- ja sukunimi:
c) Syntymävuosi/ikä: 1970 / 36
d) Syntymäpaikka: Jyväskylä
e) Koulutus: yo
f) Ammatti: Linja-autonkuljettaja
g) Perhesuhteet: Mies, avioliitossa

2. ASUNNOTTOMUUS

 • Oletko tällä hetkellä asunnoton?
  en
 • Kuinka monta kertaa olet joutunut asunnottomaksi ja millaisina jaksoina (v/kk)?
  Useita, puolen vuoden jaksoja
 • Miksi ja miten jouduit ensimmäisen kerran asunnottomaksi? Entä muut kerrat?
  Ryyppäsin 11 kuukauden vuokrani, joten Turun Ylioppilaskyläsäätiö potkaisi minut vihdoin pellolle. Asustelin hetken kaverin kämpillä, jonka jälkeen hakeuduin siviilipalvelukseen. Sain tietysti sieltäkin potkut ja olin ensimmäisen kerran totaalisen asunnoton. Tämä siis vuonna 1996. Siitä lähtien asunnottomia jaksoja lyhyitä kursseja ja katkaisuhoitojaksoja lukuunottamatta vuoteen 1999, sama syy tottakai:)
 • Kuinka olet saanut ja millaisen asunnon asunnottomuusjaksojesi välillä?
  Hakeutumalla katkaisuhoitojaksoina erilaisille kursseille. Toipumiskykyni PITKISTÄ juomakausista oli siihen aikaan liiankin hyvä, joten tartuin muutaman päivän jälkeen oitis toimeen ja hankkiuduin kursseille, joissa tietysti pärjäsin hyvin, kunnes parin kuukauden jälkeen alkoi taas viina maistua. Pisin kausi asunnottomana taisi olla jotain 7-8kk.
 • Miten turvaat nykyisen/tulevan asuntosi pysymisen käytössäsi?
  Duunia tekemällä ja selvin päin pysymällä. Tuosta on jo sen verran aikaa (selvin päin yli 7 vuotta), että kysymyskin tuntuu jo hassulta. Itse asiassa en epäillyt asiaa hetkeäkään, kun sain paikan linja-autonkuljettajana. Mutta minusta tuntuu, että taidan olla onnekas moneen muuhun verrattuna. Minulla on aina ollut hyvä perhe ja rakastavat vanhemmat, joten olen aina TIENNYT, että hyvääkin elämää on olemassa.
 • Mikä asunnottomuudessa on pahinta?
  Avuttomuus, kun ei ole minkäänlaista kiinnekohtaa, mistä käsin voi tehdä jotain. Juurettomuus. Likaisuus. Rahattomuus. Ei ole mitään, mitä tehdä, paitsi varastaa/pummata viinaa.
 • Mitä etuja tai hyviä puolia asunnottomuudessa on?
  Ei mitään. Jos joku väittää, että elämä asunnottomana sossun rahoilla on kivaa, valehtelee. Elämäntapa-asunnottomuus on ehkä eri juttu, mutta tuskin sitäkään kovin moni on alunperin itselleen valinnut.
 • Minkälaisia selviytymiskeinoja Sinulla on asunnottomana?
  Katu opettaa. Tietyllä tavalla en ehkä olisi näin vahva ihminen, jos en olisi käynyt läpi tuota kaikkea. Selvitymiskeinot \"kadulla\" ovat silti aika mitättömät ja säälittävät, ei niistä oikein opaskirjaa saa aikaiseksi. Tiedät, mistä pölliä ruokaa. Tiedät, mistä parhaiten saa pummattua rahaa. Tiedät, mihin rappukäytävään pääsee nukkumaan. Opit lukemaan ihmisistä, milloin on paras häipyä, ennen kuin saa turpaan. Siinäpä ne.
 • Muuta:
  Ihan kuriositeettina, oli uskomattoman vaikeaa aluksi oppia nukkumaan peiton alla pehmeässä sängyssä!

