Etusivu > Materiaalit > Asiakirjat > Asiakirjat 2003 > Ympäristöministeri tiedottaa

YMPÄRISTÖMINISTERIÖ TIEDOTTAA 17.10.2003
Asuntoministeri Hannes Manninen:

ASUNNOTTOMUUDEN HOITO ON KALLISTA, VARHAINEN PUUTTUMINEN EDULLISTA

Asunnottomuus aiheuttaa yhteiskunnalle suuria kustannuksia, inhimillisestä hädästä puhumattakaan. Asunnottomuuden ennalta ehkäisy säästää erityisesti kunnan sosiaali- ja terveystoimen kustannuksia. "Esimerkiksi asuntoloiden kustannukset ja asunnottomaksi jäävien perheiden asuttaminen hotellityyppiseen tilapäismajoitukseen maksaa monin verroin enemmän kuin asuttaminen normaaliin vuokra-asuntoon tai tukiasuntoon", toteaa asuntoministeri Hannes Manninen.

Valtiovallan, pääkaupunkiseudun kuntien, vuokratalojen omistajien ja palveluja tuottavien järjestöjen yhteinen asunnottomuuden vähentämisohjelma käynnistettiin vuoden 2002 alussa. Ohjelman tavoitteena on rakentaa ja hankkia asunnottomille vuosittain 1000 uutta asuntoa ja organisoida tarvittavat tukipalvelut. Runsaassa puolessatoista vuodessa on Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla pystytty hankkimaan asunnottomille noin 900 lisäasuntoa. Lisäksi vireillä on hankkeita, joiden avulla asuntoja saadaan vielä lähes 2000.

Ohjelman aikana on rakennettu ja hankittu pieniä vuokra- ja tukiasuntoja yksinäisille ja nuorille asunnottomille. Mielenterveyskuntoutujille ja vammaisille on rakennettu palveluasuntoja. Ensisuojia on kunnostettu ja laajennettu. Asumisneuvonnan avulla on kyetty vähentämään vuokrarästien ja häiriöiden aiheuttamia häätöjä. Raha-automaattiyhdistys on avustanut tukiasuntojen hankintaa sekä asunnottomien ja heidän yhteisöjensä palvelutoimintaa.

Asunnottomien tilanne on hiukan parantunut. Yksinäisiä asunnottomia oli vuoden 2002 marraskuussa vajaat 9 600, mikä on noin 400 vähemmän kuin edellisvuonna. Asunnottomien perheiden määrä, noin 800, on pysynyt ennallaan. Pääkaupunkiseudulla on yksinäisistä asunnottomista yli puolet, lähes 5600.

Asuntoministeri Manninen katsoo, että asunnottomuuden kehitys on lähtenyt oikeaan suuntaan, mutta vauhti on liian hidas. "Sen vuoksi hallitus aikoo vauhdittaa vähentämisohjelman toimenpiteiden toteutumista. Tarvitsemme pääkaupunkiseudun ja muiden kasvuseutujen kuntien tehostettuja toimia kohtuuhintaisten, pienten vuokra-asuntojen lisäämiseksi. Tarvitsemme lisää tukiasuntoja, jotka ovat osoittautuneet menestyksekkääksi tavaksi lisätä asukkaiden itsenäistä selviytymistä. Riittävillä avohuollon ja palveluasumisen resursseilla voidaan puuttua ajoissa syntyviin ongelmiin", Manninen toteaa.

"Valtiovalta aikoo lähiaikoina kutsua asunnottomuuden vähentämisohjelman osapuolet koolle arvioimaan tilannetta ja sopimaan toimenpiteistä, joilla ohjelmassa asetetut tavoitteet voidaan saavuttaa", Hannes Manninen kertoo.


Takaisin     Osoite