Etusivu > Tapahtumat > Valokuvanäyttely - Kiasma 2010 - Hiljaisuus rikkoutuu

”HILJAISUUS RIKKOUTUU” KIASMASSA 7.-31.10. 2010

Koditon katoaa helposti asunnottomuuteen ja muuttuu numeroksi. Monet asunnottomuutta kokeneet elävät yhteiskunnan ulkopuolella, näkymättöminä, kuulumattomina, poissuljettuina.

Helsingin Kiasmassa avataan 7.10. valokuvanäyttely Hiljaisuus rikkoutuu, jonka kuvaajat ovat itse asunnottomuuden kokeneita. He tuntevat kodittomuuden raadollisuuden samoin kuin ne kauniit hetket ja maisemat, joita koditon kohtaa. Voiko koti olla bussipysäkillä? Millainen on kodittoman kaupunki?

Näyttelyn kuvaajat ovat Esa Palenius, Esko, Hanna Raatikainen, Matias Toivonen, Meile Pentikäinen, Niko Suomalainen, Risto Haverinen, Sergei Sadejeff ja Taru.

Että ottaisimmeko osaa projektiin, joka käsittelee asunnottomuutta? Sehän sopi paremmin kuin hyvin juuri meille. Tietoa ja etenkin kokemusta on.
Parasta kuitenkin oli se, että saimme itse kuvata todellista asunnottoman elämää.
No, ei kun menoks, kamera mukaan ja töppöstä toisen eteen. Sen taidon osaamme.
Kohteita oli paljon, ja niistä syntyi joskus kinasteluakin. Pitihän kuvien antaa oikea käsitys omista paikoista, joissa pitkät päivät kulutimme, myös yöt. Päästyämme yhteisymmärrykseen homma sujui leikiten. Nostalgia nosti päätään, hymy karehti huulilla ja ihmetys siitä kuinka selvisimme tästä raskaasta retkestä.
Täytyy myöntää: tunsimme olevamme ainakin Edvin Laine, teimme jotakin elämää suurempaa. Joka päivä katsastimme uusia kohteita. Nyt kun homma on ohi, toivoisimme sen jatkuvan.
Asunnottomuus ei ole ohi, joten kuvatkaamme sitä sanoin ja teoin tästedeskin.
Kiitokset siitä, että saimme ottaa osaa kuvailuryhmään.

Meile Pentikäinen ja Sergei Sadejeff

Näyttelyn materiaali on koottu pedagogisessa valokuvaprojektissa. Valokuvaustyöpajaan osallistui yhdeksän asunnotonta henkilöä, jotka kuvasivat omasta näkökulmastaan tilannettaan ja elämäänsä.
Valokuvaajien perehdyttämisestä ovat vastanneet taiteen maisteri, valokuvaaja Liisa Söderlund ja valokuvataiteilija Arto Timonen.

Dokumentaarisen valokuvanäyttelyn asunnottomuudesta toteuttaa Vailla vakinaista asuntoa ry yhteistyössä Kiasman kanssa. Hanketta tukevat Valtion valokuvataidetoimikunta ja Nikon Nordic Ab.

lisätietoa: VVA, "Hiljaisuus rikkoutuu" -valokuvanäyttely Kiasmassa 7.-31.10.2010