Etusivu > Materiaalit > Muistiot > muistio 06.09. 2007

ASUNNOTTOMIENYÖ -Lahden suunnittelupalaveri -kokousmuistio

Aika: 6.9.2007 klo 17.30 – 19.00
Paikka: Lahden Elokolo, Puotikatu 7, Lahti

Paikalla:

Jukka Suomilammi, Lahden Elokolo (puheenjohtaja)
Jorma Mäkelä, Lahden sininauha ry
Henna Hirsimäki, Karikoista poluille –projekti (sihteeri)
Anu Vehkapuro, Baarikärpänen –projekti
Kari Honkanen, Mainiemen kuntoutumiskeskus
Taina Heininen-Reimi, Lahden ammattikorkeakoulu
Raimo Hurttila, Kriminaalihuoltolaitos, Lahti

KÄSITELLYT ASIAT

Kokouksen alussa valittiin puheenjohtajaksi Jukka Suomilammi ja sihteeriksi Henna Hirsimäki.

Jukka Suomilammi kertoi, että Asunnottomien yön pitopaikaksi ollaan kaavailtu Pikku-Vesijärven rantaa, vesiurkujen vieressä. Tapahtumasta ja pitopaikasta on tehty anomus Lahden kaupungille. Lahti energia on luvannut sponsoroida paikalle sähköt.

Suomilammi kävi läpi tapahtuman järjestäviä tahoja. Mukana on lähes kaikki samat tahot kuin edellisvuonna, mutta kaikilta mukaan pyydetyiltä tahoilta ei ole vielä tullut varmistusta osallistumisesta. Uusina järjestäjätahoina on muun muassa Mannayhdistys, joka tekee jonkunlaisia ruokapusseja tilaisuuteen. Kokouksessa tuotiin esille, että Lahteen vastikään perustettu KRIS-Lahti ry voisi olla yksi mukaan pyydettävistä tahoista sekä Mainiemen kuntoutumiskeskuksen Päihdehuollon kehittämiskeskus.

Kokouksessa käytiin läpi yhteistyötahojen osallistumistapaa tilaisuuden järjestämisessä. Kriminaalihuoltolaitos lupautui sponsoroimaan tilaisuuden markkinointiin liittyvän painatuksen. Karikoista poluille –projekti maksaa tilaisuuteen tilatun ääniauton kustannukset. Lahden ammattikorkeakoulusta tulee tilaisuuteen opiskelijoita avustaviin työtehtäviin. Projekti Baarikärpänen ja Sininauhaliitto lupautuivat olemaan yhteydessä muun muassa vapaaseurakuntaan tiedustellakseen heidän resurssejaan tilaisuuden järjestämisessä. Suomilammi kertoi, että aiempana vuonna tilaisuuden kustannukset ovat olleet noin 350 euroa ja tänä vuonna kustannukset ovat luultavasti samaa suuruusluokkaa. Tilaisuus järjestetään enimmäkseen talkoovoimin, jonka vuoksi kustannukset jäävät melko pieniksi.

Kokouksessa mietittiin Asunnottomien yön tämän vuoden teemaa. Valtakunnallinen teema on tänä vuonna ”Tanssii tähtien kanssa –yöksi kotiin”. Valtakunnallista teemaa noudatellen Lahden tilaisuuden otsikoksi ehdotettiin ”Yöksi kotiin – Mikä koti?”. Eräänä ajatuksena esitettiin, että tänä vuonna tilaisuudessa voitaisiin keskittyä entistä enemmän henkiseen kodittomuuteen asunnottomuuden lisäksi, koska monella lahtelaisella on virallisesti koti, jota hän ei välttämättä kuitenkaan kodikseen tunne. Mikä tekee kodin ja kuinka ihminen voisi tuntea olevansa kotona? Teemaa voisi avata esimerkiksi näytelmillä ja rakentamalla paikan päälle koruttoman ”virtuaali-kodin”. Ihmiset saisivat kirjoittaa kodista mieleen tulleita ajatuksia paperille. Asumisen monimuotoisuudesta voisi myös esittää videotykillä kuvaa. Puheita enemmän tilaisuudessa voisi tänä vuonna keskittyä muihin esitysmuotoihin kuten näytelmät, lauluesitykset jne.

Eräänä ehdotuksena oli, että Pikkuvesijärven rantaan pystytettäisiin iso teltta, jossa kaikki ohjelma järjestettäisiin ja jossa asunnottomilla olisi jopa mahdollisuus yöpyä. Ongelmaksi tulee teltan pystyttäminen ja purkaminen, joka on hyvin suuritöinen sekä järjestyshenkilökunnan saaminen paikalle ympäri vuorokauden. Ehdotus saattaa olla liian vaikea toteuttaa käytännössä.

Tilaisuuden ajankohtaa mietittiin sen verran, että tilaisuus voisi päättyä viimeistään klo 24, koska aiempinakaan vuosina tilaisuudessa ei ole riittänyt väkeä enää myöhään yöllä.

Kokouksen seuraavaksi ajankohdaksi päätettiin keskiviikko 26.9 klo 17, Lahden Kriminaalihuoltolaitoksen tiloissa.


Kirjannut:
Henna Hirsimäki


Sivun alkuun    Muistiot    Osoite