Etusivu > Materiaalit > Asiakirjat > Asiakirjat 2009 > Puheenvuoro - Hakaniemi

ASUNNOTTOMIEN YÖ 17.10.2009

Hannu Puttonen, Y-säätiö
PUHEENVUORO: Mitä kuuluu ”neljän viisaan” mietinnölle?


MITÄ HALUTTIIN

Aluksi on syytä palauttaa mitä viisaat esittivät ja miksi ?

Suomi on eräs maailman rikkaimmista valtioista. Siitä huolimatta meillä on edelleen asunnottomia.

Suomessa on pyritty varsin määrätietoisesti vähentämään asunottomuutta ja noin 20 vuodessa asunnottomien määrä on vähentynyt noin 20 000:sta nyt noi 6 000:een, millä tasolla se on pysynyt monta vuotta.

Olen tehnyt pitkään työtä asunnottomien kanssa monella tasolla. Ja yksi asia on aina noussut esille, kun olen kysynyt heiltä – mitä he pitävät itselleen tärkeänä.

Jokainen on sanonut, että kun olis kunnon asunto, kämppä tai luukku. Eli oma tila, mistä voi itse päättää kuka tulee käymään ja kuka ei. Jokainen meistä tarvitsee oman tilan ja rauhan.

Jos ihmisellä ei ole pysyvää *kunnollista* asuntoa, hänellä ole koskaan mahdollista elää meidän normien mukaista elämää. Kyse ei enää olekaan ainoastaan asunnosta vaan myös meidän perusoikeuksista.

Viisaiden ryhmä joutui kysymään itseltään, tarjoavatko asuntolat, heikkotasoiset tilapäismajoituspaikat ja hoitoyksiköt asukkailleen meidän käsityksen mukaisen oikeuden ihmisarvoiseen elämään. Onko asunnottomilla samat oikeudet kuin pääosalla kansaa.

Voimme kysyä itseltämme, onko se ihmisarvoista elämä, jos

  • samassa huoneessa asuu yksi tai useampi sinulle vieras ihminen
  • huone, jossa asut on 5-7 m2 suuruinen, missä vessa ja vesiposti sijaitsevat käytävällä
  • samassa talossa asuu useita kymmeniä sairaita ja moniongelmaisia ihmisiä (päihde, mielenterveys etc), joiden tukipalvelut eivät toimi
Kukaan meistä ei vapaaehtoisesti halua tällaisissa asuinolosuhteissa.

Tämän vuoksi viisaat esittivät, että Suomessa pitkäaikaisasunnottomuus puolitetaan vuoden 2011 loppuun mennessä ja lopetetaan vuoden 2015 loppuun mennessä. Eräänä tärkeimpänä keinona on luopua perinteistä asuntoloista, yömajoista sekä heikkotasoisista nk. hoidollisista yksiköistä. Nämä korvataan normaaleilla asunnoilla, joista useisiin tulevat kunnolliset tukipalvelut näille asumaan tuleville ihmisille.

Esitykselle annettiin nimeksi ” Nimi Ovessa”, mikä kuvaa sitä, että asunnottomilla ovat samat oikeudet ihmisarvoiseen elämään, kuten meillä kaikilla.

Vanhasen II hallitus päätti ryhmän esityksen mukaisesti varata riittävästi rahaa asuntojen rakentamiseen sekä tukea kuntia henkilöstön palkkaamiseksi auttamaan asunnottomia tulemaan toimeen uusissa asunnoissaan. Samalla hallitus teki yhteistoimintasopimuksen kuntien kanssa ohjelman toteuttamiseksi.

MISSÄ MENNÄÄN

Ohjelman toteuttaminen on lähtenyt liikkeelle yllättävänkin hyvin, vaikka esteitäkin on ollut enemmän kuin riittävästi.
  • naapurit ovat valittaneet luvista ja kaavoista
  • politiikkoja on painostettu varsin voimallisesti
  • joku talo ostettiin, jotta siitä ei voida tehdä asuntoja asunnottomille
  • asuntorahasto on joutunut uudistamaan perinteisiä toimintojaan jne.
Ensimmäiset hankkeet mm. Hietaniemen asuinyksikkö ja muutama muu hanke ovat jo käynnistyneet.
*ARA *on hyväksynyt alustavasti noin 900 asunnon ja niihin liittyvien palvelutilojen rakentamisen.

*RAY* on hyväksynyt alustavasti täällä Helsingissä mm. Suoja Pirtti ry:n, Kovaosaisten Ystävät ry:n ja Pelastusarmeijan yhteensä noin 300 asuntolapaikan korvaamiseksi asunnoilla.

Lisäksi RAY on antanut avustusta asuntojen hankintaan mm. KHY:lle, Y-Säätiölle ja monelle muulle yhteisölle.

Myös nuorten asumishankkeet ovat käynnistyneet varsin kohtuullisesti. Ne ovat pääasiassa ennaltaehkäisevää toimintaa.

MITÄ HUOMENNA

Tällä hetkellä näyttää siltä, että pitkäaikaisasunnottomuuden puolittaminen vuoden 2011 loppuun mennessä saattaa onnistua, mutta tämä edellyttää kaikkien vireillä olevien suunnitelmien toteutumista.

Muuttunut kuntien ja valtion taloudellinen tilanne tulee kuitenkin varmasti vaikuttamaan ohjelman toteuttamiseen. Nyt vireillä olevien hankkeiden avulla voitaneen järjestää asunto yli 1 500 pitkäaikaisasunnottomalle.

Samanaikaisesti kuitenkin normaalit vuokra-asuntomarkkinat kiristyvät. Hakijoiden määrä kuntien ja muiden vuokra-asuntoja omistavien yhteisöjen asuntoihin kasvavat nopeasti. Vaikka vuokra-asuntojen rakentaminen onkin alkanut taas nopeasti kasvamaan, se ei riitä kattamaan kasvavaa kysyntää.

Samanaikaisesti - laman seurauksena - yhä useampi vuokralainen ei kykene maksamaan vuokriaan ja heidät häädetään ja asunnottomien lukumäärä tulee kasvamaan.

Nyt onkin tärkeää, että jatkamme pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelmaa myös seuraavan hallituksen aikana vuoden 2015 loppuun. Samalla pitää varmistaa, että arava vuokra-asuntojen tuotanto saadaan vastaamaan nopeasti kasvavaa kysyntää ja että uusien asuntojen vuokrat eivät kasva kohtuuttoman suuriksi, mitä viime vuosina on tapahtunut.

Yksikään tapaamistani asunnottomista ei halua olla vapaaehtoisesti asunnoton vaan hän haluaa itselleen oikean kodin ja asunnon ja mahdollisuuden oikeaan ihmisarvoiseen elämään.