Etusivu > Materiaalit > Muistiot > muistio 17.11. 2005

MUISTIO
Asunnottomien yö -kansalaisliikkeen kansankokous

Aika: 17.11.2005 klo 15.00 - 16.15
Paikka: Helsingin Elokolo, Toinen linja 31.

Läsnä (16): Mia Boman/HDL/Salli, Markku Heino/Elämäntapaliiton Elokolo, Antti Honkonen/Kunnon Elämä ry, Tuija Ilvonen/Stadia, llkka Jääskeläinen/DIAK, Pepe Kainulainen/Alppila, Erja Kauppinen/HKI-seurakuntayhtymä, Nina Klemmt/Alppilan srk, Marina Kouru/Stadia, Jussi Lehtonen/Vailla vakinaista asuntoa ry, Rolle Nordström/Suojatie ry, Reetta Pöyry/Stadia, Ulla Raike/Stadia, Pia Rekula/Stadia, Susanna Rajala/Helsinki ja Kati Sinenmaa/Pasila.

1) Avaus ja järjestäytyminen:

a) Kokouksen avasi Antti Honkonen, joka nimettiin puheenjohdattelijaksi ja muistion laatijaksi.
a) Kokouksen 16 osallistujaa esittäytyivät.

2) Arviointia vuoden 2005 tapahtuman toteutuksesta:

a) Yleistä koko maasta:
Todettiin tapahtumapaikkakuntia olleen ainakin 28. Iloa koettiin erityisesti Kotkan tapahtumasta, jonka pääorganisoijana oli Annikki Arvila. Suruna kirjattiin Oulun uinahdus ja Turun tapahtumien hiipumiset.

Julkisuutta pidettiin onnistuneimpana ja laajempana kuin kertaakaan tapahtuman historiassa. Myös kaupalliset ilmaislehdet - ainakin Helsingissä - käsittelivät aihetta myötätuntoisesti. Kirjoitukset koettiin olleen pääosin heikommassa asemassa olevia ymmärtävää, ei takavuosien tavoin syyllistävää. Huomionarvoista oli usean merkittävän lehden pääkirjoitukset aiheesta. Radio- ja TV teki useita eri aiheeseen liittyviä juttuja tapahtuman aikaan ja myös jälkijuttuina.

Lisäksi Kosminen näytelmä -elokuvan TV-ensi-ilta 16.10. teki yötapahtumia tunnetuksi ja toi yleisöä elokuvan ilmaisesityksiin eri puolilla maata sitten 17.10. Elokuvaa pidettiin erinomaisena, keskusteluun ja pohdintaan herättävänä, joskin sitä on myös kritisoitu anarkistiseksi.

Porin ja Vantaan tapahtumissa huomioitiin oivallisesti myös YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastainen päivä. Kirjattiin Honkosen vieneen kansalaisliikkeen tervehdyksen Vantaan seurakuntien diakoniatyön 90-tilaisuuteen.

Myönteistä palautetta kirjattiin tulleen myös Jyväskylän ja Raahen tapahtumista.

Todettiin yövaliokunnan kiitos saadun yönettiin ja tiedotusvälineille 20.10.2005.


b) Helsingin Asunnottomien yö -tapahtumat maanantaina 17.10.2005:
- Vva:n Vaasankadun yötulet ja Kiasman edustan Yökiitäjä-bussi: Jussi Lehtonen kertoi bussissa olleen pressitilaisuuden olleen menestyksen (10 toimittajaa). Lisäksi hän antoi useita radiohaastatteluja. Asukki-lehden postitukset veivät edellisviikolla paljon aikaa.

- DIAK/Salli: Mia Boman kertoi Herne & Nauris -ravintolassa olleen hyvän tunnelman ja 170 kävijää, joukossa politiikkoja. Sallissa kuvattiin aamuTV:hen pätkä ja tehtiin tiistaina 15.11. TV-esitetty Tositarina -dokumentti.

- Seurakunta/Diakonia: Pertti Kainulainen: Hermannin soppatykillä oli riittämiin kävijöitä. Nina Klemmt: Alppilassa oli 145 kävijää, joista 125 nukkui yön kirkon tiloissa. Tämän ensikerran aiotaan järjestää yötapahtumia tulevinakin vuosina. Nyt harmittaa turhaa toivoa antava 'uutisankka', jonka mukaan Alppilan srk tarjoaisi 31 asuntoa asunnottomille. Erja Kauppinen: Yömessun puuttuminen täytyy korjata ensi vuonna.

- Hakaniemen tori ja Elokolo: Markku Heino: Telttojen pystytykset olivat taas kiintoisan haastavia. Tapahtuma 13-tuntinen. Telttakokous naapurisuvaitsevaisuudesta kokosi kaksi telttaa täyteen. Kansan ääni kuului hyvin, kun poliitikot ja muut vaikuttajat olivat kuulolla. Ohjelmansuorittajia oli riittävästi. Heinäsirkan, Naguaalin ja Sinchin esitykset kohokohtina. Sytytä kynttilä -yhdistyksen valoveistos jäi historiaan monien tapahtumakuvien välityksellä. Enemmän kävijöitä, kuin edellisvuosina, ehkä n. 800. Presidentti Tarja Halosen käynti oli onnistunut ja kaikin puolin arvostettava asia. Ilkka Jääskeläinen: Parasta oli opiskelijoiden vaatejakelu. Ulla Raike: Kosminen näytelmä -dokumenttia näytettiin läpi yön.

3) Asunnottomien yö -kansalaisliikkeen jatkotoimet:

a) Päätettiin kutsua ensi vuoden kansankokous Sosiaalifoorumin yhteyteen keväällä, jossa olisi myös kansalaisliikkeen oma infopiste.
b) Esitetään keväiselle kansankokoukselle, että Vailla vakinaista asuntoa ry olisi vuoden 2006 tapahtumien valtakunnallinen vetovastuullinen.
c) Merkittiin tiedoksi, että Kosminen näytelmä –dokumenttiä esitetään Elokolossa marraskuun lopun Kallio kipinöi -viikolla kuudesti.
d) Todettiin EAPN-Fin:n yleiskokouksen esittäneen Asunnottomien yö -kansalaisliikkeen tapahtumia vuoden 2006 Valopilkuksi, erityisesti Hakaniemen tasokkaan ja monikulttuurisen tarjonnan osalta.

Kokouksen puolesta:
Antti Honkonen, puheenjohtaja



Takaisin    Sivun alkuun

Osoite