Etusivu > Materiaalit > Muistiot > muistio 17.01. 2003

17.1.2003 yövaliokunnan muistio

Vuoden 2003 Asunnottomien yö -tapahtuman yövaliokunnan kokous
Helsingin Elokolossa pe 17.1.2003 klo 10.20.-11.38.

1. Todettiin läsnäolijat:
Tuula Mäkinen (Kallion srk), Juhani Roiha (Vva) ja Antti Honkonen (Elämäntapaliitto) sekä kutsuttuna Markku Heino (Elokolo).

2. Kirjattiin kansankokouksen 22.11.2002 jälkeen tapahtunutta:
a) Saatu paljon joulutervehdyksiä ja palautetta muistiosta.
b) Ben Kailan valokuvateoksen ”Koditon – Homeless” valokuvien näyttely oli joulukuussa Laterna Magicassa ja on 15.1.-15.2.2003 Helsingin Elokolossa, josta kirjaa saa 30 euron erikoishintaan.
c) Kailan em. valokuvateosta lähetettiin ”Mustana joulukorttina” eri vaikuttajille Vva:n toimesta 100 kpl ja Elämäntapaliiton kautta 50 toimijalle.
d) Vva:n mökki Kiasman eteen ei ehtinyt jouluksi, mutta on viritteillä sinne eduskuntavaaleihin liittyen aivan lähiaikoina, jolloin tarvitaan päivittäin vapaaehtoispäivystäjiä.
e) Tiedotusvälineet ovat pakkasten vuoksi kyselleet asunnottomien tilanteita.

3. Kerrattiin kansankokouksen 22.11. muistion olennaisia kohtia ja tehtäviä:
a) Symboli: tuli. Toteutuksena perinteiset yönuotiot ja kynttilänpolttoperinteen synnyttäminen.
b) Yhteistyötä: asunnottomien ja asunnon jo omaavien kesken.
c) Pyritään keskitetysti tuottamaan mahdolliset tapahtumaan liittyvät aihiot nettisivulta imuroitavaksi ja siten paikallisten voimavarojen ja tarpeiden mukaan käytettäväksi.
d) Järjestetään logokilpailu tapahtuman tunnuksen tuottamiseksi.

4. Talousasiat:
a) JR kertoi Vva:n valmistelevan rahankeräyslupaa.
b) AH kysyy Sävellahjan mahdollisuutta olla hankkeessamme mukana.
c) Hyväksyttiin Teatteri Takomon lahjaesitys Alennus-näytelmästä to 6.3.2003 klo 19 Fredrikintorilla, johon annetaan ainakin tiedotusapua.
d) TM tiedustelee edellisvuoden tapaan hiippakunnan ja seurakuntayhtymän tukea.

5. Teemaa/sisältöä vuoden 2003 tapahtumalle:
Vuoden 2003 tapahtuman tavoitteena on vaikuttaa kansalaisten asenteisiin ja mielialoihin välittämisen ja suvaitsevaisuuden lisäämiseksi asunnottomiin ja muihin asunnontarvitsijoihin suhtauduttaessa. Vammaisten vuoteen liittyen pyritään kyseenalaistamaan esimerkiksi erityisryhmille tarkoitettujen asuntolaratkaisujen laaja vastustus.

6. Asunnottomien yö –tapahtuman ”kestojulisteen” (tunnuksen/logon) tuottaminen:
Julistetaan tapahtuman tunnuksesta/logosta suunnittelukilpailu helmi-huhtikuun ajaksi. Palkinnoiksi tarjoamme vain osallistumisen iloa ja hyvää mieltä sekä mahdollista julkisuutta voittaneelle ehdotukselle.

7. Tapahtumapaikkakuntien määrällinen tavoite:
Asunnottomien yö -tapahtumia oli vuonna 2000 yhdeksällä (9), vuonna 2001 kuudellatoista (16) ja vuonna 2002 kahdellakymmenelläneljällä (24) paikkakunnalla. Otetaan vuodelle 2003 tavoitteeksi saada järjestäjiä kolmellakymmenellä (30) paikkakunnalla.

8. Kansalaisliikkeen nimissä kysymyksiä YLE:n vaalikyselyyn ehdokkaille:
Tarjotaan YLE:n vaalikyselyyn yhdeksi teemaksi asunnottomuusaihetta, johon ehdotetaan esimerkiksi seuraavia kysymyksiä: a) Miten turvata jokaiselle kansalaiselle perusoikeus vakinaiseen asuntoon - omaan kotiin?
b) Voidaanko kuntatasolla ottaa tavoitteeksi asunnottomuuden ns. nollatoleranssi eli, ettei asunnottomuutta hyväksytä missään muodossa?
c) Miten saada asunnottomuuden vähentämisohjelmat asunnottomuuden todellisiksi poistamisohjelmiksi?
d) Voidaanko Suomen oloissa asunnottomuus poistaa?

9. Asunnottomuuden poistamiseen liittyvien kunnallisaloitteiden seuranta:
a) Todettiin Helsingin kaupungin antama vastaus 7.1.2003, jonka mukaan ”erillistä asunnottomuutta koskevaa ohjelmaa ei ole tarkoituksenmukaista laatia vaan asunto-ohjelman yhteydessä on mahdollista suhteuttaa eri ongelmat ja tavoitteet toisiinsa ja käytettävissä oleviin niukkoihin resursseihin”. Toivottiin Vva:n ottavan asiassa vielä yhteyttä apulaiskaupunginjohtaja Pekka Korpiseen.
b) Odotetaan nettitoimikunnan jäseniltä mahdollisia tietoja asioiden käsittelytilanteita muista kunnista.

10. Muut asiat
a) Pyritään saamaan kansalaisliikkeelle työttömyysvaroin työntekijä (esim. Vva:n nimissä), johon sopivista ehdokkaista pyydetään vinkkejä ja ehdotuksia jo 29.1. mennessä.
b) Tämä muistio toimitetaan ”nettineuvostolle” tiedoksi viikolla 5 ja päätösehdotusten osalta tammikuun aikana kommentoitavaksi.
c) Seuraava yövaliokunnan palaveri pidetään Kallion kirkkoherranvirastossa (Neljäs linja 18) to 6.2.2003 klo 14.

Laati: Antti Honkonen


Sivun alkuun

Osoite