Etusivu > Materiaalit > Asiakirjat > Asiakirjat 2003 > Logon valinta

Arkistokappale

Asunnottomien yö kuva

Yötulet sytytetään toreilla, turuilla ja kodeissa 17.10. klo 19.
(17.10.2002, Kuva:Antti Honkonen)


Asunnottomien yö -kansalaisliikkeelle tunnus

Monet asunnottomuudesta kiinnostuneet ottivat osaa Asunnottomien yö -kansalaisliikkeen vuoden 2003 kevätkesäiseen tunnuskisaan tai sen neuvoa antavaan kansanäänestykseen. Logoksi valitun ehdotuksen tekijä on tuusulalainen Katja Kuittinen.

Kymmeneen ehdotukseen otti kantaa puolentuhatta kansalaista – useat asunnottomia. Äänet hajaantuivat melko tasaisesti finaaliin selvinneen neljän hyvän ehdotuksen kesken. Jokainen ehdotus oli aina joidenkin mielestä ehdoton ykkönen, mutta samalla joidenkin toisten mielestä miltei mahdoton! Kommentit kaikista finaalin päässeistä ehdotuksista löytyvät omalta sivultaan.


Asunnottomien yö -kansalaisliikkeen logo.
Tekijä: Katja Kuittinen.

- Merkissäni yhdistyy asunto ja tuli. Tuli kuvaa paitsi yönuotioita, myös asunnottomuuteen liittyviä ongelmia. Tuli välkkyy kuten hätä, akuutti tilanne, kodin lämpö ja kylmyys, toisaalta yhteiskunnan mahdollisuudet ja tahto auttaa. Tuli piirtää kodin ääriviivat. Täten asuntoa, kotia ei oikeastaan ole, se on vain tyhjä paikka tulen keskellä, kertoo Kuittinen.

Lisäksi Kuittinen muistuttaa halunneensa, että merkistä, kuten aiheestaankin, tulisi puhutteleva ja toivoo, että se herättää kysymyksiä ja pistää ajattelemaan.

- Väriksi jäi musta, en ollut miettinyt väriä lainkaan, kun jätin luonnokseni. Palautekeskustelussa esille tullut sanapari "musta tuli" ratkaisi värikysymyksen. Tämä tuli heijastaa valitettavasti mustaa valoa, toteaa logon tekijä Kuittinen.

Logon saamia kehuja:
- Musta liekki sopii asunnottomille hyvin! Muulla kansalla onkin kirkkaat värit.
- Vaikka aluksi näyttää logossa olevan tuli ja talo, mutta eihän siinä olekaan lämmintä liekkiä vaan musta kylmä liekki ja haavekuva omasta katosta onkin sananmukaisesti tyhjää eli logo kuvaa asunnottoman elämistä ”ilman tulen lämpöä ja katon suojaa”.
- Tuli ja talo, oikeastaan talo tulella vai sittenkin talo tuletta ja ilman oikeaa kattoa!

Kansalaisliike saa käyttöönsä myös Jonna Kosken kaksi sympaattista ehdotusta julisteaihioiksi. Kolmantena palkitun Olli Revon ehdotuksien käyttömahdollisuus puolestaan siirrettiin hänen ja Vailla vakinaista asuntoa –yhdistyksen väliseksi. Palkintoina tekijät saivat kehuja ja Ben Kailan Koditon –valokuvakirjat.

Logon lisäksi käytössä ovat myös seuraavat julisteaihiot:

Aihiot
Julisteaihiot. Tekijä: Jonna Koski.

Jonna Koski kertoo suunnittelutyöstään:
”Mies ja tuli ja toisessa lisäksi tähti. Tunnus ei ole liian pelkistetty huomioiden käyttötarkoituksen, eli tapahtuman. Mies on tavallinen, siisti keski-ikäinen asunnoton. Käsi taskussa kuvastaa asunnottomuutta. Lämmön kuvaaja tuli on vahva toivottu symboli. Sen kaksi liekkiä kuvaavat yhteistyötä, ns. yhteen hiileen vetämistä. Kirkas tähti taivaalla symboloi asunnon tarvitsijoiden toivoa. Väreinä on käytetty ainoastaan kahta ja toisessa kolmea väriä. Nämä ovat webbiturvallisia värejä.”


Takaisin    Sivun alkuun

Osoite