Arkistokappale
Asunnottomien Yö -kansalaisliike sai Helsingin kaupungin vapaaehtoistyön neuvottelukunnalta kilpikonnatunnuksen; hiljaa hissukseen mutta varmasti
KOOSTE ASUNNOTTOMIEN YÖSTÄ 2006
MEDIA KIINNOSTUI - PÄÄTTÄJÄT EIVÄT
17.10 on YK:n julistama köyhyyden ja syrjäytymisen vastainen päivä, jolloin Suomessa on vietetty Asunnottomien yötä vuodesta 1996 lähtien. Toimeentuloryhmä (TOTU-ryhmä) järjesti ensimmäisen ns. asunnottomien yön vuonna 1996 leiriytymällä yöksi eduskuntatalon eteen.
Tänä vuonna Asunnottomien yön tapahtumia järjestettiin useilla paikkakunnilla ja joillakin paikkakunnilla tapahtumia järjestettiin jo ennen varsinaista päivää. Tulet syttyivät ympäri Suomea kello 19.00 ja Asunnottomien yön teemaksi nostettiin tänä vuonna väite:
"Asunnottomuus on ihmisoikeusrikkomus". Väitteen tavoitteena oli nostaa esiin monen valtion allekirjoittamia kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia sekä korostaa että asunto kuuluu ihmisarvoisen elämän välttämättömiin perustarpeisiin. Ilman asuntoa ihmisarvoisen elämän eläminen on hyvin vaikeaa.
Useilla paikkakunnilla keskeisenä tavoitteena oli myös saada kuvaa asunnottomuudesta muuttumaan: Asunnottomuus voi koskettaa ketä tahansa, eikä se ole pelkästään päihdeongelmaisten pulma.
Tapahtuma järjestettiin seuraavilla paikkakunnilla:
Espoo, Helsinki, Hyvinkää, Joensuu, Jyväskylä, Jyväskylän MLK, Kerava, Kotka, Kuopio, Lahti, Lappeenranta, Nokia, Oulu, Pirkkala, Pori, Rovaniemi, Tampere, Turku, Tuusula, Vantaa ja Tallinna (syyskuussa).
Asunnottomuuden näkyväksi tekeminen koettiin myös tärkeäksi tavoitteeksi. Asunnottomia tapahtuma tavoitti hyvin ja median kiinnostus oli melko kiitettävää. Oulussa median kiinnostus kohdistui järjestäjien mielestä väärään näkökulmaan ja uutisointi koski pelkästään moniongelmaisia asunnottomia. Näin ei päästy tavoitteeseen koskien asunnottomuuden tuomista ilmi muitakin kuin päihdeongelmaisia koskevana. Muilla paikkakunnilla tässä tavoitteessa onnistuttiin paremmin. Keskustelua heräteltiin tarjoamalla pientä purtavaa kaupunkilaisille; asunnollisille ja asunnottomille.
Päättäjiä olisi toivottu paikalle enemmän usealle paikkakunnalle. Helsingissä päättäjiä tavoitettiin melko hyvin ja Porissa sosiaalitoimen johto osallistui ko. päivänä järjestettyyn seminaariin. Seminaarissa todettiin asunnottomia olevan vähän, mutta asumiseen liittyviä ongelmia kuitenkin olevan olemassa. Porissa saatiin jonkin verran lehdistöjulkisuutta. Helsingissä järjestettyyn pääkaupunkiseudun asunnottomuusseminaariin osallistui kiitettävä määrä järjestöjen, kuntien ja valtion edustajia. Seminaarin sisällöstä voi lukea tarkemmin ainakin joulun alla ilmestyvästä Asukki-lehdestä 4/2006. Useilla paikkakunnilla oli ilahduttavaa nähdä eri järjestöjen ja toimijoiden aktiivisuus. Mukana oli myös paljon uusia yhteistyökumppaneita. Palaute kokonaisuudessaan oli positiivista ja tavoite asunnottomuuden näkyväksi tekemiseksi onnistui melko hyvin.
Asunnottomien yön tapahtumat
Monilla paikkakunnilla tarjottiin informaation lisäksi kuumaa juotavaa, pientä purtavaa, musiikkiesityksiä ja elokuvan katselumahdollisuus.
-
HELSINGISSÄ toimintaa järjestettiin eri puolilla kaupunkia. Vva ry parkkeerasi yöbussinsa Yökiitäjä Lepakon Kiasman aukiolle, jossa tavoitettiin lämmin ja mukava tunnelma. Ohjelmassa oli makkaranpaistoa ja kirpputori. Kansanedustaja Anni Sinnemäki luki otteita Leena Rantasen uudesta kirjasta ”Vastaantulijoita” ja kirja luovutettiin muutamalle paikalle kutsutulle valtiovallan edustajalle. Otteita luettiin myös Mirja Orvolan ja Salla Savolaisen asunnottomasta miehestä kertovasta lastenkirjasta ”Elmeri” . Kiasman aukiolle oli rakennettu myös installaatio ”Asunnottoman omaisuus”. Yöllä esittelyssä oli myös asunnottoman kärry, jonka on suunnitellut Timo Niskanen. Kärryn esittely aloitti puoli vuotta kestävän Carry On – kampanjan, jolla on tarkoitus kiinnittää huomiota Helsingin huolestuttavaan asunto- ja asuntolatilanteeseen. Kärry on saanut kunniamaininnan kansainvälisessä kilpailussa ja siitä voi lukea lisää osoitteessa www.carry.fi Ravintola Herne & Nauris Munkkisaarenkadulla tavoitti parisen sataa ihmistä illan aikana. Valokeilaan pääsivät asunnottomat ja asunnottomuuden kokeneet, vaikka paikalla oli myös päättäjiä.
