Etusivu > Materiaalit > Muistiot > muistio 30.09. 2010

ASUNNOTTOMIEN YÖN KANSALAISKOKOUS

Aika: 30.9. 2010 klo 15–16:30
Paikka: Kohtaamispaikka/Kalkkers (Vailla vakinaista asuntoa ry), Vaasankatu 5;

Käytiin läpi läsnäolijat: Tapahtumia tänä vuonna järjestämässä ovat Espoo, jossa mukana useita toimijoita. Helsingissä Asunnottomien yön talkoisiin osallistuu Sininauhaliitto, Helsingin Diakonissalaitos KanslaisAreena, Myllypuron seurakunta, Alppilanseurakunta yhteistyössä erityisdiakonian kanssa, Elämäntapaliitto, Vastavoima, Metropolia ammattikorkeakoulu, Helsingin sosiaalinen oikeudenmukaisuus, Sosiaalityön opiskelijat STYDI ry, Kunnon elämä ry ja Vailla vakinaista asuntoa ry

Tapahtumista kootaan ”käsiohjelma” ja tiedot tapahtumista kootaan myös asunnottomien yön nettisivuille.

Alppilanseurakunnan ja erityisdiakonian tapahtuma asunnottomien kirkkopyhä kello 10-18.00 Tapahtuma alkaa ehtoollisjumalan palveluksella. Ruokailu kello 11.30- 14.00. Esiintymässä Marjo Leinonen kello 14.00.

Vastavoima ei järjestä asuntovaltausta tänä vuonna, mutta aikoo osoittaa että Helsingissä on edelleen runsaasti tyhjillään olevaa tilaa. Vastavoima järjestää mielenilmaus kulkueen, joka päätyy yö kahvila Kalkkersiin. Vastavoima pitää Yökahvilaa auki asunnottomien yönä.

Myllypuron seurakunnan tapahtuma alkaa kello 15.00 ja kirkolla on mahdollisuus yöpyä

Hakaniemessä vapaata sanaa asunnottomuudesta kello 17.00-18.30. Tulet syttyy kello 19.00 ja sytyttäjänä toimii Asukki-lehden pitkäaikainen päätoimittaja Pekka Peltomäki toimittaja kollega Hannu Karpon kanssa. Torilla esiintyy Stadin juhlaorkesteri ja Hilma.
Metropolia ammattikorkeakoulun opiskelijat järjestävät ohjelmaa.
Torilla myös Tanja Konstaniuksen valokuvanäyttely.

Kansalaistoiminta Areena järjestää päivätapahtuman kello 12.00 – 14.00 Helsingin Diakonissalaitoksella os. Alppikatu 2 (sisäpiha)
Tarjolla lohikeittoa soppatykistä sekä kahvia. Mikko Perkoila esiintyy. Puhe : Palvelualuejohtaja Tapio Tähtinen , Helsingin Diakonissalaitos

Sininauhaliiton tapahtuma Sininauhaliitto järjestää tapahtuman 17.10 myös. Muun muassa eläväkirjasto.

Vailla vakinaista asuntoa ry osallistuu Lahden Asunnottomien yön tapahtumaan. Mutta on mukana myös Hakanimessä tuomalla paikalle puolijoukkue teltan ja paistamalla makkaraa.

Lisäksi Vailla vakinaista asuntoa ry järjestää Valokuvanäyttelyn nykytaiteen museo Kiasmassa joka on avoinna lokakuun ajan sekä Juoppohullun päiväkirja näytelmän kutsuvierasnäytöksen yhteistyökumppaneineen.

Muualla Suomessa tapahtumia järjestetään ainakin Porissa, Lahdessa, Oulussa, Tampereella, Hyvinkäällä, Keravalla, Vantaalla ja Seinäjoella.

Tapahtuman teema ja tarkoitus/ slogan.
Päätettiin pitää slogan ”Hullut päivät – asunnottomat yöt”.
Pidetään kuitenkin sloganin kanssa matalaa profiilia. Jos eräs tavaratalo on erimieltä sloganin käytöstä on Antti Honkonen lupautunut hoitamaan asian.

Tänä vuonna halutaan nostaa esiin globaalin köyhyyden seurauksia Suomessa. Ei haluta kuitenkaan hakea syyllisiä vaan tarkoitus on saada ihmiset tiedostamaan ongelmia ja välittämään niistä.

Tänä vuonna kansalaisliike laittaa liikkeelle tekstiviesti kampanjan jossa koitetaan muistuttaa ihmisiä asunnottomuus ongelmasta. ”lämmin ajatus asunnottomalle”, tulet syttyy kello 19.00, jokainen voi sytyttää tulen, kynttilän, asunnottomien yönä ja samalla lähettää lämpimän ajatuksen asunnottomalle. Antti Honkonen lupasi miettiä hyvän viestin.

Tiedotteeseen toivottiin myös faktatietoa pitkäaikaisasunnottomuuden poistamisohjelman toteutumisesta ja asunnottomuustilastoja. Tiedote valmistuu lehdistötilaisuuteen mennessä Markus Heikkisen tekemän ehdotuksen pohjalta.

Hiertäväkivi
Hiertäväkivi palkinto on jaossa nyt neljättä kertaa. Tänä vuonna ehdotuksia on tullut useita, mutta kansalaisliike ei ole päässyt yksimielisyyteen palkinnon saajasta. Kokous kävi keskustelua ja lopulta palkinnon saajaksi päädyttiin valitsemaan Turun kaupunki.
Perusteluja löytyi Sininauhaliiton Vesa Lehtelältä. Myös Antti Honkonen esitti omat perustelunsa miksi Turku pitäisi valita. Hiertävä kivi palkinto menee siis Turun kaupungille.

Sivun alkuun       Osoite