Etusivu > Materiaalit > Asiakirjat > Artikkelit 2010 > Ennikin tarina

ASUNTO ULOSOTTOON JA ASUKAS ULOS
Teksti ja kuva Wiolet Helne

Vuokranantajan maksuhäiriöt vuokralaisen kauhistus

Yhä useampi vuokralainen löytää itsensä tilanteesta, jossa on täysin lainsuojaton. Kun asunnon omistaja jättää velat hoitamatta ja asunto laitetaan ulosottoon, vuokralaisen oikeusturva on olematon.

Ennikki Eze (68) on asunut vuokralla vajaa viisi vuotta Helsingin Alppilassa. Vuokrasopimus laadittiin määräaikaiseksi. - Olen maksanut nämä vuodet vuokran aina samalle tilille. Kolmestakymmenestä neliöstä maksan vajaan kuusisataa euroa, vuokra on ollut aina sama. Tietysti on joskus ihmetyttänyt, kun vuokranantaja ei koskaan ota yhteyttä, pohtii Eze. Ennikki

Vuokranantajaa ei ole näkynyt eikä kuulunut puoleentoista vuoteen, eikä hän ole vastannut puhelimeen. Ennikki on asunut luottavasti vuokraamassaan asunnossa ihan normaalisti, eikä ole osannut pelätä pahinta.

Asunto myydään alta

Helmikuun toisella viikolla Ennikin postilaatikosta kolahti vaatimattoman näköinen kirje, joka tulisi muuttamaan eläkeläisrouvan elämää ratkaisevasti.

- Helsingin ulosottoviranomaisilta tuli tiedoksianto otsikolla “Ennakkoilmoitus myyntikohteeseen tutustumisesta myyntiesitteen laatimista varten“.

“Ilmoitus ulosmitatun omaisuuden myynnistä. Asunto-osakeyhtiön osakkeet on ulosmitattu ulosottosaatavien suorittamiseksi ja osakkeet tullaan myymään ulosottomiehen vapaalla myynnillä kiinteistövälittäjää käyttäen. Osakkeet oikeuttavat asuinhuoneiston hallintaan osoitteessa …..(Ennikki Ezen kotiosoite)”

“Pyyntö asunnon omistajalle ja vuokralaiselle. Pyydän teitä huolehtimaan asunnon ovien aukaisemisesta, kunnosta, myyntiesitteen laatimista varten asuntoon tutustumista varten…”

Käytäntöönpano tapahtuisi 22.2.2010. Vuokralaiselle annettiin vain kymmenen päivää aikaa ensimmäiseen katselmukseen, jonka jälkeen kihlakunnan vouti laittaisi asunnon myyntiin. Ennikille valkeni järkyttävä totuus: Vuokranantajan hoitamattomien laskujen vuoksi asunto myydään hänen altaan ja hän jäisi pian kodittomaksi.

“Autotalliin ja kavereille”

Ennikki soitti oitis hätääntyneenä Helsingin kihlakunnan ulosottovirastoon, kirjelmän allekirjoittaneelle voudille: “Mitä tämä tarkoittaa, mihin minä nyt menen?”

Kihlakunnan vouti esitti pahoittelut ja ehdotti, että “vuokraa autotalli tavaroita varten, ja muuta kaverille asumaan”.

Samalla Ennikille selvisi, ettei vuoranantajaa ole tavoitettu, vaikka hänellä on kaksi osoitetta Suomessa, silti varmaa tietoa olinpaikasta ei ole.

Ennikki sai viikon lisäaikaa siivota asuntoaan katselmusta varten.

- Oikeastaan olen niin sokissa, että tarvitsen tälle asialle hengähdystaukoa. Olen sydänvikainen ja pelkään todella pahinta. Ainoa pelastus olisi, että asunnon uusi ostaja vuokraisi asunnon minulle, mutta se on aika epätodennäköistä, miettii Eze.

Vuokralaisen turva olematon

Helsingin kaupungin kiinteistöviraston asuntoasiainosaston apulaisosastopäällikkö Markku Leijo on uuden asian edessä kuullessaan vuokranantajien maksuhäiriöitä.

- Olen kuullut muutamasta tapauksesta, jossa perheet eivät ole pystyneet maksamaan asuntolainojaan, mutta asunnonomistajien maksuhäiriöt ovat vieras asia.

Leijo tietää, että yleensä omistajan vaihdoksen jälkeen vuokrasopimus jatkuu ja irtisanomisaika olisi kuusi kuukautta. Tässä tapauksessa tilanne on hankala.

- Kun irtisanomisilmoitusta ei ole tehty ja vuokrasopimuksen purkamista ei ole tapahtunut ja asunto siirtyy voudille, ainoa neuvo olisi ottaa neuvotella ulosottoviranomaisten kanssa muuttoajankohdasta ja saada lisäaikaa.

Tilanne on todella akuutti ja surullinen, harmittelee Markku Leijo.

Päivitys: Enni on saanut asunnon