Kallion kirkossa järjestettiin asunnottomien messu, joka ei kerännyt kovinkaan paljon osallistujia paikalle. Tämän arveltiin johtuvan Alppilan kirkolla samaan aikaan järjestettävästä tapahtumasta, jossa oli enimmillään paikalla arviolta 200 henkeä. Ravinto-, vaatetus-, sairaanhoito- ja muista palveluista illan aikana vastasi suuri joukko vapaaehtoisia. Alppilan kirkossa yöpyi 30 asunnotonta. Tultiinkin siihen johtopäätökseen, että seurakunnan taholta ei ole mielekästä järjestää päällekkäistä ohjelmaa, vaan tapahtumat voisi yhdistää.
Hakaniemen torilla järjestäjiä oli paikalla melko paljon ja siellä oli mm. lahjoitusvaatteiden jakoa asunnottomille, soppatykki, asunnottomien saappaanheittokisa ja elokuvien katselumahdollisuus. Elokuvia pääsi katsomaan myös Helsingin Elokoloon Toiselle Linjalle. Lisäksi Stadian opiskelijat esittivät teltassa Juhani Peltosen näytelmän Salomo ja Ursula. Myös presidenttipari vieraili Hakaniemessä. Hyvinkäällä tarjottiin soppaa ja näytettiin elokuvaa.
JOENSUUSSA Asunnottomien yö-tapahtuma järjestettiin neljättä kertaa, ohjelmaa oli aamukymmenestä aamukuuteen. Päivällä jaettiin ruokaa ja vaatteita sekä järjestettiin myös erilaisia tietoiskuja. Paikalla oli myös kulttuuriesiintyjiä. Illalla järjestettiin mielenosoitus, jonka tarkoituksena oli tuoda esille asunnottomuuteen liittyviä asioita ja epäkohtia. Yöksi pystytettiin kolme telttaa, joista kahdessa voi yöpyä ja yhdessä oli mahdollisuus nauttia pientä purtavaa.
JYVÄSKYLÄSSÄ päättäjiä ei saatu tapahtumaan juuri lainkaan, mutta asunnottomat saivat paljon lehdistö- ja radiojulkisuutta sekä olivat itse tyytyväisiä tapahtumaan.
JYVÄSKYLÄN MAALAISKUNNASSA tarjottiin lämmintä juotavaa, keskusteltiin asunnottomuudesta ja oli mahdollisuus päästä savusaunaan.
KERAVALLA tarjoiltiin keittoa, makkaraa ja kahvia trubaduurin säestyksellä.
KOTKASSA Asunnottomien yötä vietettiin toista kertaa. Ohjelmassa oli keskustelua, musiikkiesityksiä, kahvi- ja soppatarjoilua, telttakaraokea ja Kotkan teatterin esitys.
LAHDESSA pidettiin puheenvuoroja asunnottomuudesta ja kuultiin runoja aiheesta. Tarjolla oli myös musiikkiesiintyjiä sekä elämänhallinnan neuvontapisteitä asiantuntijoineen. Lahdessa oli myös Keijupuiston asuntolan esittely, joka on tarkoitus sulkea.
LAPPEENRANNASSA oli keskustelua asunnottomuudesta ja sen vaikutuksista hernerokan ja kahvin ääressä.
NOKIALLA järjestettiin luentotilaisuus asunnottomuudesta ja yleisölle annettiin vapaa sana.
OULUSSA heräteltiin kaupunkilaisia huomaamaan asunnottomuus musiikin ja kahvin sekä pienen purtavan avustuksella. Asunnottomille jaettiin ruokaa ja vaatteita.
PIRKKALASSA nautittiin musiikkiesityksistä ja muurinpohjaletuista. Paneelikeskusteluun osallistujia tuli kunnasta, seurakunnasta ja Elokolosta.
KUOPIOSSA järjestettiin soihtukulkue lakkauttamisuhan alla olevan Siikalahden ensisuojan puolesta. Aihe sai paljon julkisuutta.
PORISSA oli paneelikeskustelu, soppatarjoilu, elokuva.
ROVANIEMELLÄ esitettiin elokuvia.
TAMPEREELLA avattiin asunnottomien päiväkeskus Musta Lammas uusissa tiloissa ja kaikki olivat tervetulleita tutustumaan toimintaan. Soppatarjoilu, musiikkiesityksiä ja elokuvan katselumahdollisuus.
TURUSSA jaettiin kynttilöitä muistuttamaan ihmisiä asunnottomuuden ongelmasta hernekeittotarjoilun kera.
TUUSULASSA järjestettiin iltahartaus, jossa oli soppa- ja makkaratarjoilu.
VANTAALLA järjestettiin messu, tarjolla oli tietoa ja opastusta asuntoasioissa, nuorille suunnattu infopiste ja puheenvuoroja asunnottomuudesta sekä "talonrakennusta".
Asunnottomien yön 2006 koosteen kasasivat opiskelijat Hanna Piirainen, Suvi Litmanen ja Vva ry:n toiminnanjohtaja Sanna Lehtonen. Palautteet toimisto@vvary.fi
Takaisin
Sivun alkuun
|