Etusivu > Materiaalit > Asiakirjat > Asiakirjat 2004 > Puheenvuoro - Asukasliitto 2004

Asunnottomien yö 17.10.2004

Yökirjasta poimittua

Viesti :
VARATTOMUUS VAATII KOHTUUHINTAISTA ASUMISTA


Köyhyyttä ja eriarvoisuutta ei voida poistaa, ellei asumisasioita saada kuntoon. Asukasliitto haluaa muistuttaa, että asunto jokaiselle on edelleenkin tavoite, vaikka asuntojono on jäänyt matelemaan 10000 asunnottoman lukemiin. Vuokramarkkinoilla Suomi on jakautunut kahtia ja kasvu-suomessa on kohtuuhintaisen vuokra-asunnon saaminen vaikeaa TAI JOPA MAHDOTONTA.

Aravarakentaminen on totaalisesti romahtanut ja tänä vuonna jäätäneen, jopa alle viimevuotisen tason, kun luku pitäisi olla, ainakin vähintään kaksinkertainen toteaa puheenjohtaja Herkku Hernesniemi
Asukasliiton vaatimuksena on aravavuokra-asuntojen rakentamisen vauhdittaminen ja Asukasliitto vaatiikin kunnilta aktiivisempaa roolia vuokra-asuntotuotannon turvaamiseksi.

Vuokra-asunnon menettää helposti kun varattomuus yllättää ja rästit syntyvät usein työttömyyden, sekä sairauksien seurauksena ja häädön jälkeen asunnon saaminen on todella vaikeaa. Pitkät työttömyysjaksot ja sen tuoma vähävaraisuus on tuottanut yhteiskunnan, jossa erilaisuuden sietokyky on heikko. Joskus erilaisuutena pidetään vain sitä, että asuu vuokralla, eikä omistusasunnossa toteaa puheenjohtaja Herkku Hernesniemi

Yhteiskunnassa on löydettävä uudet mallit auttaa niitä, jotka ovat vaarassa menettää asuntonsa. Kun hyviä kokemuksia on saatu vuokrataloyhtiöiden kanssa läheisesti työskentelevistä asumisneuvojista, on tätä hyvää kokemusta laajennettava.
Asumisneuvojat ovat saaneet estettyä monta turhaa häätöä. Usein tieto avuntarpeesta tulee liian myöhään ja siksi asumisneuvojan lisäksi asuinalueille olisi hyvä saada alueisäntiä ja –emäntiä, jotka luovat turvallisuutta ja jotka voivat olla apuna, kun omat eväät asumisasioissa eivät riitä.

Herkku Hernesniemi
Puheejohtaja
Asukasliitto ry