Etusivu > Materiaalit > Asiakirjat > Asiakirjat 2006 > Tiedote - Tampere

LEHDISTÖTIEDOTE, Tampere, 17. 10. 2006tyhjaTampereen Yötyöryhmä

Julkaisuvapaa heti

ASUNNOTTOMIEN YÖ 17.-18.10.

Tampereen Vasemmistonuoret haastaa tamperelaiset toimittajat valvomaan kanssaan tiistain ja keskiviikon välisen yön Keskustorilla, asunnottomien tulien äärellä.

Asunnottomien yön tapahtumaa vietetään tiistaina 17.10. Keskustorilla klo 17 alkaen aina seuraavaan aamuun asti. Tarjolla hernesoppaa, leipää ja kahvia. Torilla puhuvat Emilia Lehtomäki ja Marjatta Stenius-Kaukonen. Tapahtuman järjestävät Tampereen Vasemmistonuoret ja Pirkanmaan Vasemmistoliitto.

Lisäksi Hämeen Vasemmistonuoret esittää Asunnottomien yönä Niagarassa ilmaiseksi Aki Kaurismäen Cannesissa palkitun elokuvan Mies vailla menneisyyttä klo 22.30. Mies vailla menneisyyttä kertoo muistinsa menettävästä miehestä, joka rakentaa elämäänsä uudestaan kodittomana köyhälistön parissa. Pääosia näyttelevät Markku Peltola ja Kati Outinen.

Elokuvan aiheesta Niagarassa puhuu Vasemmistonuorten varapuheenjohtaja Niina Kiviaho. Lippuja ilmaisnäytökseen on jaossa Keskustorilla klo 18.

"Hämeen Vasemmistonuoret haluaa tällä tapahtumalla muistuttaa ihmisiä ja etenkin päättäjiä asunnottomien olemassaolosta. Koitamme tuoda asunnottomien omaa ääntä kuuluville, sillä asunnottomuusongelma sivuutetaan helposti julkisessa keskustelussa ja päätöksenteossa," Vasemmistonuorten Emilia Lehtomäki sanoo.

Asunnottomuutta on monenlaista. Osa kodittomista asuu kaduilla, osa tuttavien tai sukulaisten luona, jotkut asuntoloissa ja laitoksissa. Suomen talvessa katto pään päällä on välttämättömyys. Kavereiden nurkat, roskikset tai teltat eivät ole asuntoja.

"Vaikka täysin asunnottomia ei lukumääräisesti ole paljoa, kyse on kuitenkin ihmisten ainoasta elämästä. Asunnottomien kohdalla on usein niin, että menneisyyden painolasti on sen verran raskas, että asuminen omillaan ei onnistu. Siksi on otettava yhteisvastuuta ja järjestettävä enemmän tuettua asumista," sanoo Vasemmistonuorten varapuheenjohtaja Niina Kiviaho.

Hämeen Vasemmistonuoret vaatii, että kaikkien ihmisten oikeus asuntoon on turvattava lailla. Myös asunnottomilla on oikeus ihmisarvoiseen elämään.

Asunnottomien yö osuu YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaiselle päivälle. Suomessa on noin 8000 asunnotonta, joista lähes puolet asuu pääkaupunkiseudulla. Tampereella on toiseksi pahin asunnottomuusongelma heti Helsingin jälkeen. Tampereella on noin 550 asunnotonta.

--Veera Nuutinen,
veera.nuutinen@uta.fi


Sivun alkuun       Tampereen tapahtuma -06
Osoite