Etusivu > Materiaalit > Asiakirjat > Asiakirjat 2005 > Lehdistötiedote 2005

Lehdistötiedote 10.10.2005

Asunnottomien yö 17.10. 2005: Tv-dokumentti Kosminen näytelmä kertoo yrityksestä elää yhteiskunnan ulkopuolella

KYLMÄ "KOTI" LUVASSA YHÄ USEAMMALLE

- Tulevana talvena on aikaisempaa useammalla asunnottomalla kylmä, arvioi Juhani Roiha, Vailla vakinaista asuntoa ry:n Asukki-lehden päätoimittaja.

Jussi Lehtonen, yhdistyksen vt. toiminnanjohtaja pelkää, että Roiha on oikeassa – taas kerran.

Euroopan sosiaalisen peruskirjan 31. artikla lupaa, että jokaisella on oikeus asuntoon, muistuttaa Lehtonen.

- On tärkeää, että kansalaiset vaativat päättäjiltämme tositoimia jokatalvisen kotimaisen kärsimysnäytelmän vähentämiseksi, sanoo Antti Honkonen, Asunnottomien yö -kansalaisliikkeen vetäjä ja Elämäntapaliiton järjestöpäällikkö. Asunnottomien yötä vietetään Suomessa kahdeksatta kertaa 17.10, joka on YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastainen päivä.

Asunnottomuus on edelleen Suomessa vakava ongelma ja kansallinen häpeäpilkku.

Asunnottomien yö -kansalaisliike tukee jokaisen perusoikeutta vakinaiseen asuntoon ja omaan kotiin. Asunnottomien yötä symboloivat tulet, joita sytytetään 17.10 klo 19 ympäri Suomea useilla paikkakunnilla. Myös kodeissa voi antaa kannanottonsa asunnottomuusasiaan sytyttämällä klo 19 ikkunallaan kynttilän.

TV 1 lähettää asunnottomien yön aattona 16.10 klo 21.15 Kosminen näytelmä -dokumentin, joka kertoo Kati Sinenmaan yrityksestä elää yhteiskunnan ulkopuolella. Keväällä 2001 hän sanoi irti Helsingin kaupungin vuokra-asuntonsa ja muutti asumaan Pasilan metsäsaarekkeeseen. Kati Sinenmaa ei sopeudu yhteiskunnan vaatimaan elämäntapaan. Hän ei käy töissä, ei ota vastaan asuntoa tai yhteiskunnan tukia. Ruokansa ja vaatteet hän saa lahjoituksina tai etsii roskalaatikoista. Dokumentin on ohjannut Jouni Hiltunen.

Asunnottomien yö sai alkunsa vuonna 1996, kun asumiskustannuksiin tuli myös toimeentuloasiakkaille 7 % omavastuu ja Toimeentulo-ryhmä (TOTU-ryhmän) lähti kamppailemaan leikkausta vastaan yöpymällä eduskuntatalon edessä.

Vailla Vakinaista Asuntoa ry (VVA) kantoi useita vuosia päävastuun asunnottomien yön tapahtumien koordinaatiosta yhteistyössä monien järjestöjen kanssa. Neljä vuotta sitten VVA:n avuksi muodostettiin laajapohjainen Asunnottomien yö -kansalaisliike. Omavastuuosuuden on nykyhallitus luvannut lähivuosina poistaa.

Lisätietoja:
Asunnottomuus: Jussi Lehtonen, puh. (09) 701 53 38,
vailla.vakinaista.asuntoa.ry (at) kolumbus.fi

Yötapahtumat: Antti Honkonen, puh. 040 529 5283,
antti.honkonen (ät) elamantapaliitto.fi

www.asunnottomienyo.fi

Pauliina Koponen
tiedottaja
Elämäntapaliitto ry
Paasivuorenkatu 5 B, 7. krs
00530 HELSINKI
puh. (09) 4132 1104


Takaisin    Sivun alkuun