Etusivu > Materiaalit > Asiakirjat 2009 > Artikkelit > Köyhien Linnanjuhla 2009

Itsenäisyyspäivää vastaanotettiin Hakaniemen torilla
- Köyhien Linnanjuhlassa runsaasti ruokaa ja ihmisiä

Teksti ja kuvat Wiolet Helne


Milloin viimeksi olit ruokajonossa? Oletko harkinnut meneväsi ruokajonoon? Tai menisit, mutta et syystä tai toisesta kehtaa? Eikö ole tarvetta vielä?
Kivi

Tänään sunnuntaina juhlittiin perinteisesti Itsenäisyyspäivää Hakaniemen torilla. Vähäosaisille ja syrjäytyneille tarkoitetussa ruoanjakotilaisuudessa oli porukkaa paikalla jonoiksi asti. Ihmisiä oli laidasta laitaan, vanhoja ja nuoria. Vanhentunut käsitys on, että ruoantarvitsijat olivat vain alkoholisteja.


Tuhat kassia jaossa

Ruoka-apua tarvitseva voi olla esimerkiksi pätkätyöläinen tai pikavippikierteeseen jäänyt, tai kuka vaan. - Maahanmuuttajia ei jonossa juuri näe, muutamia venäläisiä ja virolaisia on eksynyt joukkoon, kertoo aluksi tilaisuuden isäntä Heikki Hursti.

Klikkaa kuvia

Kivi
- Tarjolla on lihasoppaa, oikein paistinlihasta tehty. Lisäksi on valmiita voileipiä sekä kahvia pullan kera. Tänään jaetaan jopa tuhat ruokakassia, iloitsee Hursti.

- Itsenäisyyspäivän juhlaa valmistellaan useita viikkoja. Vapaaehtoisia työntekijöitä on kolmisenkymmentä. Taustatyötä on paljon. Itsenäisyyspäivän juhlan ruokalahjoittajista suurimmat ovat Fazer, Valio ja Hok.

Hursti sanoo, että taantuman aikaan ruokailijoiden määrä on selvässä kasvussa.
- Koko syksyn kävijämäärä on ruokajonoissamme noussut. Ennen tarvitsijoita oli 650 henkilöä, kun nyt kuluneen vuoden aikana kävijämäärät ovat nousseet jopa tuhanteenkahteensataan, eli lähes puolella.

Köyhien juhla ei päättäjiä kiinnosta

Heikki Hursti avasi Itsenäisyyspäivän juhlat traileriin tehdyssä esiintymislavalta. Lyhyt puhe sisälsi kiitoksen sotaveteraaneille, niille miehille jotka ovat taistelleet eturintamassa ja naisille, jotka ovat toimineet lottina.

- Itsenäisyyden merkitys on minulle äärettömän tärkeä. Isänmaa on vapautta, iloa ja rauhaa, kiittää Hursti.

- Toivoisin jokaiselle asunnottomalle kodin ja kaikille työttömille työtä. Ehkä vähävaraisuutta ei saada koskaan kokonaan pois, mutta toivottavasti ainakin vähennettyä.

Puhujakorokkeen ainoa puhuja on Heikki Hursti.
- Olen pyytänyt tänne useana vuotena kansanedustajia ja päättäjiä puhumaan, mutta ikinä ei ole tullut eduskunnasta vastausta, pahoittelee lopuksi mies.

Pahin etikettivirhe Suomen itsenäisyyspäivänä Hakaniemen torilla oli ulkopuolisen silmin päättäjien poissaolo. Heikki Hursti on tarjonnut ruokaa nyt viisi vuotta ruokaa Itsenäisyyspäivänä sekä viisi vuotta ruokaa kaksi kertaa viikossa, eikä asiaa ole huomioitu mitenkään.

Heikki Hursti jakaa ruokaa kaksi kertaa viikossa, keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 12.00 Helsinginkatu 19.

Poliitikot ja sotaveteraanit mukana monikulttuurisessa juhlassa

Samaan aikaan Kansainvälisessä kulttuurikeskus Caisassa vietettiin myös Itsenäisyysjuhlaa, jossa puhujina olivat ympäristöministeri Paula Lehtomäki sekä kansanedustajat Maria Guzenina-Richardon ja Arto Satonen.

Klikkaa kuvia

Kivi

Ennen tilaisuutta tavoitan paikalta Monikulttuurisen Itsenäisyysjuhlan järjestäjän Abdirahim Husseinin sekä sotaveteraanit Veikko Ilmastin ja Irma Lähdesmäen.

Hussein kiittelee saadessaan paikalle maan johtavia virkamiehiä.

- Olihan se vaikeaa, mutta onnistui. Tämä on mielestäni suuri kunnianosoitus maahanmuuttajia kohtaan.

Sotaveteraanit kertovat talvisodan alkamisesta olevan nyt 70 vuotta ja on ikään kuin heidän muistovuotensa. Sen sijaan, että he olisivat saaneet kutsun presidentin itsenäisyyspäivävastaanotolle he puhuvatkin monikulttuurisessa juhlassa.

- Emme ole koskaan olleet linnassa, sen sijaan sinne kutsutaan viihdetaitelijoita, sanoo Lähdesmäki hieman katkerana.

Maahanmuuttajista puhuttaessa veteraanit pystyvät samaistumaan kotoa lähtöön.
- Olen joutunut jättämään kodin ja lähtemään Karjalasta evakkoon. Tiedän mitä se on, sanoo Ilmasti.

Sotaveteraanit ymmärtävät pakolaisia, ja painottavat, että sopeutuminen puolin sekä toisin olisi suotavaa. Maassa maan tavalla, sanovat veteraanit lopuksi yhteen ääneen.