Etusivu > Materiaalit > Muistiot > muistio 26.09. 2007

ASUNNOTTOMIENYÖ -Lahden suunnittelupalaveri -kokousmuistio

Aika: 26.9.2007 klo 17 - 19
Paikka: Kriminaalihuoltolaitos, Lahden aluetoimisto, Karjalankatu 13

Läsnä:

Jukka Suomilammi, Elokolo (puheenjohtaja)
Anne-Mari Andersson, Hollolan seurakunta
Anu Vehkapuro, Baarikärpänen –projekti
Henna Hirsimäki, Karikoista poluille –projekti (sihteeri)
Jyrki Mattila
Pekka Laaksonen
Annina Niemi
Antti Piilola, Painajainen Oy
Elina Pakkanen, Painajainen Oy
Tiina Pasanen
Kaisa Kerminen

KÄSITELLYT ASIAT


KOKOUKSEN AVAUS

Puheenjohtaja avasi kokouksen ja kokoukselle valittiin sihteeri. Kokouksessa oli läsnä sellaisia tahoja, jotka eivät olleet mukana ensimmäisessä kokouksessa 6.9, jonka vuoksi alussa tehtiin esittäytymiskierros ja ensimmäisen kokouksen muistio annettiin luettavaksi paikalla ensimmäistä kertaa oleville.

Seuraavaksi käytiin läpi puheenjohtajan laatimaa muistilistaa liittyen Asunnottomien yön järjesteltäviin asioihin


KÄYTÄNNÖN ASIAT

  • Asunnottomien yö järjestetään tänä vuonna Pikkuvesijärven rannalla. Lupa tilaisuuden pitämiselle on hankittu ja se maksaa 24,40 euroa. Maksaja ei ole vielä tiedossa.
  • Melulupa ja elintarvikeilmoitus on hoidettu.
  • Ilmoitus poliisilaitokselle on vielä tekemättä ja siitä tulee kustannuksia 10 euroa. Maksaja ei ole vielä tiedossa.
  • Painajainen Oy:n edustajat Elina Pakkanen ja Antti Piilola saavat hankittua tilaisuuteen viisi järjestyksenvalvojaa. Elokolon puolesta järjestyksenvalvojia on hankittu kolme. Kokouksessa tultiin siihen päätökseen, että 8 järjestysmiestä on riittävä määrä tähän tilaisuuteen.
  • Pelastussuunnitelma on tehty Asunnottomien yöhön aiempina vuosina, mutta tämän vuoden osalta se on vielä laatimatta. Lahden vapaapalokuntaa on pyydetty päivystämään tilaisuuteen, mutta heidän osallistumistaan ei ole vielä varmennettu.
  • Lahti Energia sponsoroi paikalle sähköt.
  • Painajainen Oy saa Partioretken kautta tilaisuuteen isohkon teltan. Partioretki toivoo, että teltta kuivatetaan ennen palauttamista, mikäli se kastuu. Vielä jäi auki, missä tiloissa teltan kuivaaminen onnistuu, mutta asiaa tiedustellaan vapaapalokunnalta, jolla todennäköisesti on isoa hallitilaa teltan kuivaamiseen. Teltan hakuun ja palauttamiseen tarvitaan pakettiauto ja teltan pystyttämiseen 12 ihmistä. Pystyttämiseen menee aikaa noin kaksi tuntia, joten pystytys olisi hyvä aloittaa 17.10 klo 16.
  • Puheenjohtaja toivoi, että jokainen Asunnottomien yössä esittäytyvä taho järjestäisi paikalle itse esittelypöydän. Tuolit saadaan tilaisuuteen.
  • Kahvinkeitto tarpeiden osalta tuotiin esille toivetta, että Hollolan ja Lahden seurakunnat voisivat yhteistyössä järjestää tilaisuuden kahvituksen, koska heillä olisi isoja, tilaisuuteen sopivia keittimiä. Anne-Mari Andersson on asian tiimoilta yhteydessä Lahden seurakuntayhtymään.
  • Manna ry lahjoittaa tilaisuuteen ruokatarvikkeita. Elokolo lahjoittaa paperipusseja, joihin kootaan ruokatarvikkeista lahjoituspusseja asunnottomille ja vähävaraisille. Ruuan pussitukseen tarvittaisiin tekijöitä ja ruuan hakemiseen pakettiautoa.
  • Miete ry saa mahdollisesti käyttöönsä pakettiauton, jolla voi hoitaa tavaran kuljetuksia. Toista pakettiautoa tiedustellaan Nousurinteeltä.
  • Hernekeiton ja mehun tilaisuudessa tarjoaa SAK-Lahden seudun paikallisjärjestö. Heidän välityksellään paikalle tulee myös valokuvaaja Ville Kujala.
  • Tynnyrit, joissa poltetaan Asunnottomien yön tulia, saadaan Pesäkalliolta Markus Puraselta. Tynnyreiden kuljettamiseen tarvittaisiin pakettiauto. Painajainen Oy saa suhteillaan järjestettyä paikalle poltettavan puun ja ”tulenpitäjän”.
  • Fin-mari sponsoroi tilaisuuteen 15 kappaletta roihukynttilöitä.
  • Julisteiden suunnittelusta ja painatuksesta vastaa Painajainen Oy. Kokouksessa ehdotettiin, että Asunnottomien yöstä tehtäisiin lehdistötiedotteet useaan eri lehteen. Henna Hirsimäki kirjoittaa lehdistötiedotteen ja Painajainen Oy:n kautta tiedote saatetaan lehdistölle. Lisäksi Painajainen Oy:n tekemiä julisteita jaetaan eri puolelle kaupunkia sekä sosiaalitoimen ja muiden tahojen asumis- ja toimintayksiköihin. Lahden Vihreät nuoret ry lupautui avustamaan julisteiden levittämisessä.
  • Lahden ammattikorkeakoulusta saadaan 22 oppilasta avustamaan tilaisuuden käytännön järjestelyissä.