3. YHTEISKUNNAN APU ERITYISESTI ASUMISONGELMISSA

 • Millaista apua/huomiointia olet saanut yhteiskunnan taholta?
  Pari asuntolapaikkaa, hyvän ja asioistani aidosti kiinnostuneen sosiaalityöntekijän. Ei nykyinen yhteiskunta voi auttaa, jos oma päämäärä on vain käyttää kaikki hyväksi ilman vastinetta. Minunlaisistani kärsivät myös ne, jotka todella ansaitsisivat asunnon!
 • Mitä olisit toivonut/kaivannut yhteiskunnan taholta?
  Vanhaa kunnon irtolaislain käyttöönottoa ja reipasta työleiriä:)!!!
  Leikki leikkinä, mutta uskon, että tuo olisi toiminut minun kohdallani.
 • Miten toivoisit yhteiskunnan jatkossa parantavan toimintaansa suhteessa asunnottomuuteen?
  Asunnottomuus on päihdeongelma. Päihdeongelmaan ja erityisesti nuorten kasvavaan päihteidenkäyttöön on löydettävä toimiva ratkaisu, olkoon se sitten vaikka pakkohoito, jos muu ei auta. On kokonainen sukupolvi, joka ei tiedä, mitä on hyvä elämä, tai miten helppoa elämä voi olla, kun käy työssä ja menee illalla onnellisena nukkumaan.

4. LAPSUUSMUISTOJA

Kerro lyhyesti lapsuudestasi ja niistä tulevaisuudenhaaveista, joita Sinulla lapsena oli, kuten mikä oli ensiluokkalaisena ollessasi mahdollinen toiveammattisi?
Lapsuudesta jäi paljon kauniita muistoja. Se oli hyvä. Linja-autonkuljettaja oli yksi toiveammatti, siihen piti vain kulkea hieman pidempi tie!

5. ELÄMÄNTILANNE NYT, ENTÄ TULEVAISUUSTOIVEET

 • Mikä on elämäntilanteessasi nyt parasta/tärkeintä?
  Itsemääräämisoikeus - ehdottomasti tärkein! Työ, lämmin koti, onnellinen elämä. Pienet asiat.
 • Millaisia suunnitelmia/toiveita Sinulla on tulevaisuudelle?
  Aika vähän noita on. Elämäni on hyvin pienimuotoista. Puuhastelen SKP:n touhuissa, osallistun kaiketi ensi kunnallisvaaleihin, kalastelen, lueskelen, vietän omaa aikaa asuntovaunulla ja varmaan asunkin pääasiassa siellä ensi talven (sen verran kulkuriromantiikkaa tuosta elämästä kai jäi) ja käyn töissä. Talvi on pitkä ja raskas, mutta seuraava kesä palkitsee sen monin verroin.

6. TERVEISIÄ

Terveisesi/viestisi asunnottomille ja Asunnottomien yö –kansalaisliikkeelle?
Ihmisten elämänasenne ja asenne toisia kohtaan on muuttunut järkyttävän kylmäksi. Pehmeät arvot ovat in niin kauan kuin niitä harjoittaa yritysjohtaja naistenlehden artikkelissa kotioloissa. Asunnottomia tai heikompia kohtaan ei tunneta sääliä. Asunnottomuus on aina jonkun oma syy, vaikka vastuuntunnottomat paskiaiset tekevät alkoholinkulutuksesta tavoiteltavan elämäntavan ja pesevät sitten kätensä tuloksista. Kadunmieheltä on turha kysyä neuvoa, hän viittaa kintaalla pummeille. Ratkaisu ongelmaan on poliittinen, ja Asunnottomien yö -liike on osa sitä! Yhteiskunta pitää pakottaa toimiin, vaikka se johtaisi juuri siihen hirveään ja pelättyyn holhousyhteiskuntaan. KOVA KOVIA VASTAAN!
KIITOS ASIANTUNTIJALAUSUNNOSTA!
Haastattelija:-, oppilaitos/järjestö:-. sähköposti:-, Puhelin:-, Paikka:-, Päiväys:14.10.2007, Kellonaika:klo 00:15

Edellinen  |   Kaikki  |   Seuraava