Etusivu > Materiaalit > Asiakirjat > Asiakirjat 2009 > Helsinki Hakaniemen torin raportti 2009

Raportti Asunnottomien yöstä
Hakaniemen torilla ja Elokololla la-su 17. -18.10.2009


1 YLEISTÄ

Asunnottomien yö –kansalaisliikkeen toiminnan kokonaisvastuuta kantaa Vailla vakinaista asuntoa (VVA) ry.

YK:n köyhyyden js syrjäytymisen vastaisena päivänä pidettyjen yötapahtuman yleistunnuksena oli ”Oma ovi - liian kallis?”.

Kunnon Elämä ry vastasi edellisvuosien tavoin Helsingissä Hakaniemen tapahtuman ja osin Elämäntapaliiton Elokolon toimintojen toteutuksessa luvista ja talousvastuusta. VVA oli aiempaa enemmän myös tapahtuman suunnittelussa mukana.

Tapahtuman valmistelupalaverit olivat 13.8., 27.8., 17.9., 24.9. ja 8.10., joista osa oli muitakin Helsingin yötapahtumia koskevia neuvotteluja. Lisäksi osallistuttiin press-tilaisuuteen 15.10.

2 LYHYT SELOSTE ALKUVALMISTELUISTA:

Viranomaislupia tai –ilmoituksia tehtiin kaupungin rakennusviraston, terveystarkastajien ja palo- ja pelastustoimen lisäksi poliisille. (Tapahtuman jälkeen kävi ilmi, ettei ympäristökeskuksen terveystarkastaja ollut sähköpostiongelmien vuoksi ottanut yhteyttä neuvoin, jollaiset tosin oli saatu jo edellisvuonna.)

Valmistelut vauhdittuivat tapahtuma-aamuna, jolloin haettiin kaupoista saadut lahjoitukset, jotka olivat hieman entisvuosista vähentyneet. Elokololla alkoi klo 14.30 leiväntekotalkoot, jotka sujuivat aiempia vuosia paremmin.

HKR-rakennuksesta vuokratut tarvikkeet tulivat torille jo perjantaina 16.10. isona merikonttina (sisällä mm. lämmittimet, kaapelit ja jakokaapit) ja kuutena 1000 kilon betonipainona. Em. tarvikkeet haettiin vasta maanantaina.

Klo 15.30 jälkeen torin pesun jälkeen alkoi toimintapaikan järjestelyt. Koska telttakin oli maksullinen, siihen kuului pystyttäjiä.

Elokololla oli pidetty leiväntekotalkoot ja hyvin valmistauduttu aukioloon klo 24 saakka.

3 OHJELMASTA:

a) Tapahtuman kulku:
Kutsu (liite) oli otsikoitu: ”Oma ovi – liian kallis”” YK:n Köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisen päivän 11. ASUNNOTTOMIEN YÖ –tapahtuma, Hakaniemen tori, Lauantai 17.10.2009 klo 18.00-06.00.

b) ohjelmasta:
  • 18.00 Stadin juhlaorkesteri 2009: Bändin johtajana Pekka Tegelman
  • 18.30 Mitä kuuluu ”neljän viisaan” mietinnölle? Jäsen Hannu Puttonen, Y-säätiö.
  • 18.50 Mitä on kokemusarvioitsijakoulutus? Esittelijöinä MTKL:n tutkimuspäällikkö Markku Salo ja kokemusasiantuntija Jorma Korhonen
  • 19.00 Asunnottomien yön tuli syttyy 11. kerran! Sytyttäjänä sosiaalineuvos Maukka Poikeljärvi, Syväpuro-yhteisö
  • 19.15 Hiertävä kivi – asunnottomuudesta muistuttajan luovutus
  • 19.30 Puhutaan velkaantumisesta: Kuluttajaliitosta Reija Aalto
  • 19.45 Eduskunnan terveiset (vaatekeräyksen myötä)
  • 20.00 Vallilan tango musisoi ja tanssittaa tuttuun tyyliinsä ja samaan aikaan HeTy:n kuuluisa soppatykki avaa kantensa
  • 21.00 Äärikuoro esiintyy ja yllätysohjelmaa
  • 24.00 Asunnottomien yön 6. saappaanheittokisa (jokaisesta asunnottomuusvuodesta saa puoli metriä bonusta)
  • 06.00 Tulet sammuvat...
Tapahtuman juontajana talkoili /Sanna Stellan/.

Ohjelman ohessa käydään keskustelua pääasiasta eli asunnottomuudesta, joko pyydetyin ja/tai spontaanein puheenvuoroin.