OHJELMA

Tilaisuus alkaa 17.10 klo 19 vesiurkuesityksellä, jolloin syttyvät myös tapahtuman tulet. Kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta avaa tapahtuman klo 19.30. Klo 19.40 on Asunnottomien yössä palkitseminen ja klo 19.45 aloittaa Aapeli & Jaakoppi –Duo musiikkiesityksensä. Klo 20 Lauri Ojanen lausuu runoja. Klo 20.10 Rumpuryhmä Ngoma Moto aloittaa esityksensä ja klo 20.30 esiintyy Huuliharppukostajat. Loppuyön ohjelma on vielä auki. Asunnottomien yön tulet sammuvat klo 24.


MUUTA

Painajainen Oy ehdotti kokouksessa, että he järjestäisivät Pitkä pubissa asunnottomuuden hyväksi klubi-illan, jolla saataisiin kerättyä varoja esimerkiksi Asunnottomien yön järjestelykustannuksiin. Klubi-ilta pidettäisiin 17.10 ja sitä mainostettaisiin Asunnottomien yön yhteydessä. Kukaan ei kokouksessa vastustanut ehdotusta.
Painajainen Oy on yhteydessä Fat four yhdistykseen, josta saadaan tilaisuuteen valot.
Lahden ammattikorkeakoulun sosionomi-opiskelijoiden edustaja ei ollut läsnä kokouksessa, mutta kokouksessa esitettiin, että sosionomi-opiskelijat kokoaisivat henkinen asunnottomuus –teemaan liittyen kaksi virtuaalikotia. Kodit voisi toteuttaa hyvin vaatimattomalla rekvisiitalla tai haastavammin. Opiskelijoilla olisi vapaat kädet suunnittelun suhteen. Virtuaalikodit tulisi toteuttaa melko pienessä tilassa teltan yhdellä sivulla. Kummankin kodin yhteyteen tulisi vieraskirja, johon yleisö saisi kirjoittaa ylös kotien herättämiä ajatuksia. Puheenjohtaja on yhteydessä ammattikorkeakoulun yhdyshenkilöön, jolle antaa tehtävästä tarkemmat ohjeet.
Asunnottomien yön valtakunnallisena teemana toteutetaan asunnottomuuteen liittyvä 10 kysymyksen haastattelu. Kysymykset ovat vielä työn alla. Osa opiskelijoista voisi suorittaa yleisön joukossa kyselyä.
Kokouksessa pohdittiin tilaisuuden otsikkoa ja uudeksi ehdotukseksi tuli ”Yöksi kotiin – niin, mihin?”.
Edellisessä kokouksessa ehdotettiin, että Asunnottomien yössä voitaisiin palkita joku, joka on omalla toiminnallaan parantanut tai haitannut asunnottomien tilannetta. Puheenjohtaja ehdotti, että ojennettaisiin tilaisuudessa ”kylmä kynttilä” –titteli. Asia jäi vielä mietinnän alle.


SEURAAVA KOKOUS

Seuraava Asunnottomien yön suunnittelukokous järjestetään Kriminaalihuoltolaitoksen Lahden aluetoimistossa keskiviikkona 3.10 klo 17 alkaen.


Muistion kirjannut,
Henna Hirsimäki


Sivun alkuun    Muistiot    Osoite