Etusivu > Materiaalit > Asiakirjat > Asiakirjat 2007 > Vva Lehdistötiedote 2007

LEHDISTÖTIEDOTE, Julkaisuvapaa 11.10.2007 klo 12

YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastainen päivä 17.10. jatkuu Asunnottomien yö -tapahtumana kymmenettä kertaa. Asunnottomien yöstä on vuosien mittaan tullut yhä laajempi valtakunnallinen tapahtuma. Sen taustalla on Asunnottomien yö –kansalaisliike, jossa on toimijoita yli poliittisten ja uskonnollisten rajojen.
Päivällä 17.10. pitkäaikaisasunnottomuuden poistamista pohtinut työryhmä julkistaa raporttinsa ja pääkaupunkiseudun yhteinen hanke asunnottomien asumispalvelujen kehittämiseksi esitellään SOCCAn seminaarissa.

ASUNNOTTOMIEN YÖ 2007
tyhjaa ”Tanssii tähtien alla – yöksi kotiin?”

Asunnottomien yön perinne jatkuu tänä vuonna Helsingissä Hakaniemen torilla iskelmäorkesterin tahdissa. Kun tanssit päättyvät, pitäisi kaikilla olla koti jonne mennä yöksi. Mutta ei ole.
Asunnottomien yön tulen sytyttää ja tapahtuman avaa tänä vuonna ministeri Jan Vapaavuori. Ministerin asettaman ”neljän viisaan työryhmän” jäsenet ovat torilla sosiaaliasiamies Lilli Autin tentattavina. Työryhmä julkistaa pitkäaikaisasunnottomuuden poistamista koskevan raporttinsa aiemmin päivällä. Toritilaisuudessa luovutetaan ensimmäistä kertaa myönnettävä ”Hiertävä kivi”, joka jatkossa kiertää päättäjien kesken kunnes asunnottomuusasioissa ei ole muistutettavaa.

Asunnottomien yö –kansalaisliike muistuttaa myös tänä vuonna, että asunnottomuus rikkoo Suomen EU:ssa hyväksymää perusoikeutta: oikeus asumiseen ei ole toteutunut. Perusoikeusrikosta ei kuitenkaan tunneta, sillä kyseessä ei ole lainsäädännössä rangaistavaksi määrätty rikos. Niinpä perusoikeusrikoksia voi katsoa läpi sormien. Niillä, joiden oikeuksia rikotaan, ei useimmiten ole minkäänlaisia mahdollisuuksia ajaa asiaansa. Yhden perusoikeuden puuttuminen aiheuttaa sen, että moni muukin normaaliin elämään oikeuttava mahdollisuus jää helposti toteutumatta.

Asunnottomuuden vähentämisohjelma toteutettiin vuosina 2001-2005. Sen arviointiraporttiin kirjattiin suositukset, jotka koskevat asunnottomuuden vähentämistä edelleen. Esimerkiksi asumisesta olisi tehtävä lainsäädännöllä riittävän yksiselitteinen subjektiivinen oikeus. Raportilla ei ole minkäänasteista juridista sitovuutta, sen sisältämät tavoitteet tuskin toteutuvat sellaisenaan. Asunnottomuuden vähentäminen siirtyi poliittisen päätöksenteon kohteeksi ja hyvän poliittisen tahdon varaan. Asunnottomien yö –kansalaisliike odottaa nyt sanojen jälkeen tekoja.

Asuntoloissa asuvien tilanne on edelleen huono, jopa epäinhimillinen. Vaikka joitakin asuntoloita on remontoitu, asuntolassa asumisen ei tulisi koskaan olla pitkäaikainen ratkaisu. Asuntolassa asuminen ei kannusta ihmistä ottamaan vastuuta elämästään. Esimerkiksi asuntola-asukkaan työssäkäynti on hankalaa rajoitettujen sisääntuloaikojen, päihtyneiden asukkaiden ja asuntoloiden kalliiden huonevuokrien vuoksi. Asuntoministerin toivomaa nollatoleranssia ei voida saavuttaa asuntolapaikkoja lisäämällä. Tarvitaan reilusti lisää kohtuuhintaisia pieniä vuokra-asuntoja ja tukiasuntoja.

Vailla vakinaista asuntoa ry:ssä on miesten asuntolakierre yleisin asunnottomuuden muoto. Toistamiseen asuntolasta pihalle joutuva mies saa leiman tapauksena, jolle ei enää tarjota vaihtoehtoja. Hänelle tulisi osoittaa sekä tukiasunto että tukihenkilö. Oikeus asuntoon tarkoittaa myös sitä, että niille jotka eivät tukiasunnossakaan pärjää, tulee tarjota erilaisia asunnonomaisia vaihtoehtoja joista ei lennä ulos: oma huone ja oma rauha. Kysymys asunnottomuuden poistamisesta liittyy käytännössä raakaan konkreettiseen työhön sekä käytännön esteiden purkamiseen. Jotta nollatoleranssiin asunnottomuudessa voidaan päästä, pitää olla valmis sietämään jotakin sellaista, joka ensi alkuun näyttää mahdottomalta.

Vailla vakinaista asuntoa rytyhjaaElämäntapaliitto ry
Sanna Lehtonen, toiminnanjohtajatyhjaaAntti Honkonen, järjestöpäällikkö

YHTEYDENOTOT,
LISÄTIEDOT

Vailla vakinaista asuntoa ry
Kinaporinkatu 2, 00500 Helsinki

puh. 010 548 900

Sanna Lehtonen
Toiminnanjohtaja
p.010 548 1905, sanna.lehtonen@vvary.fi

Hanna Piirainen
Järjestösihteeri
p. 010 548 1912, toimisto@vvary.fi  

Raija Maunula
Tiedotus / Asukki-lehti
p.050 4079703, asukki@vvary.fi

www.vvary.fi
Kohtaamispaikka, Yökahvila Kalkkers, Yökiitäjä-bussi, Sällikoti, Arskan pesula, Asukki-lehti

Elämäntapaliitto ry
Paasivuorenkatu 5 B, 00530 Helsinki
 

Antti Honkonen
Järjestöpäällikkö
p. (09) 4132 1102

www.elamantapaliitto.fi

JÄRJESTELYT
Asunnottomien yö –toimikunta:
Alppilan Työttömät Työnhakijat ry,
EAPN-Fin (Suomen köyhyyden ja syrjäytymisen vastainen verkosto),
Enäkoti ry,
Etelä-Suomen Vasemmistonuoret,
Helsingin kaupungin Eteläinen sosiaaliasema
(Kallio: sosiaalinen muutostyö),
Helsingin kaupungin vapaaehtoistyön neuvottelukunnan Päihdesektori,
Helsingin Diakonissalaitos
Helsingin seurakuntayhtymä,
Helsingin Sosiaalinen Oikeudenmukaisuus ry,
HeTy ry,
Korson Kaiku ry:n Konkarit,
Kallion seurakunta,
Kunnon elämä ry,
Kumppanuustalo Hanna,
Köyhien asialla,
Laurea-ammattikorkeakoulu (Tikkurila),
Nuoret asujat stadissa ry,
Sosiaaliasiamiehet ry,
Stadia ja DIAK sekä
tukijoina on taiteilijoita, kauppiaita ja yksityishenkilöitä.

Vastuujärjestönä Hakaniemessä on Kunnon Elämä ry,
apunaan Asunnottomien yö -kansalaisliikkeen vetojuhtana toimiva Vailla vakinaista asuntoa ry (Vva ry)


Sivun alkuun       Tapahtumat 2007
Osoite