Torilla on lisäksi mm. - Aspe-Arto Timosen valokuvia asunnottomuudesta. - Inka ja Maija ja Lokakuun Lukaali ja Päivänkulkija Kultapolvi tarjoavat ruokaa ja katulauluja haitarin sävelin. - Etelä-Suomen Vasemmistonuorten ja Laurea-ammatti-korkeakoulun voileipäbaari. - Vailla vakinaista asuntoa ry (Vva) paistoi makkaraa ja esitteli asunnottomuuden eri muotoja. Vva järjestää ravintola-laiva Wäiskissä pirskeet. - Päivällä klo 11-13 on erikoinen tutustumismahdollisuus Katin "kivilinnaan" Pohjois-Pasilan pusikossa, Postintaival noin 2. - Asunnottomuutta kokeneilta kerätään Asiantuntijalausuntoja.

-Helsingin Elokolo, (Toinen linja 31) oli auki kello 24 asti. - Tasavallan presidentti Tarja Halonen oli yössä mukana, mm. keskustellen tunnin ajan Elokolossa eri toimijoiden, kuten illan talonvaltaajien kanssa.

Jos kansalainen ei päässyt mukaan, toivottiin heidän sytyttävän kotonaan kynttilän tasan klo 19 niin ovat yövaloketjussa mukana!

Etelä-Suomen Vasemmistonuoret hoitivat edellisvuosien tavoin yökahvilaa.

Lisäksi torilla oli VVA:n avotulien ja Yökiitäjä-bussin lisäksi mm. JätTeMaSa-ryhmän esiintyminen merikontissa ja Helsingin Työttömien soppatykki.
Lisäksi kerättiin muutamia Asiantuntijalausuntoja haastatteluin asunnottomuutta kokeneilta. Tilaisuuteen oli vapaa pääsy. Kävijöitä oli arviolta yhteensä 750.

c) Tiedotusvälineet:
Julkisuus oli kohtalaista: Hakaniemestä tuli useita lähetyksiä eri TV-kanavilta ja lehdissä niin ennen kuin jälkeenkin tapahtuman.

Harmillista oli, ettei ”Hiertävä kivi” –asunnottomuudesta muistuttajan kolmas kohde, kansanedustaja Eero Lehti tullut esinettä hakemaan, eikä suostunut sitä ottamaan vastaan myöhemminkään.
d) Ongelmista:
Järjestyksenvalvojina oli kaikkiaan 9 eri ihmistä, allekirjoittaneen toimiessa heidän esimiehenään.

Poliisia ei tarvinnut pyytää paikalle, pikkuongelmat selvisivät puhumalla.

4 TOIMIJOISTA:

Järjestelyvastuuta kantamassa olivat mm. : Hakaniemen Asunnottomien yö-toimikunta, vastuujärjestönä Kunnon Elämä ry, apunaan mm. Elämäntapaliiton Helsingin Elokolo, Etelä-Suomen Vasemmistonuoret, Helsingin kaupungin Eteläinen sosiaaliasema (Kallio: sosiaalinen muutostyö), Helsingin seurakuntayhtymä, Helsingin Sosiaalinen Oikeudenmukaisuus ry, HeTy ry, Korson Kaiku ry:n Konkarit ja Kumppanuustalo Hanna. Lisäksi apuna oli useita yksityishenkilöitä.

Merkittävä toimija oli Kunnon Elämä ry:n työllistämä Kati Sinenmaa, joka hoiti mm. Asunnottomien yö –nettisivun päivitykset. Netissä on kirjoituksia ja kuvia Hakaniemen tapahtumista (ja Asunnottomien yön tapahtumista myös muualta maasta).

5 TALOUS

Kunnon Elämä ry vastasi tapahtuman juridiikasta ja taloudesta.

HKR laskutti palveluistaan lähes 1350 euroa.

Stadin juhlaorkesteri saatiin taas ilmaiseksi esiintymään, mutta sen ehtona oli kovaäänislaitteisto ja esiintymispuitteisto lämmityksineen, josta aiheutui yli 2000 euron kulut.

Lisäksi tuli muita kuluja n. 800 euron edestä eli kokonaiskulut ovat ainakin 4150 euroa.

Helsingin kaupungin kulttuuriasiainkeskus tuki 2000 euron avustus, joka meni sellaisenaan teltan, esiintymislavan ja äänentoistolaitteiston vuokraan.

Kaiken kerjätyn ja talkoilla saadun ohella tarvittiin erilaista taloustukea, jossa merkittäviä kiitoksenkohteita ovat Elämäntapaliitto ry, Helsingin Seurakuntayhtymä, Helsingin Sosiaalinen Oikeudenmukaisuus ry ja Helsingin kaupungin sosiaalitoimi + kulttuuritoimi, jotka merkittävästi tukivat Kunnon Elämä ry:tä, jolle jäi silti riittämiin maksettavaa ja selvitettävää.

Kiitokset yhteistyökumppaneille, Helsingissä 29.10.2009,
tapahtuman vastaavana:
allek
Antti Honkonen
sihteeri
Kunnon Elämä ry Paasivuorenkatu 5 B 7 krs.
00530 HELSINKI
puh. 040 529 5283
antti.honkonen (at) elamantapaliitto.fi

Liite: Hakaniemen ohjelma 2009


Sivun alkuun

Osoite