Etusivu > Materiaalit > Muistiot > muistio 03.04. 2004

03.04.2004 kansankokouksen muistio

MUISTIO: Vuoden 2004 Asunnottomien yö –kansalaisliikkeen kansankokous

Aika: Lauantaina 3.4.2004 klo 17.30. Paikka: Yökahvila Kalkkers, Vaasankatu 5, Helsinki. Läsnä: Antti Honkonen/Suomen Elämäntapaliitto ry, Jaana Jäntti/Vantaan srk, Keijo Kemppinen/Vantaan asukasohjaaja Tuula Mäkinen/Kallion srk, Juhani Roiha/Vailla vakinaista asuntoa ry, Jasu Pelkonen/Suomen Elämäntapaliitto ry, Markku Salonen/vapaaehtoinen, Timo Seutu/Kunnon Elämä ry, Nita Siikaoja/Kallion srk/opiskelija, Hannu Töyri/Asukasliitto ry ja Marjatta Vesterinen/Totu-ryhmä.

1) Avaus ja järjestäytyminen:

- Kokoustekniset toimet: a) avaus: Antti Honkonen toivotti osanottajat tervetulleiksi, b) 11 läsnä olevaa esittäytyi, c) valittiin kokouksen puheenjohtajaksi Hannu Töyri ja sihteeriksi Jasu Pelkonen, d) sovittiin, että Antti Honkonen ja Jasu Pelkonen laativat muistion ja e) hyväksyttiin kokoukselle työjärjestys.

2) 18.11.2003 pidetyn kansankokouksen suorittama arviointi vuoden 17.10.2003 tapahtumista:

- Todettiin: a) varmasti tiedossa olevia tapahtumapaikkakuntia oli 24 kpl., b) yön yli pidettyjä tulia oli alle 10, c) oheisohjelmista kirjattiin merkittävinä Helsingistä Eduskunnan edustalla ollut ”Sarvista härkää – sanasta miestä” –tapahtuma ja Asunnottomuusparlamentti, d) asunnottomuuden poistamisohjelmien toteutusvaiheita ei ehditty tapahtumaan liittyen seurata, e) nettipalvelut eli asunnottomienyo.fi –sivu, tapahtuman oma logo ja julisteaihio koettiin erinomaisiksi, mutta silti kaikkien osalta melko vähän käytetyiksi, f) tiedotus onnistui parhaiten radiokanavien ja lehdistön taholla, g) kynttiläpolttoperinteen synnyttäminen tuonut myönteistä palautetta, h) jälkikiitoksia varten tehtyä, netistä imuroitava kirjettä pidetty toimivana, i) taloudenhoidon järjestämisissä on jatkossa kehittämistä ja j) erityistä iloa ja toivoa koettiin tapahtumiin aiempaa runsaammin osallistuneista eri alojen opiskelijoista.

3) Asunnottomien yö –kansalaisliikkeen periaatteet vuodelle 2004

- Vahvistettiin 18.11.2003 kansankokouksen evästykset:
a) Toiminta-ajatus: ”Asunnottomien yö -kansalaisliike tukee jokaisen perusoikeutta vakinaiseen asuntoon - omaan kotiin.”
b) Yhteiset arvomme eli toimintaperiaatteemme seuraavasti: 1) Asunnottomuus on mielestämme kansallinen häpeäpilkku. 2) Syrjäytymisuhan alaisista tulee asunnottomuuden syy- ja seurausverkoston vuoksi usein syrjäytettyjä. 3) Kunnioitamme maamme perustuslain noudattamista. 4) Myötätuntomme ja toimintatukemme on heikommassa asemassa olevien puolella. 5) Yhteistyötä yli poliittisten tai uskonnollisten rajojen, yhteistyötä asunnottomien ja asunnon jo omaavien kesken. 6) YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisen päivän 17.10. hyödyntäminen asunnottomuuden aiheuttamien ongelmien vähentämiseksi ja poistamiseksi.

4) Vuoden 2004 Asunnottomien yö -tapahtuman vastuunjaot ja toteuttamisen sisältövinkit:

- Todettiin, että kaksi vuotta kansalaisliikettä vetäneelle Suomen Elämäntapaliitto ry:lle ei ilmaantunut talkoovuoron jatkajaa, eikä kokouksessa löytynyt riittävästi halukkuutta nettitoimikunnan tai yövaliokunnan perustamiseksi, joten aiemmankaltaista päätöksentekokoneistoa ei kansalaisliikkeellä vuoden 2004 tapahtuman toteuttamisessa ole.
- Päätettiin seuraavaa:
A) organisaatiosta ja taloudesta:
1. Tapahtuman asiantuntijajärjestönä toimii edelleen Vailla vakinaista asuntoa ry, mutta Vva on mukana ns. nollabudjetilla eli ei enää satsaa yleisiin tapahtumiin, joskin vastaa kansalaisliikkeen nettisivun ylläpidon kustannuksista.
2. Taloudellisesti eri järjestäjätahot hoitavat kokonaan kaikki omien tilaisuuksiensa kustannukset.
3. Kansalaisliikkeen käytettävissä on www.asunnottomienyo.fi-nettisivu sisältöineen (mm. julisteaihiot ja Yökirja) ja sähköpostiverkosto, joiden päivittämisestä vastaa toukokuun loppuun asti Elämäntapaliitto ja 1.6. alkaen Kallion seurakunnan Myötämäki-toimijat (vastaavana Tuula Mäkinen), kunnes 1.11.2004 alkaen tavoitteena on nettisivujen hoidossa vuoden kestoiset vetovastuut, joista ensimmäiseen on ehdolla Helsingin keskisen Kumppanuustalon toimijat (vastaavana Marjatta Vesterinen).
B) sisältövinkkejä:
1. Symbolina tuli: nuotiot ja kynttiläperinne.
2. 17.10. on tänä vuonna sunnuntai, jonka huomioiden paikallisesti mahdollisia yötulia voi pitää jo lauantai-sunnuntaiyönä tai sunnuntai-maanantaiyönä, kunkin järjestäjätahon voimavarojen mukaisesti.
3. 24.10.2004 pidettävät kunnallisvaalit antavat mahdollisuuden järjestää tilaisuuksia, joissa asunnottomuus on vahvasti esillä, jopa lokakuun alusta alkaen ennen ennakkoäänestysaikaa 13.-19.10.
4. Toivotaan, että EAPN-Fin järjestäisi asunnottomuusseminaarin esim. perjantaina 15.10. tai maanantaina 18.10.2004.

5) Muut asiat ja kokouksen päättäminen:

- Merkittiin tiedoksi Juhani Roihan ilmoitus Espoon Dipolissa ja Otahallissa 25.-26.5.2004 järjestettävästä TERVE-SOS –tapahtumasta, jossa Vva on mukana, joten sovittiin, että Elämäntapaliitto tekee sinne Vva:n hyödynnettäväksi Asunnottomien yöstä lennokkiaihion.

Laativat: Antti Honkonen ja Jasu Pelkonen


Sivun alkuun     Osoite