Etusivu > Materiaalit > Asiakirjat > Asiakirjat 2006 > Tiedote - Vantaa

Lehdistötiedote, Vantaa, 5. 10. 2006tyhjaVantaan Yötyöryhmä

ASUNNOTTOMIEN YÖ 17.10.2006 VANTAALLA

- TEEMANA NUORTEN HUONO-OSAISUUS


Valtakunnallista asunnottomien yötä vietetään tiistaina 17. lokakuuta 2006. Vantaalla tapahtuma järjestetään kuudetta kertaa. Paikka on tällä kertaa Korson keskusta, jossa Erkki Rantala tarjoaa soppaa klo 19 alkaen. Nyt puhutaan erityisesti nuorten asunnottomuudesta.

Samanaikaisesti asunnottomien yön kanssa vietetään YK:n köyhyyden ja syrjäytyneisyyden vastaista päivää, joka muistuttaa siitä, että asuminen on jokaiselle kuuluva yleismaailmallinen ihmis- ja perusoikeus iästä, sukupuolesta, kansallisuudesta tai sosiaalisesta asumasta riippumatta.

Vantaalla 18 - 25-vuotiaitten ikäryhmään kuuluu yli 16 000 nuorta. Nuorten alttiutta huono-osaisuuteen lisää se, ettei heidän yhteiskunnallinen paikkansa ole vakiintunut samalla tavalla kuin vanhempien ikäpolvien. Vantaalla kaupungin 470 asunnottomasta peräti 130 oli alle 26-vuotiaita vuonna 2005.

Tilasto ei tuo esille sitä, että nuorten itsenäistyminen lapsuuden kodista on siirtynyt myöhemmäksi kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen vähyyden vuoksi. Samanaikaisesti 18 - 25-vuotiaista nuorista noin 12 % joutuu turvautumaan toimeentulotukeen.

Vantaalaisten nuorten heikosta työmarkkinatilanteesta kertoo se, että kaupungissa on 747 alle 25-vuotiasta työnhakijaa. Heistä alle 20-vuotiaita oli 189 elokuun 2006 lopussa.

Useimmat nuoret haluaisivat pysyvän työpaikan, mutta siitä huolimatta yhä useampi nuori joutuu tyytymään keikkatöihin tai määräaikaisiin työsuhteisiin. Vantaalaisten lasten ja nuorten huono-osaisuudesta ja pahoinvoinnista kertovat vuosi toisensa jälkeen kohonneet huostaanottoluvut. Vuonna 2005 otettiin huostaanottoon 294 alaikäistä. Lähivuosien aikana työssäkäyvät joutuvat elättämään yhä suuremman osan väestöstä.

"Tässä tilanteessa on syytä pohtia, onko meillä vantaalaisilla vara antaa yhdenkään nuoren syrjäytyä. Oikeaan aikaan tehdyillä interventioilla voidaan vaikuttaa hyvinkin radikaalisti kehittyvän nuoren elämänkulkuun. Mikäli nuorten annetaan syrjäytyä, saattaa ulkopuolisuus, passiivisuus ja näköalattomuus muodostua pysyväksi kokemukseksi, jonka muuttaminen myöhemmissä ikävaiheissa on vaikeaa", pohtii kansainvälisen työn sihteeri Sari Koistinen.

Tänä vuonna asunnottomien yön tapahtumaa toteuttavat Vantaan seurakunnat, Vantaan kaupunki, Vantaan A-kilta ry, Vantaan Ruoka-apuyhdistys ry, Korson helluntaiseurakunta, Vantaan työttömät ry, Pro kuntapalvelut/Vantaa, Vantaan nuoret asujat ry, Setlementtinuoret ry, Mielenterveyden keskusliitto/Turvanen, Korson martat sekä Asunnottomien yön kansalaisliike.

Lisätietoja tapahtumasta: www.asunnottomienyo.fi tai Jaana Jäntti p. 050-3468358.

Lähteet:


Sivun alkuun       Vantaan tapahtuma -06
Osoite