Etusivu > Materiaalit > Asiakirjat > Asiakirjat 2006 > Tiedote - Nokia

LEHDISTÖTIEDOTE, Nokia, 17. 10. 2006tyhjaNokian Yötyöryhmä

Julkaisuvapaa heti

Asunnottomien yö-tapahtuma
Nokian Poutunpuisto klo 19

Asukasliiton puheenjohtaja Herkku Hernesniemi
Tervehdyspuhe

Asumistakuulakia tarvitaan

Hyvät asunnottomien yön tapahtuman osallistujat, on ilo nähdä teidät Nokialla ensimmäistä kertaa vietettävässä asunnottomien yö- tapahtumassa.

Valtakunnallisesti nyt vietetään jo 10. kertaa Valtakunnallista Asunnottomien Yötä köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä Suomessa. Pääteemana on tänä vuonna ”Asunnottomuus on ihmisoikeusrikkomus”. Samalla päivää vietetään kansainvälisenä köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä.

Asukasliiton puheenjohtajana haluan välittää teille kaikille Asukasliiton lämpimät terveiset siinä yhteisessä kamppailussa asunnottomuuden poistamiseksi Nokialla kuten myös koko Suomessa.

Asumisen oikeutta käsitellään monissa kansainvälisissä sopimusasiakirjoissa.

  • 200 maata on vahvistanut maailmanlaajuisen ihmisoikeuksien julistuksen, ”Jokaisella on oikeus riittävään elämisen tasoon - mahdollisuus terveydestään, itsestään ja perheestään huolehtimiseen, ravintoon, vaatetukseen, asumiseen, terveydenhoitoon ja tarvittaviin sosiaalipalveluihin ” Artikla 25.
  • 150 maata on vahvistanut kansainvälisen sopimuksen taloudellisista, sosiaalisista, ja kulttuurisista oikeuksista. ”Jokaisella on oikeus riittävään asumisen tasoon, sisältäen ruuan, vaatetuksen ja asumisen sekä asumistilanteen parantamisen” Artikla 11.
  • 21 maata on vahvistanut Euroopan neuvoston uudistetun sosiaalisen peruskirjan: ”Jokaisen pääsyä riittävän asumisen tasoon pitää edistää, asunnottomuutta pitää ennaltaehkäistä ja vähentää ja turvata kohtuuhintainen asumiskanta” Artikla 31.

Vaikka kansainvälisiä sopimuksia on tehty, asunnottomuutta ei ole saatu poistettua Suomesta, vaan se on edelleen monen arkipäivän todellisuutta.

Valtakunnallisesti maassamme oli Asuntorahaston julkaiseman 15.11.2005 tilaston mukaan 7430 asunnotonta, vähennystä vuodentakaiseen aikaan -221 asunnotonta, joista pääkaupunkiseudulla oli 4390, vähennystä -165 ja Tampereen seudulla 631 hakijaa vähennystä -4.

Pirkanmaan asunnottomien tilannetta asuntomarkkinakyselyn 15.11.2005 tehdyn kyselyn perusteella on seuraava:
Paikannus TampereNokiaPirkkalaYlöjärviKangasalaLempäälä
Ulkona, yömajoissa, yms.5660010
Laitoksissa170512061
Sukulaisten ja tuttavien luona296261761316
yhteensä522372962017

Tämä siis tilastoa, joka perustuu kuntien asuntotoimien antamiin tietoihin.

Onneksi suunta on oikea eli asunnottomien määrä on valtakunnallisesti laskenut, vaikka vähän ja erittäin hitaasti.

Asumistakuulakia tarvitaan Suomessa

Koska Suomessa on ollut ja on edelleen huomattava asunnottomien määrä ja koska on pelättävissä, että sekin hidas laskusuuntaus tulevaisuudessa kääntyisi hetken kuluttua nousuun, olisi Suomessa asuminen säädettävä lailla.

Laissa olisi asumisen oikeus tehtävä subjektiiviseksi oikeudeksi, jossa sosiaalitakuun periaatteella turvattaisiin oikeus asumiseen säädetyssä ajassa asunpaikasta riippumatta.

Tätä tukee myös sosiaalipolitiikan ja oikeustieteen keskeisten asiantuntijoiden Oikeus ja kohtuus raportin ehdotus sosiaalitakuun säätämisestä terveyspuolen hoitotakuun mukaisesti pitää saada voimaan mahdollisimman pian. Sosiaalitakuu turvaisi oikeuden lastensuojelun, päihdetyön, asunnottomuuden ja toimeentulotuen palveluihin säädetyssä ajassa asuinpaikasta riippumatta.

Valtakunnallisen (2001-2005) ja pääkaupunkiseudun (2002-2005) asunnottomuuden vähentämisen toimenpideohjelmien arvioinnissa esitetään että asumisesta olisi lainsäädännöllä tehtävä subjektiivinen oikeus, joka toteutuisi säätämällä ns. asumistakuulaki.

Nyt kysytäänkin enemmän löytyykö tahtoa ja halua paneutua asunnottomuuden poistamiseksi, jos sitä tosiaan vilpittömästi halutaan, niin silloin on paikallaan säätää ns. asumistakuulaki. Tämä ei voi olla taloudellinen kysymys, vaan enemmän tahto kysymys ja niihin talkoisiin tarvitaan kaikkia kuntia, sekä valtioita mukaan.

Asiaan pitäisi löytää myös valtakunnallisesti riittävästi poliittista tahtoa.

Tämän kaiken edellytyksenä on riittävän suuren vuokra-asuntojen määrän tuottaminen maahamme, jotta myös vuokrataso pystytään turvaamaan riittävän alhaisena.

Asunnottomuuden poistaminen tulee myös tulevaisuudessa säästämään varoja mm. sosiaalitoimen ja terveystoimen säästyvinä menoina.

Toivottavasti muistamme myös asunnottomien asemaan tämän asunnottomien 17.10 yö- tapahtuman jälkeenkin ja Asukasliiton puolesta haluan toivottaa kaikille asumisalan toimijoille jaksamista toimiessanne asunnottomuuden, köyhyyden ja syrjäytymisen poistamiseksi maastamme.

Herkku Hernesniemi
Puheenjohtaja, Asukasliitto ry
Puh. 040 704 5880, s-posti: herkku@herkku.com


Sivun alkuun       Nokian tapahtuma -06
Osoite