Etusivu > Materiaalit > Asiantuntijalausunnot >
Mini LogoASIANTUNTIJALAUSUNTO 14 / 2007

1. PERUSTIEDOT

a) Nimimerkki: Suvi
b) Haluttaessa etu- ja sukunimi:
c) Syntymävuosi/ikä: 1972 / 35
d) Syntymäpaikka:
e) Koulutus: ammatillinen
f) Ammatti:
g) Perhesuhteet: Nainen; Naimaton/lapseton

2. ASUNNOTTOMUUS

 • Oletko tällä hetkellä asunnoton?
   
 • Kuinka monta kertaa olet joutunut asunnottomaksi ja millaisina jaksoina (v/kk)?
   
 • Miksi ja miten jouduit ensimmäisen kerran asunnottomaksi? Entä muut kerrat?
   
 • Kuinka olet saanut ja millaisen asunnon asunnottomuusjaksojesi välillä?
   
 • Miten turvaat nykyisen/tulevan asuntosi pysymisen käytössäsi?
  Kerron lyhyesti eräänlaisen tarinan, joka olisi valtion taholta johtanut asunnottomuuteen: Olen tehnyt osa-aikaista työtä viimeiset kymmenen vuotta minimipalkalla. Olen saanut pienen palkan lisäksi Kelalta sovellettua päivärahaa, niiltä kuukausilta kun palkka on jäänyt todella pieneksi. Velkaannuin lamavuosina 1991-1994 ja olen lyhentänyt Hgin ulosottovirastoon maksusuunnitelman mukaan 200 euroa kuukaudessa. Velkaa on jäljellä n. 15 000 e. Kaikki velat vanhenevat 3-5 vuoden sisällä.
  Kuukausi sitten hain kokoaikaista työtä, ja monen hakuprosessin kautta sitten sain pestin. Työsopimus olisi alkuun kestänyt puoli vuotta, jonka jälkeen olisi parhaassa tapauksessa vakinaistettu. Uusi työnantaja tilasi minulle kulkuluvat, työvaatteet jne. valmiiksi. Olin asiasta enemmän kuin tyytyväinen. Uusi työ, uusi elämä....kunnes..tein elämäni virheen.. soitin ulosottovirastoon ja kerroin innoissani uudesta työstäni.
  Ulosottomies alkoi heti ynnätä "jaahas, palkka 1500 e, siitä verot pois, 1100 käteen ja meille kolmannes, elikkäs uusi maksusuunnitelmasi on ulosottoon 400 euroa kuukaudessa". Olin ällikällä päähän lyöty. Kerroin, että kuukaudessa menee 500 euroa vuokraan ja 100 euroa seutulippuun. Ulosottoviranomainen totesi asiaan ykskantaan huolettomasti, ettei heidän virasto huomioi asumismenoja, ainostaan hammaslääkärikulut. Pienen yhteenlaskun seurauksena ymmärsin, etten voisi ottaa työtä vastaan, tai menettäisin asuntoni tai ainakin toimeentuloni, sen vähäisenkin. Palkasta käteen jäisi verojen, ulosoton, vuokran ja bussilupun jälkeen 100 e.
 • Mikä asunnottomuudessa on pahinta?
   
 • Mitä etuja tai hyviä puolia asunnottomuudessa on?
   
 • Minkälaisia selviytymiskeinoja Sinulla on asunnottomana?
   
 • Muuta:
   

3. YHTEISKUNNAN APU ERITYISESTI ASUMISONGELMISSA

 • Millaista apua/huomiointia olet saanut yhteiskunnan taholta?
   
 • Mitä olisit toivonut/kaivannut yhteiskunnan taholta?
  Sain kaupungin velkaneuvontaa, mutta minkäänlaisiin toimenpiteisiin ei voida ryhtyä iman vakinaista työpaikkaa. Nyt kun minulle vihdoin tarjoutui mahdollisuus, se tyssäsi ulosottoviranomaisen byrokratiaan. Jouduin kieltäytymään työpaikasta.
  Toivoisin jotakin järkeä systeemiin. Kävin tapaamassa asian tiimoilta ulosottomiehen esimiehestä itsään voutia, joka kuunteli tarinaani pää kallellaan ja hymy kasvoillaan. " Nii-iin , tähän asiaan on niin monta näkökumaa". Totesin tähän, että ihan helppoa matikkaa: "Otan työn vastaan ja muutan hammaslääkärin vastaanottohuoneeseen, tai en ota työtä vastaan ja säilytän kotini".
 • Miten toivoisit yhteiskunnan jatkossa parantavan toimintaansa suhteessa asunnottomuuteen?
  Asunnottomuus voi olla niin monista asioista kiinni. Virkamiehissä pitäisi olla monen eri alan osaajia. Toivoisin päättäviin virkoihin asiantuntijoita. Tällä hetkellä, kokemukseni mukaan, esimerkiksi ulosottoviraston edustajat syyllistyvät pahimmillaan ihmisoikeusrikkomuksiin. Siitä laitoksesta puuttuu kokonaan inhimillinen kohtelu ja lain tunteminen. Perustuslaissa vissiin mainittiin jotakin asunnosta. Asiakkaan kohtelu on epäkunnioittavaa ja ala-arvoista. Toivoisin päättäviin virkamiehiin ihmisiä, jotka osaisivat edes puhutella asiakasta asiallisesti.

4. LAPSUUSMUISTOJA

Kerro lyhyesti lapsuudestasi ja niistä tulevaisuudenhaaveista, joita Sinulla lapsena oli, kuten mikä oli ensiluokkalaisena ollessasi mahdollinen toiveammattisi?
 

5. ELÄMÄNTILANNE NYT, ENTÄ TULEVAISUUSTOIVEET

 • Mikä on elämäntilanteessasi nyt parasta/tärkeintä?
   
 • Millaisia suunnitelmia/toiveita Sinulla on tulevaisuudelle?
   

6. TERVEISIÄ

Terveisesi/viestisi asunnottomille ja Asunnottomien yö –kansalaisliikkeelle?
Tässä yksi esimerkki elävästä elämästä. Kiitoksia kansalaisliikkeelle arvokkaasta työstä ihmisoikeuksien puolesta. Voimia ja jaksamista!!
KIITOS ASIANTUNTIJALAUSUNNOSTA!
Haastattelija:-, oppilaitos/järjestö:-, sähköposti:-, Puhelin:-, Paikka:-, Päiväys:9.10.2007, Kellonaika:klo 21:41

Edellinen  |   Kaikki  |   Seuraava